CIA, casusların yerini yapay zeka ile doldurmayı planlıyor

Yakın zamanda açıklama yapan CIA, yapay zekaya daha fazla önem vermeye başlayacağını ifade etti.

CIA, casusların yerini yapay zeka ile doldurmayı planlıyor
26 Nisan 2018 - 21:37

CIA’in Teknoloji Geliştirme Bölümü Başkan Yardımcısı Dawn Meyerriecks, yakın zamanda katıldığı bir istihbarat konferansında, başlıca düşmanın yabancı ajanlar değil makineler olduğu yeni düzene uyum sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.



Konferanstan sonra CNN‘e konuşan Meyerriecks, diğer ülkelerin düşman ajanları takip etmek için uzun yıllardır yapay zekadan faydalandığını belirtti.


 


Şu anki CIA casuslarının karşılaştığı güçlüklerden bahseden Meyerriecks, modern dünyanın insan casuslar açısından giderek daha zorlu bir yer haline geldiği konusuna dikkat çekti.

Fakat CIA’in vazgeçmek gibi bir niyeti yok. Amerika’nın en eski istihbarat teşkilatı, bilgi toplamak için dünyanın çeşitli noktalarına insan gönderen bir yapıdan, görevleri daha etkili şekilde başarmak için bilgisayar kullanan bir yapıya dönüşüyor.

İnsanlardan bilgisayarlara geçiş, aslında CIA’in 30 yıldan fazla süredir hazırlandığı bir şey. 1984 yılında hazırlanan bazı raporlarda, bir önceki yıl kurulan ‘AI Steering Group’dan bahsediliyor.


 


Bu grubun görevi, yapay zeka alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarının durumunu aylık raporlar halinde CIA patronlarına sunmaktı.

Aslında birçok insan yapay zekayı ‘bilim kurgu’ olarak tanımlarken CIA yapay zeka teknolojisinin geleceğini görmüş diyebiliriz.

O yıllarda hazırlanan raporlarda, ajanların daha fazla eğitilmesi, hem akademik hem profesyonel çevrelerde yapay zeka geliştiricilerinin desteklenmesi,

devlet kurumlarının kullanabilmesi için açık kaynaklı bir yapay zeka takas merkezi kurulması gibi çeşitli konulara değiniliyordu.

Bugünün casuslarının sorunu dünkü casuslarla aynı; görünmez olma ihtiyacı. Değişen şey ise rakipler.

Günümüz ajanlarının yapması gereken şey sahte belgeler ve iyi kurgulanmış yalanlarla insanları kandırmak değil,

kalabalık bir insan topluluğu içinde gördüğü bir yüzü seçme kapasitesine sahip olan bilgisayarları kandırmak.

Uydu takibi ve jeo-uzamsal istihbarat alanlarında yapılacak birkaç yenilik sayesinde, insan casusların yeni nesil yapay zeka karşısında hiçbir şansı kalmaması oldukça muhtemel görünüyor.

Kaynak: https://www.dunyahalleri.com/cia-casuslarin-yerini-yapay-zeka-ile-doldurmayi-planliyor/

YORUMLAR

  • 0 Yorum