Çağdaş müşriklik, deizm (1)

Deizm, tüm dinleri reddetmekle birlikte kainatı yaratan ama hayata müdahale etmeyen bir tanrının olduğuna inanan başıboş, ehli keyf insanların dini olarak tarif edilebilir. Bu şekilde inananlara da tabi ki “deist” deniliyor.

Çağdaş müşriklik, deizm (1)
04 Eylül 2017 - 09:37
Kur'an'da deistler, “Andolsun, eğer onlara, “Gökleri ve yeri kim yarattı, güneşi ve ayı hizmetinize kim verdi?” diye soracak olsan mutlaka, “Allah” diyeceklerdir. O hâlde nasıl (haktan) döndürülüyorlar?” (Anketut, 61) ayetiyle tarif edilir.

Ayete göre deist, mutlak yaratıcıyı kabul eden ama dünyevi işlerinde başına buyruk insanlar topluluğu olmuş oluyor.

Yani müşrik!

Hani bize hırsızı, yolsuz; yosmayı, sanatçı; kavatı, menejer; pezevengi, iş adamı; noel'i, yılbaşı kutlaması gibi yutturdukları türden yeni türedi bir kelime deist ve deizm…

Kelimenin anlamını görmezden gelip kendine odaklanırsanız ortada sanırsınız ki insanlık namına ciddi bir iş tutuluyor.

Bize allayıp pullayıp yutturmaya çalıştıkları deizmin İslam'da karşılığı ‘müşriklik', deistin karşılığı da ‘müşrik' oluyor.

Şimdi bu yeni yetme müşrikleri Habertürk'ten Kübra Par adlı hanımefendi gitmiş ODTÜ Felsefe öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yasin Ceylan'a sormuş.

Şu CHP'nin zamanında milletin merdivenlerden kırk takla atarak çıktığı yere asansörle çıkan Profesörlerden biri Ceylan…

Ceylan'ın açıklamalarını okuyunca Profesörlüğün o yıllarda akılla, bilgi ile değil İslam karşıtı olmakla bedava dağıtıldığını daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Yasin Ceylan'a göre “Semavi dinler bilim ile çelişiyormuş bu nedenle de yeni gençlik hızla deizme kayıyormuş. İnanç devri kapanmış ve artık insanlar bilgi ile hareket ediyormuş. İslam'da semavi din olarak bilime karşı imiş. Ahirete yönelik dinmiş ve mutluluğu erteliyormuş. 14. Yüzyıldaki insanların hayatına hitap ediyormuş. Tabi Türkiye'de ve dünyada bu yüzden deizmde patlama yaşanıyormuş.” türünden biriyle çelişkili, anlatım bütünlüğü olmayan görüşlerini serdetmiş.

Tabi bu Ceylan'ın görüşlerinden ibaret değil elbette. Yeni dünya düzeninde insanlara biçilen yeni dinin adı, “Müşriklik/Deizm”…Devamını Oku

YORUMLAR

  • 0 Yorum