Dünya Tarihine Damga Vuran En Çılgın Bilim İnsanları

Çılgın bilim insanlarının sadece bilim kurgu ve korku filmlerinde var olduğu düşünüyor olabilirsiniz.Ama durum pek sandığınız gibi değil aslında.İşte size geçmiş ve günümüzde yaşamış hatta belki de yan komşumuz olan bir çok çılgın bilim insanından bir kısmı.

Dünya Tarihine Damga Vuran En Çılgın Bilim İnsanları
22 Haziran 2018 - 09:24
Leonardo Da Vinci

Şimdilerde çoğu insan onu sanat eserlerinden tanıyor ancak Leonardo da Vinci kesinlikle çılgın bir adamdı. Sanatın dışında bir çok alanla ilgilenmiş olan Da Vinci, mühendislik, anatomi alanlarıyla ve icatlarla da ilgilenmeyi severdi. Bunların bir sonucu olarak, Da Vinci, helikopterin bulunmasını sağlayan kişi olarak tanınır. Da Vinci’nin yaşadığı günlerde uçan tek şey kuşlar ve böceklerdi ve Da Vinci “uçmak istiyorum” dedi. Böylece, kanvas ve bisiklet parçalarından oluşan ahşap bir mekanizma olan “hava vidası” nı icat etti. Bu sadece kağıt üzerinde mevcuttu ancak Da Vinci paraşütünde bulunmasına vesile olmasıyla kendi fikirlerine olan inancını gösteriyor. Da Vinci’nin cesetleri inceleme konusuna da bir düşkünlüğü vardı.

Professor Henry Markram

Daha günümüze ait bir bilim insanı olan Profesör Henry Markram, 2018 yılına kadar bir makinenin içine canlı bir akıl yerleştirmek istiyor. Bu, yapay zekanın mükemmel olmasını istediği anlamına geliyor. Güney Afrikalı bilim adamı, “Mavi Beyin Projesi” olarak adlandırılan, tamamen düşünebilen, hissedebilen ve hatta aşık olabilen yapay bir varlık yaratmayı umuyor. Tüm bunları beynin nasıl çalıştığını anlamayı umarak yapıyor ve bu nedenle niyeti tamamen kötü değil. Markram’ı dürten ilk şey, oğlu Kai’ye Asperger sendromu teşhisi konduğunda ortaya çıktı, bu da sonunda Markram’ın otistik insanların daha empatik olduğunu ve insanların takdir ettiğinden daha fazlasına sahip olduklarının farkında olduklarına dair teoriyle sonuçlandı. Daha sonra Mavi Beyin Projesi, insan beynine ve onu etkileyen tüm hastalıklara ışık tutacağını uman İnsan Beyin Projesi’ni doğurdu.

Giovanni Aldini

İtalyan fizikçi Giovanni Aldini, gerçek hayatın Victor Frankenstein’ları olarak tanınan iki kişiden biri. Aldini bu ismi kendisinin 1803’teki elektrikle ilgili çalışmasının bir parçası olan ölüyü yeniden diriltmek istediği deneyden sonra kazandı. Bu görevi yerine getirmek için Aldini, eşini ve çocuğunu öldürdüğü için idam edilen katil George Foster’ın cesedini satın aldı.(Kulağa toplumun tam da tekrar ihtiyaç duyduğu birisi gibi geliyor, değil mi?) Aldini, Foster’ın cesedini Royal College of Surgeons’a götürdü, burada seyircinin önünde, elektrotları Foster’a bağladı ve suyu açtı. Ve hemen hemen herkes sonucu gördüğünde şok oldu. Fosters’ın yüz kasları seğirmeye başladı, “sol gözü açıldı” ve birkaç saat sonra Foster soluk aldı. Ancak, Aldini’nin kullandığı pilin tükenmesiyle Foster’ın vücudu tekrar ölü hale geldi. Foster o odadan çıkmasa da, hikayesi İngiltere’den başlayarak sonunda Mary Shelley’nin kulağına kadar gitmişti.

Johann Conrad Dippel

Frankenstein için ilham kaynağı olan diğer bilim adamı Johann Conrad Dippel tüm yumurtalarını bir sepete koyan türden biri değildi. Alman hekimin ilgi alanları, tanrıbilimden simyaya uzanıyordu ve hobileri arasında kadavraları çalmak, onlar üzerinde deney yapmak, yapay hayat yaratmaya çalışmak ve filozof taşını ve yarattığı söylenen yaşam iksirini aktif olarak araştırmak vardı. Bir noktada, “Dippel’in Yağı” adını verdiği bir şey yarattı, bu karışım bir böcek kovucu olarak da olsa II. Dünya Savaşı’na kadar kullanıldı. Dippel de bir zamanlar sapıklıktan suçlu bulundu.



Charles Hofling

Bir başka çağdaş deli olan, psikiyatrist Charles Hofling, insanların itaatlerinin sınırlarını test etmeyi severdi. Bu amaçla, 1966’da Hofling hastane deneyi olarak bilinen şeyi yürüttü. 22 gece hemşirelerinden herhangi birine haber vermeksizin, Hofling’in hayali bir doktoru hastaneyi aradı ve hastalara hayali bir ilacı (aslında bir plasebo) uygulamalarını emretti. Sahte ilaç, onaylanmış herhangi bir ilaç listesinde görünmedi. Ayrıca, şişenin üzerindeki etikette bir kişinin alması gereken en fazla miktarın 10mg olduğu açıkça belirtilmesine rağmen hemşirelere, bu ilacın 20mg verilmesi söylendi. Korkutucu olan, 22 hemşirenin 21’i bu emirlere uyuyordu ve bunu yaparken hastanenin üç kuralını çiğnemiş oldular: telefonla emir almamak, maksimum dozu geçmemek ve yetkisiz bir ilaç kullanmak. Neyse ki, o zamandan bu yana sağlık hizmetleri daha iyiye gitti.

Elon Musk

Herkesin en sevdiği gerçek hayatın Tony Stark’ı olan, Elon Musk’ın aslında oldukça çılgın fikirleri var. Yeni başlayanlar için, insanların Hyperloop(Los Angeles ve San Francisco’yu 30 dakikalık bir yolculuğa çıkaran bir süper hızlı geçiş sistemi) ile seyahat etme şeklini tamamen değiştirmek istiyor. Bu küçük fikrin, ilk büyük adımını, 2016 Hyperloop One’ın Nevada çölündeki bir tahrik mekanizmasını başarıyla test ettiği Mayıs 2016’da attı. Musk’ın çılgın fikirlerinden bir diğeri de, yapay zekâyı bırakmak. Aralık 2015’te, tamamen yok etmek yerine insanlığa fayda sağlayacak yapay zeka geliştirmeyi amaçlayan bir yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI’yi ortaya çıkardı. Bu fikri ortadan kaldırmak için, Musk(gerçekten deli bir bilim adamı olarak ) 1 milyar dolar para topladı.



Lyn Evans

Fizikçi Lyn Evans, CERN’in Doğrusal Çarpıştırıcı direktörüdür, yani Büyük Hadron Çarpıştırıcısı veya LHC’den sorumludur. Evans’ın önderliğinde, diğer bilim adamları, Big Bang’i yeniden yaratma girişimi sırasında protonları ezdiler, patlamanın evreni nasıl yarattığı teorileşti. Higgs bozonu parçacığı gibi keşfettikleri veya keşfetmeyi umdukları pek çok şey arasında, nihai amaçları Evrenin nasıl başladığını görmektir. Ancak, bununla ilgili temel bir sorun olabilir. Esasen, Evans ve mürettebat bütün bir evreni yaratan bir şeyi yeniden yaratmaya çalıştıklarından, deneylerinin çok iyi çalışma tehlikesi var.



J. Robert Oppenheimer

Amerikalı teorik fizikçi Julius Robert Oppenheimer, on yılı aşkın bir süre UC Berkeley’de fizik öğretti. Ancak, çoğu insan onu dünyanın ilk atom bombasını geliştiren, o zaman gizli olan Manhattan Projesi’ndeki çalışmasıyla tanıyor. Bu başarıdan dolayı “atom bombasının babası” olarak bilinir. Ve bu sadece yaptığı ilk çılgın şey. Yaptığı bir sonraki çılgınlık, nükleer silahların uluslararası kontrolü için ve küresel bir nükleer felaketi önlemek için hazırlandı. Kısaca, parlak ve patlayıcı oyuncakları Kongre’ye sundu ve sonra onları geri almaya çalıştı. Oppenheimer erişim yetkisinin iptal edildiğini ve kariyerinin mahvolduğunu gördü.



YORUMLAR

  • 0 Yorum