Cinselliğe fazla düşkün eşle nasıl baş edilir?

Seks bağımlılığı olarak anılan Hiperseksüel Bozukluk hem ilişkileri hem sosyal hayatı hem de kişiliği bozucu bir hal alabilir. Peki Hiperseksüel Bozukluk tam olarak nedir, belirtileri nelerdir nasıl tedavi edilir?

Cinselliğe fazla düşkün eşle nasıl baş edilir?
09 Aralık 2017 - 10:30 - Güncelleme: 09 Aralık 2017 - 11:58
850281_1.jpgHiperseksüel Bozukluk yani seks bağımlılığı nedir, nasıl tedavi edilir, seks bağımlısı bir eşle nasıl baş edilir sorularının yanıtlarını sizler için derledik. Hiperseksüel Bozukluk, kişinin cinsel eylemleri üzerinde kontrolünü kaybettiği, olumsuz sonuçlarına rağmen sürdürülen, yineleyici ve şiddetli cinsel fantaziler, cinsel dürtüler ve cinsel davranışlardır.

Hiperseksüel Bozukluk belirtileri ise sekse fazla ilgi göstermekten farklı ve fazla. 15 yaşından büyük bir bireyin 6 ay süreyle cinsel birliktelik veya mastürbasyon yolu ile yaşanan orgazm, haftada yediden fazla ise cinsel isteğin fazla olmasından söz ediliyor. Bu durumu yaşayan bireylerin eşleriyle arasında da cinsel istek uyumsuzluğu görünüyor.

850281_3.jpg

Hiperseksüle Bozukluk gösteren bireyler eşleriyle her gün hatta aynı günde bir kaç kez birleşme isteyebiliyor. Bunun için eşlerinin sosyal hayatlarını zorlayanlar, uykudan uyandıranlar, cinsel ilişkiye zorlama hattta şiddet ve tecavüze varacak kadar ileri giden vakalar da görülüyor.

Hiperseksüle Bozukluk gösteren bireyler normal bir hayatı sürdürmekte de zorlanan bireylerdir. Çalışamama, sürekli cinsel fantaziler düşünmek, cinsellik içeren davranışlarda bulunmak bu bireylerin genel özellikleri.

850281_5.jpgHiperseksüel Bozukluk gösteren bireyler aşırı cinsel istekle yapılan davranışlar sonrası çoğunlukla suçluluk duygusu içine giriyorlar. Ancak aynı bireylerde cinsel isteğin yükselmesiyle saldırganlık, öfke hali de kendini gösterebiliyor.

 

850281_6.jpg

Hiperseksüel Bozukluğun ilerlemesi durumunda ise kişi kendine ve eşine hatta çevresine zarar vermeye başlayabiliyor. Çevresiyle sosyal ilişkisi zayıflayan bu bireyler yalnız kalmaları durumunda daha çok seks fantazizi yapan bireylere dönüşüyorlar.

Seks bağımlısı bireylerin çoğunda stres ve kaygı bozukluğu da görülüyor. Aşırı cinsel ilişki isteği duyan bu bireyler aynı zamanda yüksek HIV riski taşıyan bir yaşam tarzı da sürüyorlar.

SEKS BAĞIMLISI BİR EŞLE NASIL BAŞ EDİLİR? Uzmanalar, Hiperseksüle Bozukluğu olan kişilerin eşlerinin, partnerlerinin yalnız olmadıkları ve dışarıda kendileri gibi aynı sorunları yaşayan, bununla baş etmeye çalışan bir çok kişi olduğunu bilmelerini öneriyorlar. Partnerlerinin öncelikle hasta olduklarını kabul etmelerini sağlamalı ve tedavi için yardım almaları konusunda onları cesaretlendirmek gerekir.

850281_9.jpgUzmanlar kadınlara partnerlerinin cinsel davranışlarını tetikleyen duygularının farkına varmaları konuda onlara yardımcı olmayı öneriyorlar. Böylece Hiperseksüel Bozukluğu olan kişiler cinsel dürtüleri oluşmadan cinsel isteği arttıran duygularını fark edip kontrol altına alabilirler. Kendileri baş edemiyorlarsa daha önceden belirlenen bir kişiden yada uzmandan yardım isteyebilirler.

Cinsellikle ilgili düşünceleri tetikleyebilecek internet, dergi, gibi materyaller eşlerden uzak tutulmalı. İnternete cinsel içeriklere ulaşmaya engel filtreler koydurulabilir. Hiperseksüel Bozukluk olan bireylerin eşleriyle duygusal bağlarını güçlendirmesi, cinselliği haz değil duygu odaklı bir hale getirmeleri de bir başka tavsiye.

YORUMLAR

  • 0 Yorum