Dünya savaşından Türkiye kârlı çıkar

Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türkiye ile Brezilya’nın ABD ile Çin arasındaki savaştan faydalanabileceğini belirterek, “Yerel paralardaki düşüşün etkisiyle ihracatı artırabilirler” dedi. Mobius, “TL ucuz, satın alın” tavsiyesinde bulundu.

Dünya savaşından Türkiye kârlı çıkar
12 Temmuz 2018 - 07:20
Para sihirbazı lakaplı ünlü yatırımcı ve Mobius Capital’in kurucusu Mark Mobius, yerel paralardaki düşüşün etkisiyle Türkiye ve Brezilya’nın ABD ile Çin arasında başlayan ticaret savaşından faydalanabileceğini söyledi. Bloomberg’e röportaj veren Mobius’tan ‘Türk Lirası ucuz, satın alın’ tavsiyesi geldi. Ticaret savaşı bağlamında, “Gelişen piyasalarda dibin görüldüğünü söylemek zor ve yüzde 10 daha düşüş yaşanabilir” diyen ünlü yatırımcı, ABD ile Çin arasındaki durumun kritik olduğunu ve kötüleşebileceğini belirtti.

 

Çin daha fazla zarar görür

 

Bu yılın başında Mobius Capital Partners LLP’yi kurmak üzere Franklin Templeton Investments’dan ayrılan gelişen piyasa yatırımcısı, her şey hesaba katıldığında Çin’in ticaret savaşında ABD’den daha fazla zarar göreceğinin altını çizdi.

Mark Mobius, ihracatı kastederek Brezilya ve Türkiye’nin yerel paralarındaki düşüşün etkisiyle ticaret savaşından fayda sağlayabileceğini ifade etti ve Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’ın döviz borcu konusunu ele alması gerektiğini söyledi. Mobius’a göreHindistan, Güney Kore ve Vietnam da ticaret savaşından yararlanabilir.

 

Ucuz para iyi olabilir

 

Konferans için Haziran ayı sonunda İstanbul’a gelen Mark Mobius, Türk Lirası’nın ucuz olduğunu belirterek, varlıkların alınabileceğini söylemişti. Mobius, “Türk Lirası çok değer kaybetti. Yatırımcılar beni arıyor. ‘Ne yapalım.’ diye, ‘Ne güzel ucuz bir para’ diyorum. ‘Euronuz, dolarınız var, varlık alabilir, yatırım yapabilirsiniz’ diyorum. Paranın ucuz olması her zaman kötü olacak diye bir şey yok” diye konuşmuştu. 

 


200 milyar $’lık 5 bin ürüne vergi

 


Dünya ticaret savaşını başlatan ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’in daha önceki tarifelerini misillemesi nedeniyle yüzde 10 gümrük vergisi getireceği 200 milyar dolarlık Çin menşeli ürünün listesi yayımlandı. 

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), Trump’ın 18 Haziran’da verdiği talimat doğrultusunda hazırladığı yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacak Çin menşeli ürünlerin listesini açıkladı. 

5 bin ürünün bulunduğu listede deniz mahsullerinden kedi-köpek mamasına, doğal ve kimyasal minerallerden sebze-meyvelere, tütün mamullerinden otomobil lastiğine kadar pek çok çeşitte ürün yer alıyor. 

Bununla birlikte, listenin önemli bir bölümünü ‘Made in China 2025’ girişimini zedeleyecek teknoloji ağırlıklı ürünlerin oluşturması dikkati çekti. Amerikan iş dünyası ve kamuoyunun yorumuna açılan listenin geri bildirimler ışığında 60 gün içinde son şeklini alacağı bildirildi.

 

500 milyar $’ı bulur

 

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, listeye ilişkin açıklamasında, ABD’nin geçen Cuma günü Çin’in adil olmayan faaliyetlerine cevaben yaklaşık 34 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 25 tarife uygulamaya başladığını hatırlattı.

 

Lighthizer, şunları kaydetti: “Çin, ABD’yi 34 milyar dolarlık Amerikan ürününe tarife getirerek misilledi ve 16 milyar dolarlık ürüne daha tarife uygulamakla tehdit etti. Başkan Trump, Çin’in hiçbir uluslararası yasal dayanağı ve açıklaması olmayan bu misillemesine karşılık USTR’ye 200 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 10 vergi konulmasına ilişkin süreci başlatma talimatını verdi.” 

Trump, geçen hafta yaptığı açıklamada, Çin’in yeniden misilleme yapması durumunda tarife getirilecek toplam ürün değerinin 500 milyar doları bulabileceğini duyurmuştu. 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum