Anneler Günü nasıl ortaya çıktı?

Bugün kutladığımız Anneler Günü aslında 6000 yıl önce çok farklıydı. Peki günümüze kadar nasıl ulaştı?

Anneler Günü nasıl ortaya çıktı?
13 Mayıs 2018 - 08:55 - Güncelleme: 13 Mayıs 2018 - 21:01
Anneliği kutlamak aslında antik çağlara dayanan geleneksel bir uygulamaydı. O zamanlar kutlanılan Anneler Günü tamamen mitolojik kişilikler, yani tanrıçalar üzerine kuruluydu. Günümüzdeki gerçek annelere indirgenmesi de yalnızca birkaç yüzyıl öncesine dayanmakta. 

Tanrıça İsis - Erken Dönem Mısır Kökleri

 

Bu güne ait en eski kutlamalardan birisi eski Mısırlılar'da yer alan tanrıça İsis için her yıl yapılan onurlandırma festivalidir. İsis aynı zamanda Roma kültüründe de önemli bir yer tutar. Romalılar için İsis Festivali, önemli bir savaşı kutlamak ve kışın başlangıcını temsil eder. 

 

İsis'le ilgili önemli noktalardan biri ise, oğlu Horus'la olan tasvirinin Meryem Ana ve bebek İsa tasviriyle çok benzer olmasıdır.

Kibele ve Rhea - Eski Anne Tanrıçalar

 

Eski Anadolu'da (bugünkü Türkiye) Kibele ve Yunanistan'da Rhea, Avrupa'daki anneler günü ibadetinin ve kutlamasının kaynağı olmuştur. Hayvanların annesi olarak bilinen Kibele'nin geçmişi bundan 6000 yıl öncesine kadar dayanır. Aynı zamanlarda Yunanlar ise Rhea adından bir tanrıçaya tapıyorlardı. Bu iki tanrıça birbirlerine olan benzerlikleriyle Yunan kültüründe büyük bir yer tuttu. Sonra büyük bir meteor yağmuruyla Romalılar Kibele'yi resmi olarak Ana tanrıça kabul ettiler. Yunanlılar'la birlikte 'Magna Mater' yani 'Muhteşem Ana' olarak belirlediler.Anneler Günü nasıl ortaya çıktı?Eski zamanlarda Anadolu'da kutlanan festivaller vahşi zamanlara dayandığı için genelde yasaklanıyordu. Daha sonraları yavaş yavaş 'Muhteşem Ana'nın da yardımıyla tatlılar yemeye ve çiçekler paylaşmaya dönüştü.

Avrupa Kutlamaları

 

16. yüzyılda, Eski Roma dini ve kültürel gelenekleri Avrupa ve İngiltere'de Hristiyanlık'ın yayılmasına yol vermiş oldu. Eski Hristiyanlar bu günü özellikle Meryem Ana'yı onurlandırmak için kutladı. İsa'nın baptiz edildiği kiliseyi mücevherlerle ve çiçeklerle donattılar.
Günümüze ulaşan Anneler Günü

 

17. yüzyılda İngiltere'de yayınlanan bir dini ferman kutlamaların yalnızca bir kilise ve Meryem Ana'dan, tüm annelere genişletilmesini sağladı. Amerika'da ise yaklaşık 150 yıl önce Anna Jarvis adlı bir ev hanımının yaşadığı bölgedeki kötü sağlık koşullarını iyileştirmek adına organize ettiği bir farkındalık günü olarak başladı. Ölümünün ardından kızı Anna da annesinin uğraşlarını devam ettirdi. Kiliselerde başlayan kutlamalarla birlikte Anna'nın çabaları sonuç verdi ve 1914 yılında milli bayram olarak kabul edildi.Başlarda çiçeklerle, kartlarla başlayan hediyeler zaman geçtikçe ticari bir hal aldı. Hatta bunu durdurmaya çalışan Anna, tutuklandı. Ölümünden önce de böyle bir geleneği başlatmış olmaktan pişman olduğunu açıkladı. Fakat günümüzdeki anlamıyla Anneler Günü, etkinliğini yitirmeden devam etti. Ülkemizde de Amerika'da olduğu gibi Mayıs'ın ikinci pazarı kutlanan gün, büyük önem taşıyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum