İlerleyen yaşlarda aktif bir cinsel yaşam mümkün mü

“50 yaşını geçtiği halde aktif bir cinsel yaşamı olan kaç kişi vardır?” diye düşünebilir, hatta belli bir yaştan sonra insanların cinsellikle hiç işi olmadığını zannedebilirsiniz.

İlerleyen yaşlarda aktif bir cinsel yaşam mümkün mü
07 Haziran 2016 - 18:54
Ancak gerçek pek de öyle değil. Çünkü pek çoğumuz ilerleyen yaşlarda bile cinsel anlamda aktif olmayı arzuluyoruz.

Amerika’da yürütülen bir anket bu söylediğimizi kanıtlar nitelikte. 14-94 yaşları arasındaki bireylerle yapılan bu ankete katılan 50 yaş üstü erkeklerin %57’si ve kadınların %51 geçtiğimiz yıl içinde en az 1 cinsel birleşme yaşadıklarını ifade ediyor. Yine yaşları 60+ olarak kaydedilen erkeklerde bu oran %53 iken, kadınlarda ise %43’lerde seyrediyor. Anketin bir diğer sonucu ise, belirttiğimiz bu oranların çiftler arasında gerçekleşen vajinal birleşmeyi ifade etmesi. Yani anket katılımcısı 50 ve 60 yaş üstü bireylerin bir kısmı da (vajinal birleşmeyi tercih edenlere göre azınlık olsa da) cinsel aktivitelerini oral ve anal yollarla sürdürmeyi tercih ediyor.

 

İlgili yazı: Cinsellik alışkanlıkları ve cinsel deneyimlerle ilgili şaşırtıcı bilgiler

Sadece evli bireyler seks yapmıyor

Anketin bir diğer sonucu ise, 50 yaş üstü bireylerin medeni durumları ve ilişki statülerini ortaya koyuyor. O yaşlarda aktif cinsel yaşama sahip olanların önemli bir çoğunluğu evli olsa da, bu sadece evlilerin cinsellik yaşadığı anlamına gelmiyor. Sadece cinsel amaçlı kurulmuş arkadaşlıklar hatta tek gecelik ilişkiler nadir de olsa bu yaş grubunda da rastlanan durumlardan. Yani diyebiliriz ki spontane seks sadece üniversite öğrencileri için değilmiş!

Yaşlanmak mastürbasyona engel değil

Söz konusu anketin sonuçlarına baktığımızda, 50 – 60 ve 70’li yaşlarını süren bireylerin mastürbasyon konusunda da son derece aktif olduğunu görüyoruz. Bunun sebepleri arasında hem bu yaşlardaki bireylerin mental olarak cinselliğe hala istek duymaları hem de cinsel birleşmeye engel teşkil eden fiziksel zorluklarla mücadele etmeleri geliyor. Ancak öte yandan belli bir yaştan sonra cinsellikten tamamen uzak durmak, bir nevi yaşlanmayı hızlandırıyor. Kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve kas – iskelet sistemine pek çok faydası olan seks; aynı zamanda mental gençliği ve bilişsel süreçleri aktif tutmanın da en kestirme yollarından biri.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum