Bilim İnsanlarına Göre Dünya Nasıl Yok Olacak?

İnsanlar her zaman merak ettiler, sadece insanlığın geleceğini değil, aynı zamanda Dünya gezegeninin ve evrenin kendisinin kaderini de merak ettiler.

Bilim İnsanlarına Göre Dünya Nasıl Yok Olacak?
18 Ekim 2018 - 08:53 - Güncelleme: 18 Ekim 2018 - 19:47
İnsanlar her zaman merak ettiler, sadece insanlığın geleceğini değil, aynı zamanda Dünya gezegeninin ve evrenin kendisinin kaderini de merak ettiler. Ancak, bu günlerde iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı tehdit, gezegenimizin geleceği hakkında daha da fazla düşünmemizi sağlıyor. Bilim adamları dünyamıza binlerce veya milyonlarca yıl sonra ne olacağına kesin olarak cevap veremese de, geleceği bugün mevcut olan bilgi ve teknoloji ile tahmin etmeye çalışıyorlar. Evrenin kaderinin bu bilimsel tahminleri ile ilgileniyorsanız, aşağı kaydırın!


 

 






#1 10,000 Yıl Sonra…







Doğu Antarktika Buz Tabakası'nın erimesi tam bu kadar sürecek. Deniz seviyesi şu ankinin 3 katına yükselecek Avustralyalı teorik fizikçi Brandon Carter'ın Kıyamet tartışması olarak adlandırılan bir tahmine göre, İnsanların tamamı 10.000 yıl içinde % 95 olasılıkla yok olmuş olacak. Bu argüman ağır bir şekilde tartışıldı, bu yüzden insanların etrafta olup olmayacağı konusunda tam olarak emin değiliz. Fakat eğer onlar, 10.000 yıl içinde insanlar arasında bölgesel bir genetik varyasyon olmayacaktır. İnsanların hepsi aynı görünecek demek değil.. Örneğin, mavi göz ile kahverengi gözün yaygın olduğu yerler kıtadan kıtaya farklılık gösterecek.



 


Daha






#2 13,000 Yıl Sonra







13 bin yıl sonra, dünyanın eksensel eğimi tersine dönecek ve yaz mevsimi ile kış mevsiminin yaşandığı bölgeler değişecek. Dünya yörüngesinin zıt taraflarında yaz ve kışın meydana gelmesine neden olacak.



 


Daha





 

 




#3 15,000 Yıl Sonra







Sahara pump teorisine göre, Dünya'nın doku deliklerinin Kuzey Afrika Musonu'na devinim yapması durumunda Sahra Çölü'nde tropikal iklim meydana gelecek. Tıpkı 5,000 yıl önce de olduğu gibi.



 


Daha






#4 20,000 Yıl Sonra







1986 Çernobil felaketinin meydana geldiği Ukrayna ve Beyaz Rusya'nın 1.600 kilometrekarelik alanı olan Çernobil Bölgesi, insan yaşamı için tekrar güvenli hale gelecek. Evet, bir nükleer felaketin kalıntılarının temizlenmesi için bu kadar süre geçmesi gerekiyor.



 


Daha





 

 




#5 36,000 Yıl Sonra








Küçük kırmızı cüce Ross 248, 3024 ışık yılı içinde Güneş'e en yakın yıldız olacak.




 


Daha






#6 50,000 Yıl Sonra







Kuzey Amerika'nın doğusunda ABD ile Kanada arasında bulunan Niagara şelalesi yok olacak! Niagara Şelaleleri, Lake Erie'ye kadar 32 km geri çekilecek ve kurumaya başlayacak.



 


Daha





 

 




#7 100,000 Yıl Sonra







Evrendeki en büyük yıldız olarak bilinen VY Canis Majoris bir hipernovada patlayıp yok olacak. Dünya'nın büyük bir kısmı ise lavlar altında kalacak.



 


Daha






#8 200,000 Yıl Sonra







Büyük Kepçe, Orion ve Perseus gibi bilinen yıldız kümeleri artık olmayacak, hepsi yok olacak. Hawaii yatay ekseninde denizin 250,000 km altında bulunan su altı volkanı, patlayarak denizin üzerine çıkarak yeni bir ada oluşturacak.



 


Daha





 

 




#9 300,000 Yıl Sonra







WR 104, Pinwheel nebulasında yer alan bir çift yıldız sistemi ve bu süre zarfında bir süpernova içinde yok olacak. Bu patlamayla oluşacak gama ışını ise Dünya'daki tüm yaşam formu için ciddi bir tehdit olacak.



 


Daha






#10 500,000 Yıl Sonra







Dünya, muhtemelen önlenemeyeceği, yaklaşık 1 km çapındaki bir asteroid tarafından vurulacak.



 


Daha





 

 




#11 1 Milyon Yıl Sonra








Dünya, 3.200 kilometre küplük magmayı eritebilecek bir volkan patlamasının altında kalacak. Giza ve Rushmore Dağı gibi büyük taş yapılar ayakta kalabilir ancak bunlar dışındaki her yapı yok olacak. Uranüs X, Kresida ve Belinda isimli uydular çarpışacak.




 


Daha






#12 2 Milyon Yıl Sonra







İnsanların sebep olduğu okyanus asitlenmeleri temizlenecek ve deniz ekosistemi eski haline dönecek. Büyük Kanyon erozyona uğrayacak ve yavaş yavaş yerin altına gömülecek. 1600 metre derinliğe sahip Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaleti sınırlarında bulunan en eski ulusal parkı Büyük Kanyon, daha da derinleşecek.



 


Daha





 

 




#13 10 Milyon Yıl Sonra








Bir çatlaktan oluşan yeni bir okyanus, Afrika ve Afrika levhası arasına girecek. Dünyada, sağ kalan türlerin büyük kısmının nesli tükenecek. Aynı türden birçok canlı yeni formlarına evrilecek.




 


Daha






#14 50 Milyon Yıl Sonra







Mars'ın iki uydusundan biri olan Phobos, Mars'la çarpışacak. ABD'de bulunan San Andreas Fayı, San Francisco ve Los Angeles'ı birleştirecek.



 


Daha





 

 




#15 100 Milyon Yıl Sonra








Satürn'ün etrafındaki halka eriyerek başka gezegenlere dağılacak. Dinozorların neslinin tükenmesine yol açandan daha büyük bir gök cismi, dünyaya çarpacak.




 


Daha






#16 250 Milyon Yıl Sonra







Yeryüzündeki tüm kıtalar bir süper-kıtaya dönüşebilir. Bu yapılandırmanın üç potansiyel düzenlemesi Amasia, Novopangaea ve Pangea Ultima olarak adlandırıldı. Kuzey Amerika'nın Batı Kıyısı'nın kuzeye doğru hareketi nedeniyle, Kaliforniya sahili Alaska ile çarpışacak. 



 


Daha





 

 




#17 600 Milyon Yıl Sonra







Güneş'in artan parlaklığı, karbonat-silikat döngüsünü bozacak. Karbondioksit seviyesi istikrarlı bir şekilde düşecek. Gel-git hareketlerinin hız değiştirmesiyle Ay, Dünya'dan, artık hiçbir tutulma meydana gelmeyecek derecede uzaklaşacak. Dünya'da bitki örtüsü kalmayacak ve ormanlar yok olmuş olacak.



 


Daha






#18 800 Milyon Yıl Sonra







Karbon dioksit seviyeleri, C4 fotosentezinin artık mümkün olmadığı noktaya düşer.Atmosferde oksijen döngüsünü sağlayan bitkilerin yok olmasıyla, ozon tabakası da yok olacak ve UV ışınları direkt olarak Dünya'ya erişebilecek. Dünya Gezegeninin Yaşamı ve Ölümü adlı kitabında yazarlar Peter D. Ward ve Donald Brownlee, bazı hayvan yaşamlarının okyanuslarda yaşayabileceğini belirtmişlerdir. Ancak, suda organik madde ve oksijenin azalmasına bağlı olarak, oradaki hayvan yaşamı da ölecektir. Bu zamana kadar tüm çok hücreli yaşam ölecek. Bundan sonra yeryüzünde kalan tek yaşam tek hücreli bakteri olacaktır.



 


Daha





 

 




#19 1 Milyar Yıl Sonra







Güneşin %10 oranında yükselen parlaklığından ötürü, yeryüzünde minimum sıcaklık 47 santigrat derece olacak. Karbondioksit kıtlığından ötürü Dünya'daki ökaryotik hayat bitecek ve Dünya gittikçe ısınacak ve okyanuslar buharlaşıp yok olmaya başlayacak.



 


Daha






#20 2 Milyar Yıl Sonra







Dünya'nın iç çekirdeği, yılda 1 mm hızda büyümeye devam ederse, Dünya'nın dış çekirdeği donacak. Dış çekirdek olmadan, Dünya'nın manyetik alanı kapanacak ve Güneş'ten gelen parçacıklar yavaş yavaş atmosferi yok edecek.



 


Daha





 

 




#21 3 Milyar Yıl Sonra








Çok düşük bir olasılık olsa da Dünya yıldızlararası boşluğa kayıp tüm yaşam formu yok olacak.




 


Daha






#22 4 Milyar Yıl Sonra







Andromeda galaksisi Andromeda takımyıldızında bulunan, Dünya’dan yaklaşık olarak 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olan spiral bir galaksidir. 4 milyar yıl sonra Andromeda Galaksisi ile içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi çarpışacak.



 


Daha





 

 




#23 5 Milyar Yıl Sonra







Dünya Kızıl bir gezegene dönüşecek.



 


Daha






#24 7 Milyar Yıl Sonra







Güneş dünyayı yok edecek. Hatta bu süreçte, Merkür, Venüs, muhtemelen Dünya, ve muhtemelen Mars yok olacak.



 


Daha





 

 




#25 8 Milyar Yıl Sonra








Dünya eğer hala hayatta kalmayı başarırsa bu kez Güneş enerjisini kaybedecek ve hızla ısı kaybederek donacak.




 


Daha






#26 14 Milyar Yıl Sonra








Güneş bir siyah cüce gezegene dönüşecek ve Güneş'i artık hiç kimse göremeyecek. İnsanlık hala yaşıyor olursa tabii.




 


Daha





 

 




#27 50 Milyar Yıl Sonra








Eğer Dünya ve Ay, Güneş tarafından yutulmazsa birer gel-git kanalına dönüşecekler ve Ay yörüngesi çürürken, Dünya'nın dönüşü hız kazanacak.




 


Daha






#28 100 Milyar Yıl Sonra








Şu anki haliyle Samanyolu, evrenin git gide büyümesi sebebiyle tamamen ortadan kalkacak.




 


Daha





 

 




#29 1 Trilyon Yıl Sonra








Evrenin sonunu getirecek ''Büyük Çöküş''ün, Büyük Patlama'nın tam tersi şekilde gerçekleşmesi bekleniyor. Bütün kara delikler birleşecek ve evreni yutacak. Bu süreçten sonra, bir başka Büyük Patlama meydana gelecek ve yeni bir evren oluşacak.




 


Daha






#30 100 Trilyon Yıl Sonra







Kahverengi cüceler arasındaki çarpışmalar marjinal düzeyde yeni kırmızı cüceler yaratacaktır: ortalama olarak, Samanyolu'nun bir zamanlar içinde yaklaşık 100 yıldız parlayacak. Yıldız kalıntıları arasındaki çarpışmalar ara sıra üstnovalar yaratacaktır.



Bugünbuldum


 





YORUMLAR

  • 0 Yorum