"10 liranın altına aldığım ilaç şimdi 200 lira"

SGK aralarında şeker, prostat, kalp hastalığı tedavisinde kullanılan 143 ilacı geri ödeme listesinden çıkardı.

"10 liranın altına aldığım ilaç şimdi 200 lira"
18 Ağustos 2018 - 10:14
SGK aralarında şeker, prostat, kalp hastalığı tedavisinde kullanılan 143 ilacı geri ödeme listesinden çıkardı. Uzmanlar ilaçların yüksek fiyatları nedeniyle “Yerli ilaçları teşvik” denilerek SGK’nin böyle bir kısıtlamaya gittiğini söylüyor. 31 Temmuz 2018 tarihinden itibaren listeden çıkarılan ilaçlar yüzünden hastalar mağdur durumda. Düzenli olarak ve uzun süredir kullandıkları ilaçlarını muadilleriyle değiştirmek zorunda kalan hastalar bu sefer de başka bir sıkıntıyla karşı karşıya. Döviz kurunun artmasından kaynaklı piyasa ilaç sürmeyen şirketler nedeniyle vatandaşlar bu ilaçlarının muadillerini de eczanelerde bulmakta sıkıntı yaşıyor.

‘BİR AY ÖNCE 10 LİRANIN ALTINA ALDIĞIM İLAÇ 200 LİRA’

İşte Evrensel’den Derya Kaya ve Selma Ertekin’in haberi…

Düzenli olarak kullandığı ilacı bulmakta sıkıntı çeken hastalardan birisi Cansu Özyapıcıel. Özyapıcıel’in de 4 aydır kullandığı ilacı “Seraquel xr” geri ödeme listesinden çıkarılmış. Bir ay önce 10 liranın altında ücret ödeyerek aldığı ilacı artık bulabilse bile 200 liraya mal olacağı için doktorunun muadili başka bir ilacı reçete ettiğini belirten Özyapıcıel yaşadıklarını şöyle anlattı: “Birçok eczaneye sordum, koca bir bölgeyi dolaştım ilacın muadili de eczanelerin deposunda yoktu, ‘bulamazsın’ dediler. Daha önce kullandığım ve şu anda SGK karşılamadığı için artık 200 lira olan ilacımı sordum, onu da bulamayacağım söylendi. En son bir eczanın deposunda tesadüf eseri ilacın muadilini buldum. Dolar kuru dalgalandığı için yurtdışından gelen ilaçlarda bu sıkıntı yaşanıyormuş. " Özyapıcıel, kesmemesi gereken ve listeden çıkarıldığı için artık ulaşamadığı ilacının yerine muadilinin de ulaşılabilir hale getirilmemesine tepkili.



’MUADİLİNİ ULAŞILABİLİR HALE GETİRSİNLER’

 

Özyapıcıel diğer yandan kullandığı ilacın bir anda bırakılamayacağını, doktor kontrolünde doz azaltımıyla yavaş yavaş bırakılması gerektiğini belirterek, insan sağlığının bu şekilde geri plana atılamayacağına dikkat çekti. Özyapıcıel, “Duygu durum bozukluklarında ilaç kombinasyonu kişiye özeldir, ilaçlar düzenli kullanılır, dozları seans sürecinde oturtulur. 1 yıldır tedavi görüyorum, bu ilacı da 3-4 aydır kullanıyordum. İlaç kombinasyonunun bozulması demek başlı başına ilaç tedavisinin bozulması demektir. Bu ilacı sekteye uğrattığınızda sinir sistemini direkt etkilediği için günlük hayatına direk etki ediyor mesela. Doktorum muadilinin biyosalımına kadar aynı olduğunu söyledi. Ama bir etken maddesi bile değişik olsa farklı yan etkileri olabilir. Kalp, şeker gibi hastalık ilaçlarında da varmış bu durum. Sonuçta benim de sinir sistemimi tedavi ediyoruz, insan korkuyor." Özyapıcıel, ucuz ve ulaşılabilir ilaç talebinde bulunarak, “Bizim sağlığımızla oynamasınlar, madem 143 ilacın geri ödemesini kaldırdılar, ucuz muadillerini ulaşılabilir hale getirmeliler” dedi.

‘DEVLET PAHALI İLAÇLARI ARTIK PEK ÖDEMİYOR’

Vatandaşların ilaçlara ulaşımda yaşadığı sıkıntılara ilişkin olarak semt eczacısı Arzu Özdemir’in eczanesine uğradık. Sorularımızı yanıtlayan Özdemir, ilaçta sıkıntının özellikle son 6 aydan beri yaşandığını söyledi. SGK’nin 143 ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasına ilişkin olarak Özdemir, “Yerel ilaç sanayisini desteklemek” adı altında ilaçların listeden çıkartıldığını, pahalı ilaçların artık pek ödenmediğini ifade etti. 143 ilacın içerisinde şeker, prostat, kalp hastalığı ilaçları yanı sıra burun spreyi gibi ilaçlarında olduğunu belirten Özdemir, vatandaşların reçete ile gelseler bile bu ilaçların yerli muadillerini verdiklerini söyledi.

’HASTA MUADİLİ DEĞİL ORİJİNALİNİ KULLANMAK İSTİYOR’

SGK artık bu ilaçları ödemeyeceği için depolarda bulunmayacağını kaydeden Özdemir yaşanan sürece ilişkin şuları söyledi: “Elimizde kaldıysa bir iki onları da vereceğiz. Artık bize de gelmeyecek. Bu ilaçların, aynı işi yapan yerli muadilleri var. Hastalar bazen ilacın muadilini değil orijinalini kullanmak istiyor. Bazen haklılar tabi. Örneğin, etken maddesi ‘valsartan’ olan ilaçlar vardı. Etken maddesi Çin’den gelen, tansiyon ilacı bunlar. Ojinali yerine bir ara doktorlar hep yazdılar bu ilacı. Sonradan kanserojen etkisi olduğu ortaya çıktı. Şu an ödenmiyor kontrol altında. Ancak ileride bu ilacı kullananlarda belki kanser çıkacak. Şimdi diovan diye bir marka var, orijinal. Etken maddesini Çin’den değil Avrupa’dan almış bir ilaç, onlar satışta. Hasta bu noktada haklı, ben de olsam orijinalini kullanmak isterim. Çünkü etken maddesini Hindistan, Çin’den alanların ileride ne çıkacağı belli değil, hastalık yapıcı özelliği olabiliyor.”

EYLÜL AYIYLA SIKINTI DAHA DA ARTAR

Hastane çevresinde bulunan eczanelerin çok daha büyük sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Özdemir, “Özellikle etken maddesini Avrupa’dan alan ilaçlar gönderilmiyor. Vatandaşlar bize de gelip soruyorlar. Bazı eczanelerin elinde kalmış varsa bir süre daha ilaç bulunabilir ama onlar da bitince sıkıntı büyüyecek. avro, dolar daha da arttı. Şimdi yaz zamanı Ankara nispeten boş. Eylül ayıyla birlikte sıkıntıyı daha fazla yaşayacağız” diye konuştu.

KUR İLAÇTA 2.69’A SABİTLENDİ ANCAK AVRO 7 LİRAYA ÇIKTI

Kendilerinin de depodan ‘yok’ yanıtı aldıklarını kaydeden Özdemir, “Eczacı olarak bizim de yapacağımız bir şey yok. Uzun zamandır yaşıyoruz bunu. İlaçlar için avro kuru 2.69 olarak sabitlendi ancak avro 7’liraya çıkmış durumda. Artık hiç gelmez bu ilaçlar. İnsanlar deli gibi ilaç almaya çalışıyorlar. Özellikle düzenli ilaç kullanan hastalar ‘ilaç piyasadan kalkarsa ne yaparız’ diye düşünerek haklılar. Stok yapmaya çalışıyorlar ama nereye kadar."

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum