Burun ameliyatı algısı değişiyor!

Yapılan araştırmalara göre burun ameliyatlarının çok büyük bir bölümünün temel nedeni, sadece estetik görünümlü bir buruna sahip olmak değil.

Burun ameliyatı algısı değişiyor!
21 Temmuz 2018 - 11:22
Konu ile ilgili olarak Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen önemli bilgiler verdi. 

Türkiye’de En Sık Yapılan Estetik Ameliyatı: Burun


 


 

“Türkiye’de en sık yapılan estetik ameliyatlarının başında burun ameliyatları geliyor” sözlerini ifade eden Avrupa Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun cerrahisi yeterlilik belgesi sahibi Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Toplum yapısının değişmesi ve bireyselliğin önem kazanması ile birlikte Türkiye’de gerçekleştirilen estetik ameliyatlarında ciddi bir artış olduğu gözlemlendi. Yapılan estetik ameliyatlarda da ilk sırada ‘burun ameliyatları’ yer alıyor. Burnumuzun yüzümüzde en çok dikkat çeken organ olması ve yüzümüzün tam odak noktasında yani ortasında bulunması, estetik tercihlerinde burnun öne geçmesine neden oluyor.” dedi.

Ameliyatlar Eskiye Oranla Daha Kolay

Ozan Sezen Seymen, “Teknolojinin gelişmesi, yeni tekniklerin uygulanması, bilgi birikiminin artması  ve hastane standartlarının yükselmesi, burun ameliyatlarını hem biz doktorlar hem de hastalar için daha avantajlı ve kolay hale getirdi. Fakat yine de bir ameliyat ve burada dikkat edilmesi gereken en önemli detayların başında, ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun alanında uzman ve deneyimli olması geliyor.

Her alanda olduğu gibi bu alanda da suistimale açık noktalar var. Hastalar, ameliyat öncesi karar sürecinde iyi bir doktor arayışına girmeli ve bu araştırma sırasında da tüm iletişim kanallarından yararlanmalılar. Çünkü bu dönemde bilgiye ulaşmak, geçmişe nazaran çok daha kolay. Bunun yanında tercih ettikleri doktor ile de sıkı bir iletişim kurarak, isteklerini doktorlarına detaylıca anlatmalılar.” dedi.

Nefes Alma Sorunu Önem Taşıyor

“Algı bu yönde olmasa da, birçok hasta burun ameliyatlarına sağlık problemlerinin giderilmesi için başvuruyor” diye belirten Ozan Seymen Sezen, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bize gelen hastaların birçoğu nefes alma sorunu yaşadıklarını belirtiyor. Yapılan analizler sonucu, nefes alma zorluğunun genellikle kemik eğriliği, et büyümesi gibi problemlerden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Biz de gerekli planlamaları yaparak, hastalarımızın daha sağlıklı ve nefes alabilen burunlara kavuşmasını sağlıyoruz.

Burundan sağlıklı nefes alınmaması, günlük aktiviteler sırasında zorlanmalara ve özellikle gece horlamalara ve yeterince dinlenememeye bağlı olarak  ileri dönemlerde kalp, akciğer yada beyin hastalıkları gibi daha ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. 

Ayrıca bu sorun ağız kokması, koku alma ardından tat alma duyusunda bozulmalara sebep olabiliyor. Bu sebeple şunu vurgulamak gerekir ki, burun ameliyatları sadece estetik kaygıyla değil, sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak amacıyla da yapılıyor.

Bazı hastalar, sadece burun şeklinin rahatsızlığından dolayı gelmelerine rağmen, burunlarında farkına varmadıkları fonksiyonel problemler olduğunu öğreniyorlar.” dedi.

Yaş Aralığı Estetik Tercihlerini Etkiliyor

Doç. Dr. Sezen, “Ameliyat tercihleri yaş aralıklarına göre değişiklik gösterebiliyor. 

40 yaş ve üzerinde olan grup, daha çok gençleşmeye yönelik estetik uygulamalarını tercih ederken, 18-30 yaş aralığındaki hastalar burun estetiği ameliyatı olmak istiyor. 

Biz de tüm cerrahi uygulamalarda, tüm süreçlerin sorunsuz geçmesi için yaşa, cinsiyete, hastanın isteğine göre detaylı bir planlama ile yola çıkıyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum