'Cumhur İttifakı' BBP ile MHP'yi aynı safa yerleştirecek

AKP ile MHP arasında üzerinde uzlaşılan “seçim ittifakı”, Türkiye siyasi tarihinde milliyetçi sağ kesimde 26 yıl sonra bir “birleşmenin” de önünü açacak; 1992 yılında Muhsin Yazıcıoğlu’nun MHP’den ayrılarak kurduğu BBP, 26 yıl sonra yeniden MHP saflarında genel seçimlere girecek.

'Cumhur İttifakı' BBP ile MHP'yi aynı safa yerleştirecek
21 Şubat 2018 - 10:38
Yazıcıoğlu BBP'yi 1992 yılında, o dönem Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Lideri olan Alparslan Türkeş ile yaşadığı bir siyasi anlaşmazlık üzerine MÇP'den ayrılarak kurmuştu. Anlaşmazlık, Alparslan Türkeş'in 1980 darbesinde kapatılan MHP yerine kurulan MÇP'nin o dönemde DYP-SHP koalisyon hükümetine dışarıdan destek vermesi üzerine çıkmıştı. Yazıcıoğlu ve iki arkadaşı, SHP içinde yer alan DEP'lileri gerekçe göstererek, böyle bir koalisyona güvenoyu vermeye karşı çıkmıştı. MÇP'liler DYP-SHP hükümetine güvenoyu verirken, Yazıcıoğlu ve iki arkadaşı “hayır” oyu kullanmış, bu da partiden kopmanın yolunu açmıştı.

MÇP'den istifa eden Yazıcıoğlu, 1992'de BBP'yi kurmuş, 2009 yılında Maraş kırsalında geçirdiği, nedeni hala tartışılan bir helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. MÇP de, 1993'te yeniden MHP ismini almıştı.

Yazıcıoğlu'nun MHP hareketinden ayrılıp, kendi partisini kurmasının ardından, iki parti seçimlerde hiç biraraya gelmediler. Ancak Anayasa değişikliği gibi referandumlarda aynı safta yer aldılar.

AKP-MHP'nin uzlaştığı “ittifak” formülüne göre, seçimlerde oy pusulalarında bu iki partinin amblemi olacak. Ancak ittifak, üçüncü partilere de açık olacak. AKP ve MHP dışında ittifaka dahil olan partiler ise “görünmez ortak” olarak, AKP listelerinden seçimlere MHP ile aynı safta girecekler, ancak oy pusulasında amblemleri yer almayacak.

DESTİCİ, MHP İLE AYRI SAFTA SEÇİM YARIŞININ ÖNÜNÜ AÇTI

BBP, son seçimlerde Saadet Partisi ile ittifak yaparak, birlikte aday listesi oluşturmuştu. Ancak iki parti ortaklaşa girdikleri seçim yarışında yüzde 10 barajını aşamadıkları için TBMM'ye vekil sokamamışlardı.

BBP Lideri Mustafa Destici, bu kez partisini yapılacak bir sonraki seçimlerde AKP-MHP ittifakı ile birlikte yarışa sokmanın ilk işaretlerini verdi. Destici, BBP'nin AKP-MHP ittifakına dahil olmaya sıcak baktığını açıklarken, son seçimlerde ittifak yaptığı Saadet Partisi'ni de bu birlikteliğe davet etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum