Atatürk'ün Cenaze Töreni Görüntüleri

10 Kasım 1938 perşembe sabahı saatler 9'u 5 geçeyi gösterirken hayata gözlerini kapayan Mustafa Kemal Atatürk, başkent Ankara'ya işte böyle getirildi... Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün cenazesinin Dolmabahçe Sarayı’ndan, Etnografya Müzesi’ne oradan da Anıtkabir’e yolculuğuna binlerce kişi iştirak etti.

Atatürk'ün Cenaze Töreni Görüntüleri
10 Kasım 2017 - 10:22 - Güncelleme: 10 Kasım 2017 - 20:30


10 Kasım 1938 perşembe sabahı saatler 9'u 5 geçeyi gösterirken hayata gözlerini kapayan Mustafa Kemal Atatürk, başkent Ankara'ya işte böyle getirildi...



Mustafa Kemal Atatürk’ün cenazesinin Dolmabahçe Sarayı’ndan, Etnografya Müzesi’ne oradan da Anıtkabir’e yolculuğuna binlerce kişi iştirak etti.



İşte yaşanan o süreç ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan kareler...



Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı 16 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı tören salonundaki katafalka konuldu.



Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen ve Atatürk’e bağlılıklarını göstermek isteyen insanlar Büyük Önder'in önünden saygıyla geçti.



Tarihler 19 Kasım’ı gösterirken cenaze büyük bir kalabalık tarafından Yavuz Zırhlısı ile İzmit’e oradan da aynı günün akşamı tüm yurt gezilerinde kullandığı tren ile Ankara’ya uğurlandı.



 

20 Kasım’da Ankara’da devlet erkânı ve halk tarafından karşılanan cenaze on iki general tarafından top arabasına koyulur, yüz bir pare top atışıyla selamlanır ve Türkiye Büyük Millet Meclisi önündeki katafalka konulur. 21 Kasım 1938 günü çok büyük bir cenaze töreni ile Ankara Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine nakledildi.



 

Anıtkabir'in yapımına 1944 yılında başlandı ve 1953’te tamamlandı. Vefatından 15 yıl sonra 10 Kasım 1953'te Atatürk'ün cenazesi Ankara Etnografya Müzesi'nden alınarak törenle Anıtkabir'de ki edebi istirahatgâhındaki yerini aldı.



 

Atatürk’ün ölümü, Türkiye’de ve dünyada büyük bir yankı uyandırdı ve kendisine Ankara’da, 21 Kasım 1938’de bir cenaze töreni düzenlendi.



 

Cenaze, Ankara’ya nakledilmeden önce, İstanbulluların Atatürk’e saygısını sunabilmesi için, Dolmabahçe Sarayı’nda 3 gün süreyle kaldı. Ayrıca cenaze Ankara’ya götürülene kadar, yol boyunca geçtiği yerlerde bulunan halk ve Ankaralılar tarafından da derin bir üzüntü ve saygıyla karşılandı.



Törene dünya çapında bir katılım oldu.





















 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum