100 milyon dolarlık "asrın projesi" bulut mu olacak?

Tarih: 25 Şubat 2015. Yer: Ankara. Katılımcılar: O günkü Başbakan Ahmet Davutoğlu ve o günkü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker.

100 milyon dolarlık "asrın projesi" bulut mu olacak?
07 Aralık 2018 - 08:38
Törenin adı: Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) Tanıtımı Töreni.

Konuşmacıların sistemi anlatmak için kullandığı cümlelerden bazıları şöyle:

“Türk tarımına çağ atlatacak dev proje” “Dünyada eşi benzeri olmayan proje.” “Son yılların en büyük entegre sistemi” “Tarımda yüzyılın projesi” “Tamamıyla Türk yazılımcıların eseri” “Soylu atlar gibi” Bakan Ekersistemi şu cümleyle anlatıyor:

“Soylu atlar nasıl ki sessiz sedasız küheylan taylar doğururlar, kimse duymaz onu, yaklaşık 10 senedir Tarım Reformu Genel Müdürlüğümüzün çalışanları başta olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarım aşkla, şevkle, sabırla, metanetle bu projeyi sessiz sedasız hazırladılar. Bugün o soylu tayın doğumuna şahit oluyoruz.”

İTÜ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK’in ortak olduğu projeyi inceledim.

Teoride, tam da Eker’in söylediği gibi, soylu bir proje. Bütün övgüleri ve sıfatları hak ediyor.

Teknoloji çözüm ortağı büyük bir GSM şirketiydi.

Anadolu’ya yayılmış bin 200 gözlem istasyonu ile topraktan sofraya, her türlü (bitkisel/hayvansal/meteorolojik) tarımsal veri “Tarım Bilişim Bulutu”nda toplanacaktı. Sistem tam 42 ayrı veri kaynağını entegre edecekti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜİK’e iletilip, orada değerlendirilecek verilerle elde edilecek istatistikler doğrultusunda doğru tarım ve hayvancılık stratejisi belirlenecekti. O günün kuru ile 100 milyon dolar 

Devamını Oku 

YORUMLAR

  • 0 Yorum