10 Basit Bilimsel Teknikle Yazı Daha Serin Geçirin

Yaz sıcaklarının başlamasıyla birlikte herkes nasıl daha serin olabileceğiyle ilgili çareler arıyor.

10 Basit Bilimsel Teknikle Yazı Daha Serin Geçirin
22 Temmuz 2018 - 09:02
Elbette yaz sıcaklarından kurtulmak için en iyi seçenek bir klima sahibi olmak. Ancak her evde bulunmayan klimalar bazı kişileri ciddi manada hasta da edebiliyor. Birkaç püf noktasına dikkat etmeniz halinde yaz sıcaklarından daha az etkilenmeniz mümkün. Herkes yaz sıcaklarında ciddi şekilde terliyor ve sıcaktan bunalıyor. Eğer bir klimaya sahip değilseniz korkmayın, bilimin sizin için birkaç püf noktası var. İşte, yaz sıcaklarında serin kalmak için bilimsel püf noktaları… 1.Perdelerinizi Kapalı Tutun: Bu size garip gelebilir ancak pencerelerin sera etkisi yapmasını önlemek için panjurlarınızı ve perdelerinizi kapalı tutun. Evdeki ısının %30 kadarı camlardan gelmektedir. Bu sebeple perdelerinizi kapalı tutmanız halinde ısı dışarıya yansıyacak ve evin içindeki sıcaklığı düşürecektir. Bu etkiyi katlamak için koyu renk perdeler tercih edebilirsiniz. Kırmızı, sarı ve turuncu renk perdeler en fazla ısıyı yansıtan perdelerdir. 2.Kullanmadığınız Odaların Kapısını Kapatın: Bir hava akışı sağlamak için evde mümkün olduğunca çok sayıda kapının açık kalması mantıklı görünse de kullanmadığınız odaların kapılarını kapalı tutmak doğru olan uygulamadır. Bu uygulama soğuk havanın bu odalara kaçmasını engelleyecektir.

3.Fanların Ününe Bir Bardak Buzlu Su: Eğer evinizin zemininde fanlar bulunuyorsa, onları çalıştırdığınız önlerine bir bardak buzlu su koyun. Bu fanların mevcut sıcak havayı geri dönüştürmelerinden ziyade buharlaşma esnasında eve buzdan yansıyan soğuk havayı üflemesini sağlayacaktır. 4.Fan Ağı Oluşturun: Evdeki hava akışını daha iyi bir hale getirmek için fanlarınızı akıllı bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Fanları dairesel bir şekilde dizmek yerine evdeki serin havayı hareket ettirmek üzere kullanın. Örneğin, oda kapısına koyduğunuz bir fanın verdiği havayı bir başka pencere önündeki fanla dışarı sıcak hava göndermek üzere dizebilirsiniz.

5.Hiçbir Şey Yapmayın: Ciddi anlamda hiçbir şey yapmamaktan söz ediyoruz. Bilgisayarınızı kapatın. Kurutma makinesini çalıştırmayın. Oturma odasında yer değiştirmeyi bırakın. Sadece olduğunuz yerde oturun. Cihazları ve ışıkları kapatmak havanın ısınmasını minimum seviyeye indirecektir.

6.Pencereleri Doğru Zamanda Açın: Pencerelerinizi hava daha soğukken evi havalandırmak için açın. Güneş doğduğu zaman soğuk havayı olabildiğince uzun süre evin içerisinde tutmak için pencerelerinizi kapatın. En azından bir süreliğine güneşin pencereye en fazla vurduğu zaman kapatabilirsiniz.  7.Tavan Fanlarını Ters Çalıştırın: Bu size garip görünebilir. Ancak amaç evi soğutmaksa, bu etrafa hava üflemekle alakalı değildir. Yapılması gereken sıcak havayı uzaklaştırmaktır. Bunu yapmanın en iyi yollarından birisi tavan fanlarını saat yönünün tersine çalıştırmaktır. 8.Su Kullanın: Günde en az 2 litre su içmeyi hedefleyin. Bu sizi nemlendirecektir. Fakat suyu başka şekillerde de kullanabilirsiniz. Bir sprey şişesine su doldurun ve sıcakladığınız zaman kendinize sıkın ya da bir mendil içerisine buz koyarak boyun, kol ve bacaklarınızda gezdirebilirsiniz.

9.Yatakta Doğru Nevresim Tercih Edin: Pamuklu ya da ipek çarşafları tercih etmek yatağın daha fazla hava almasına yardımcı olacaktır. Bu sizin bir nebze olsun serinlemenize yardımcıdır. Uyumanıza yardımcı olacak bir serinlik hissi için uyumaya gitmeden önce kendinize buz uygulaması yapabilirsiniz.

10.Evinizde Kaktüs Besleyin: Kaktüsler ve bromeliadlar gibi bazı bitkiler sularını havadaki nemden almaktadırlar. Bu da evdeki nem oranını düşürmek için ideal bir uygulamadır. Bu bitkileri evinizin çeşitli yerlerine konumlandırırsanız daha serin bir ortam yaratmış olursunuz. Tüm bu uygulamalar daha serin bir yaz geçirmenize yardımcı olacaktır. Yaz boyunca sık sık duş almak da sizi serin tutacak başka bir uygulamadır. Kaynak: http://www.iflscience.com/environment/how-to-keep-your-house-cool-in-the-summer-without-air-conditioning/all/

YORUMLAR

  • 0 Yorum