Bilim İnsanları Kafatası ve Beyin Arasında Gizli Tüneller Keşfetti

Kafanızda gizli tüneller olduğunu biliyor muydunuz? Sorun değil yakın zamana kadar bu tünelleri kimse bilmiyordu.

Bilim İnsanları Kafatası ve Beyin Arasında Gizli Tüneller Keşfetti
31 Ağustos 2018 - 09:32
 Bilim insanları insanlarda ve farelerde yürüttükleri çalışmalarda kafatasındaki kemik iliğinin beyni kaplamasını sağlayan küçük kanallar olduğunu keşfetti. Araştırmayla bağışıklık hücrelerinin olası bir hasar durumunda ilikten beyne geçebilecekleri doğrudan bir yol sağlandığını ortaya koydu.



Bu keşiften önce bilim insanları meydana gelen bir inme, yaralanma veya beyin fonksiyonlarındaki bozulma durumlarında beyindeki bu sorunla uğraşabilmek için bağışıklık hücrelerinin kan dolaşımı vasıtasıyla vücudun diğer bölgelerinden beyne taşındığını düşünüyordu. Yapılan bu keşif sayesinde hücrelerin tümünde bir kısayol bulunduğu ortaya kondu. Bilim insanları beyinde meydana gelen hasarın onarımı için bağışıklık hücrelerini izlemek için bir araştırma yürüttü. Olası bir hasar durumunda ilk cevap veren immün hücreleri nötrofillerdi. Bir şeyler ters gittiğinde bu hücreler beyin dokusunda iltihaplanmaya neden olan şeyi hafifletmek için vücut tarafından bölgeye ilk gönderilen hücrelerdir. Ekip, hücre izleyici olarak hareket eden floresan membran boyaları ile hücrelerin etiketlenmesi için bir teknik geliştirdi.



Bu hücreler boyalarla birleştirilerek farelerin kemik iliği bölgelerine enjekte edildi. Yeşil boya karıştırılmış olan hücreler kaval kemiği bölgesine (tibia) enjekte edilirken, kırmızı olanlar kafatasına uygulandı. Hücreler yerleştikten sonra, araştırmacılar inme ve kimyasal olarak indüklenmiş meningoensefalitdahil olmak üzere birçok akut enflamasyon modelini başlattı. Kafatasının inme ve menenjit durumunda beyne tibiadan (kaval kemiği) daha fazla nötrofil katkı yaptığını keşfettiler. Bu da yeni bir soruyu ortaya çıkardı.

Nötrofiller kafatasından beyne nasıl iletiliyor?

Harvard Tıp Fakültesi’nde görevli MatthiasNahrendorf “Kafatasını çok dikkatli bir şekilde incelemeye aldık. Her açıdan yaptığımız bu incelemelerde, nötrofillerin beyne nasıl ulaştığını anlamaya odaklandık” açıklamasında bulundu. Bilim insanları hiç beklemedikleri bir şekilde iliğin doğrudan beyne ileten dış kaplamayla bağlı küçük kanallar keşfetti. 

İnceleme esnasında doku bütünlüğünü bozmamak için bir organ-banyo mikroskobu kullanıldı. Bu mikroskopla farelerin kafatasının iç yüzeyi görüntülendi. Orada, kafatasındaki iliği beyni kaplayan koruyucu zar ile direkt olarak bağlayan mikroskobik vasküler kanallar bulundu. Farelerde elde edilen bu bulgular sonrası insan kadavralar üzerinde çalışma yürüten bilim insanları burada da benzer kanalları görüntüledi. İnsan kafatasındaki kanallar fare kafatasındakilere oranla beş kat daha büyük.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/secret-tunnels-microscopic-vascular-channels-skull-marrow-brain-dura-neutrophils?perpetual=yes&limitstart=1

YORUMLAR

  • 0 Yorum