6 ayda bakın kaç kadın katledildi

Kadına yönelik şiddet bu yıl da hiç değişmedi. Önlemlere rağmen, yılın ilk yarısında 206 kadın erkek şiddetinin kurbanı oldu.

6 ayda bakın kaç kadın katledildi
19 Temmuz 2018 - 08:33 - Güncelleme: 19 Temmuz 2018 - 22:36
Kadın cinayetlerindeki ürküten tablo rakamlara da yansıyor. Geçen yıl ilk 6 ayında 206 kadının öldürüldüğü Türkiye’de, 2018 yılında da kadınlara yönelik suçların önü alınamadı. Bu yılın ilk 6 ayında da 206 kadın, eşi, babası oğlu, sevgilisi veya tanımadığı bir erkek tarafından katledildi. 2017 yılında ise toplam da 389 kadın erkek kurbanı olmuştu. Kadına yönelik şiddetin azalması beklenirken istatistikler, kadın cinayetlerindeki kara tablonun değişmediğini gösteriyor.

KATİLLER TANIDIK!

Milliyet’ten Çiğdem Yılmaz’ın haberine göre; yılın ilk 6 ayında katledilen 206 kadından 85’ini kimin öldürdüğü tespit edilmezken, 56’sı evli olduğu erkek tarafından, 16’sı erkek arkadaşı tarafından, 11’i oğlu tarafından, 11’i akrabası tarafından, 10’u tanımadığı biri tarafından, 10’u, 8’i ayrıldığı erkek arkadaşı tarafından, 5’i babası tarafından, 4’ü de boşandığı erkek tarafından öldürüldü. Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri tablosu giderek ağırlaşırken, 2018 yılının ilk 6 ayında erkek şiddeti nedeniyle en az 63 çocuk da annesiz kaldı.

VAHŞİCE KATLEDİLDİLER

Yılın ilk 6 ayında vahşice katledilen onlarca kadından biri 64 yaşındaki Hanife Bicil’di. Bicil 40 yıllık evli olduğu Ali Bicil tarafından kafasına çekiçle vurularak öldürüldü. Kastamonu’da yaşayan 4 çocuk annesi 38 yaşındaki Pınar Çelik de birlikte yaşadığı Gencay G. tarafından boğazı kesilerek katledildi.

KADINLAR KORUNMUYOR

Denizli’de Oktay Şahin (42) boşanma aşamasındayken eşi Ayşe Şahin (31) ve 13 yaşındaki kızları Nurdan Şahin’i ateşli silahla öldürmüştü. Oysa ki Ayşe Şahin öldürülmeden iki gün önce eşi Oktay Şahin’i savcılığa şikayet etmişti. Raporda, şikayet dikkate alınıp gerekli işlemler hemen yapılsaydı, Ayşe Şahin ile kızı Nurdan’ın şu an yaşıyor olacağına dikkat çekildi.

Şırnak’ta yaşayan 32 yaşındaki Esra Köşker ‘de boşanmak istediği için evli olduğu Vehbi Köşker tarafından ateşli silahla öldürüldü. Köker’in koruma kararı bulunuyordu ama koruma kararına rağmen katledildi.

‘KADIN CİNAYETLERİNDE AZALMA BEKLEMİYORUZ!’

Kadın cinayetlerinde tablonun her geçen karardığına dikkat çeken Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav şunları söyledi: “Cezaların caydırıcı olması gerekiyor. Eşini öldüren birine ‘iyi hal indirimi’ yapılmamalı. Bunun yanı sıra şiddete karşı koruyucu ve önleyici tedbirler alınmalı. Mevcut politikalar, toplumdaki gidişat ve kadınların sorunlarının çözümüne yönelik uygulamalara bakıldığında aslında erkeklerin korunduğu görülüyor. Diğer taraftan kadınların koruma altındayken de katledildiğini görüyoruz. Bu da kadınların etkili bir şekilde korunmadığının işareti. Cinayetlerin artmasının diğer nedeni de, devlet tarafından bu cinayetlerin azalması için somut adımların atılmaması. İstatistiklere baktığımızda cinayetlerin önceki yıllara göre azaldığı tek yıl 2011 yılı. Bunun sebebi de, o yıl İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmış olması. Devlet ne zaman ki somut adım atsa cinayetler azalıyor. Ama bu yapmadığında sonuç tersi oluyor. Önümüzdeki dönemde de kadın cinayetlerinde azalma beklemiyoruz. Çünkü kadınların yaşaması için somut adımları atmasını beklediğimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ile birleştirildi. Oysa biz bu bakanlığın bile yeterli olmadığını söylüyorduk. Şimdi iki bakanlığın iş yük arasında, kadınlara dair uygulamalar geri planda kalacak ve bu sorun daha da artacak.”

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum