Bilim İnsanları Akıl Okuyabilen Yapay Zeka Üretti

Yapay zekalar gün geçtikçe daha güçlü hale geliyor. Japonya’da bir grup bilim insanı tarafından yürütülen çalışmada üretilen yapay zeka popüler bilim kurgu filmlerine bir adım daha yaklaşmamızı sağlıyor.

Bilim İnsanları Akıl Okuyabilen Yapay Zeka Üretti
22 Ocak 2018 - 10:45 - Güncelleme: 23 Ocak 2018 - 10:52
Bilim insanları son dönemlerde yapay zeka üretiminde insan beyninin modellenmesi ve insan beyninin deşifre edilebilmesi için bir dizi derin öğrenme algoritması oluşturuyor. Japon bilim insanları tarafından bioRxiv’de yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, insan düşüncelerini rahatsız edecek bir doğrulukla okuyabilen bir algoritma geliştirdiklerini duyurdu.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından birisi olan YukiyasuKamitani, “Beyin görsel bilgileri, farklı karmaşık yapıları ya da karmaşık bileşenleri hiyerarşik biçimde ayıklayarak işler. Bu sinir ağları veya yapay zekalar, insan beyninin hiyerarşik yapısını algılayabilmek için bir aracı olarak kullanılabilir” dedi.Yapay zeka, çeşitli testlerle beynin elektrik sinyallerini analiz edebildi ve beynin gözlemlediği her bir cismi ve hayal ettiği görüntüleri tespit etti. Bunu başarmak için, sistem insan beyni gibi simülasyonlar yoluyla düşünmeyi öğrenen yapay sinir ağları grubuna sahip. Çalışma üç ay sürdü ve üç kişi doğal fenomen, yapay geometrik şekiller ve harfler gibi üç farklı kategorideki görüntüleri izledi. 50 farklı fotoğrafı ve her bir gözlemcinin beyninden elde edilen manyetik rezonansların sonuçlarını karşılaştıran bilimsel ekip tarafından geliştirilen sinir ağı, insan düşüncesini yorumlamayı öğrendi.Algoritma, insanların beyin kalıplarını yeniden yapılandırarak baykuşlar, vitrinler, kırmızı posta kutuları ve uçaklar arasında gördükleri görüntüleri tanımlamayı başardı. Buna ek olarak, her insanın hayal ettiği kuğular, leoparlar, bowling topları veya balık gibi görüntüleri çoğalttı.

Kaynak: https://ancient-code.com/scientists-have-created-an-artificial-intelligence-that-can-read-your-mind/

YORUMLAR

  • 0 Yorum