Bilim İnsanları Manyetik Alan Kaymasının Çoktan Olması Gerektiğini Söylüyor

Dünyada manyetik alanın kutupları ters çevirmesi olayı belli dönemlerde meydana geliyor. Geçmişte kutupların yer değiştirmesi olayı yaşandı. Son 20 milyon yılda dünya her 200 bin, 300 bin yılda bir kutup değişimi yaşıyor. Başarılı olan bu değişimlerde kutuplar ters dönmelerinin ardından bazen tekrar eski yerlerine dönüyor.

Bilim İnsanları Manyetik Alan Kaymasının Çoktan Olması Gerektiğini Söylüyor
13 Şubat 2018 - 18:39
Kutup değişimi Dünya tarihi göz önüne alındığında nadir bir olay olmamakla birlikte, insanlık için ciddi tehlikeler taşıyor. Bir kutup değişiminin yakın zamanda olup olmayacağının anlaşılabilmesi için bilim insanları manyetik alanı incelemeye, uydu görüntülerini gözlemlemeye ve karmaşık hesaplamalar yapmaya başladılar. Bu incelemelerde erimiş demir ve nikelin, gezegenin manyetik alanının bulunduğu yerin çekirdeğinin kenarındaki dipoldeki enerjiyi boşaltmakta olduğu bulundu.

Ayrıca, kuzey kutbu manyetik alanının özellikle çalkantılı ve öngörülemeyen olduğu tespit edildi. Manyetik bloklar dipolü yeterince güçsüzleştirecek kadar güçlenirse kutuplar kaymaya başlayacak. Geçişin yakında gerçekleşeceği kesin değilken, Dünya’nın çekirdeğindeki bu faaliyet, yakında kutup kaymasının meydana geleceğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Dünyanın manyetik alanı, gezegeni güneş ve kozmik ışınlardan korur. Kutuplar değiştiğinde, bu koruyucu kalkan tipik kabiliyetinin onda birine kadar düşebilir. Anahtarlama işlemi yüzyıllar alabilir ve tüm zaman boyunca radyasyon, gezegene her zamankinden daha yakınlaşabilir. Sonunda, bu radyasyon, bazı bölgelerin yaşanmaz hale gelmesi ve tüm türlerin neslinin tükenmesine neden olan Dünya yüzeyine ulaşabilir. Bunun gerçekleşmesinden önce, zayıflamış bir manyetik alan muhtemelen geçmişte böyle bir radyasyona maruz kaldığında hafıza yetersizliği ve diğer hasarlardan zarar gören yörüngedeki uyduları etkileyecektir.Manyetik alanın azaltılmış korumasından kaynaklanan uydulara verilen hasarlar, elektrik ızgaralarını kontrol eden uydu zamanlama sistemlerini etkileyebilir. Bu ızgaralar başarısız olabilir, bu da uzmanların on yıllarca sürebileceğini öngördüğü dünya çapındaki elektrik kesilmelerine sebep olabilir.

İşleyen elektrik ızgaraları olmadan cep telefonları, ev aletleri ve çok daha fazlası kullanılamaz hale gelir. Ani elektrik kesintileri, yedek güç kaynakları için hastaneleri sıkıştıracak ve sayısız canı tehlikeye atacaktır. GPS teknolojisi de tehlikeye atılacak ve askeri operasyonlar ile araçlarımızda gezinme kabiliyetimiz dahil her şey bundan etkilenecektir. Dünya uyduları hasar gördüğünde veya işlevsiz hale geldiğinde bildiğimiz şekliyle hayat sonsuza dek değişebilir. Bu kıyamet gününü tahmin etmek değildir. Kutuplar bir noktada kaçınılmaz olarak ters dönecektir. Bu olasılığı önceden tespit edebilme yeteneği hazırlık yapılmasını kolaylaştırabilir.

Kaynak: https://futurism.com/earths-magnetic-poles-overdue-switch/

YORUMLAR

  • 0 Yorum