Biraz Dürüst Olalım: Neden Harika Bir İlişkin Yok?

Eğer ilişkilerimde dikiş tutturabilmek(!) isterdim ama elimde değil bitiyor diyorsan biraz aynayı kendimize tutalım mı? Neden bitiyor bu ilişkiler bir-iki ay sonra? Kahveleri alın bekliyorum…

Biraz Dürüst Olalım: Neden Harika Bir İlişkin Yok?
23 Haziran 2018 - 09:56
1. Neden Uzun İlişki?

Sorulması gereken ilk soru, “zorunda mısın?” Uzun ilişki iyi veya kötü bir şey değil. Uzun ilişki sürdürmeniz gereken bir şey asla değil. Uzun ilişki yaşamak iki tarafın da rızasıyla gerçekleşen bir tercihtir. Kendine sorman gereken tek şey şu: neden istiyorsun?

Bu güne kadar uzun ilişki sürdüren insanlar başarılı veya olarak gösterildiği için mi?

Hayatını düzene sokmak için mi?

Sevildiğini ve birinin uzun yıllar boyunca yanında olmak istediğini, buna değer olduğunu kendine ispatlamak için mi?

Eğer bunlardan biriyse hiç başlamayalım konuşmaya. Bunların hiçbiri için bir ilişkiye ihtiyacın yok. Bu ihtiyaçlar dahilinde sürdürdüğün bütün ilişkiler de yok olmak zorunda. Kim ister sırf kendisine bir şeyler ispatlamaya ihtiyacı olduğu için onunle birlikte olan bağımlı ve onay delisi birini? Evet hadi biraz açık konuşalım. Hepimiz özgüvenli adamlara/kadınlara hastayız. Kendinden emin, bağımsız insanlara bayılıyoruz… Peki karşıdaki adam/kadın nasıl birisini istiyor sizce? Onun neden böyle bir hakkı olmasın?

2. Hep mi O Hatalı?

Madem açık konuşuyoruz sen olsan neden seninle birlikte olurdun? Evet belki karşıdaki çok bencil, çok anlayışsız, çok umursamaz, peki senden n’aber? Kendine objektif bakmayı becerebilir misin? Çok çabuk sinirleniyor olabilir misin? Karşı tarafın açıklarını aramaktan gülüp eğlenmeyi ihmal etmiş olabilir misin? Seninle eğlenebiliyor mu? Kendini hiç onun yerine koydun mu? Ya da en son sözünü kesmeden, odağını dağıtmadan sadece onu dinledin? Gerçek anlamda ne zaman “nasılsın?” diye sordun sırf merak ettiğin için? Bunlar birer suçlama soruları değiller, bunlar kendine sorman gereken, seni yargılamayan sorular. Sahip olmayı istediğin insana ne kadar benziyorsun?



3. Sevgiyi Gösterme Korkusu

Hepimizin kalbinin ortasına işlemiş korku; sevgimizi belli edersek kaybederiz. Bakın böyle insanlar yok demiyorum, ilgi gördü mü uzaklaşan, yanaklardan iki mıncıklayınca öteye kaçan tipler var tabi. Peki böyle bir insan doğru insan mı sence? Veya hayatının sonuna kadar içinden taşan sevgiyi saklayıp rol yapmak çok yorucu olmayacak mı senin için? Ya da şöyle sorayım, senin sevginden soğuyacak insanla senin işin ne? İlişki içinde bir insana verebileceğimiz en güzel şey sevgi değil miydi?

4. “Tane Tane Anlat Aşkım, Anlamıyorum!”

Kendini ifade edebilmek sağlıklı bir ilişkinin olmazsa olmazı. İki taraf da bir şey anlatıyor, bağırıp çağırıyor, kimse birbirini duymuyor… Bunun adı anlaşmak değil, bu çözüm odaklı olmak da değil. Bu açık seçik senin ondan daha iyi olduğunu karşı tarafa ispatlama çabasıdır. Tartışmalarda amacınız orta yol bulmak, çözüm üretmek olsun.

5. İkiniz Birden Haklı Olabilirsiniz

Ben haklıyım, sen haksızsın. Ben iyiyim, sen kötüsün. Ben doğruyum, sen yanlışsın. Hayır efendim, ikiniz birden haklı olabilirsiniz. Bazen öyle durumlar yaşanır ki iki taraf da kendi açısından son derece haklıdır ama birbirine öbür tarafın haksız olduğunu ispatlamaya çalışmaktan kendisinin haklı olduğunu anlatmayı unutuyor insan işte. Bayılıyoruz karşı tarafı çürütmeye. Nolur hatırlayın, o sizin düşmanınız değil; o sizin hayatınızı paylaştığınız insan. Onu bertaraf etmek size hiçbir şey kazandırmayacak. Eğer onun da haklı olabileceği bir durumdaysanız “Senin tarafından düşündüm, sen de haklısın. Ama bak ben de şu açılardan haklıyım.” şeklinde girdiğiniz  bir konuşmadan çok yara alarak çıkacağınızı düşünmüyorum. Eğer yıkmak istiyorsanız yıkabilirsiniz, ilişki sizin. Ama “Aaa nasıl bitti ya, kızımız olacaktı…” diye kalakalmak istemiyorsanız biraz yapıcı olun, yapıcı olmaya zorlayın.

İlişkiler hakkında başka bir sohbet: Aşkta Kuralları Baştan Yazmak

YORUMLAR

  • 0 Yorum