9 ayda 333 bin çek karşılıksız çıktı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinin Eylül 2017 Çek Raporu'na göre yılın 9 ayında 333 bin 478 çek karşılıksız çıktı." diyen bunların 76 bini daha sonra ödendiğini açıkladı.

9 ayda 333 bin çek karşılıksız çıktı
05 Kasım 2017 - 12:10
Karşılıksız çıkan çek sayısı hakkında bilgi veren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinin Eylül 2017 Çek Raporu'na göre yılın 9 ayında 333 bin 478 çek karşılıksız çıktı. Bunların 76 bini daha sonra ödendi. Karşılıksız çeklerin tutarının en yüksek olduğu iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olurken adet olarak bu sıralamada Antalya ile Bursa yer değiştirdi” dedi. Çeklere olan güvenin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Ticarette belirleyici rol oynayan çeklerin güvenilir olması çok önemli. Bu yıl Ocak ayından itibaren zorunlu olan karekod uygulaması ile çeklere güven arttı. Akıllı cep telefonlarından çek düzenleyenlerin sicilinin anında görülebilmesini sağlayan teknolojik uygulamalar, daha önce karşılıksız çek düzenleyenlere ikinci bir şans tanımıyor” şeklinde konuştu. 

Karşılıksız çeklere verilecek en az ve en çok cezalar;

Karşılıksız çeke verilecek minimum ceza çekin üzerinde yazılı miktardan ez olmamak koşulu ile en az 5 gün en fazla 5 yıldır.

100.000 liralık tek bir çeke verilecek ceza en eza 100 bin lira adli para cezası olup hakimin takdirine  göre bin iş günü ile 5 bin iş günü arasında değişecektir.  100 bin lira adli para cezası ödenirse hapis cezası yok, ödenmez ise  100 bin liralık çek için yatılacak hapis cezası 3 yıl olacaktır.

Birde fazla çek için yatılacak hapis cezası 5 yıldır. Bu cezaların infazında meşruten tahliye ve denetimli serbestlik uygulanmaz, ceza aynen çekilir.

Bu cezaların temyizi veya istinafı yoktur, icra mahkemesi kararına karşı yine icra mahkemesinde itiraz edilebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum