Nilgün Cerrahoğlu yazdı Brexit pişmanlığı

BBC’de izledim... Ertesi gün şoku yaşıyan Manchester’li bir seçmen “dehşete kapıldığını” anlatıyor:

Nilgün Cerrahoğlu yazdı Brexit pişmanlığı
26 Haziran 2016 - 14:17
“Elim kırılsaydı oyumu AB’den çıkmaya atmasaydım. Brexit’in bu kadar büyük değişikliklere yol açacağını tahmin etmedim. Oyumun bu depreme verdiği katkıdan pişmanım!” diyordu. Brexit’çi seçmenin tarif ettiği “Tanrım ne yaptım?” pişmanlığını yaşayan kişi çok... 

AB referandumunda oy veren çok sayıda seçmen; “AB’nin ne olduğunu”, sonuçlar sonrasında kopan fırtınanın ardından araştırmış. “Google”daki “en çok arananlar listesi”, İngilizlerin, tam Temel misali “Bu bana ders olsun!” dediklerini ortaya koyuyor.

Erdoğan’a yazdığı hakaret şiirleriyle gündeme gelen Boris Johnson ve aşırı sağcı Farage gibi liderlerin kampanyada kullandıkları “Bağımsızlık Günü” gibi “vatan, millet, Sakarya” hamasetine kapılan seçmenler, olan olduktan sonra “Google”da “Britanya AB’den çıkarsa ne olur?”u aramaya başlamışlar. “Google”da, İngiltere’de atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra aranan başka ibretlik sorular da şunlar: 1. Brexit nedir? 2. Britanya niye AB’yi terk etti? 3. Birleşik Krallık AB’ye ne zaman katıldı? 

Bonjour!

Tarihi kaza 

Bu oranda kapsamlı bir ulus, kimlik ve çok boyutlu bir dünya politikası meselesinin, sırf “popülist” amaçlarla referandum konusu yapılmasının ne kadar tehlikeli olduğunu ve ne vahim sonuçlar doğurabileceğini Brexit’ten net ortaya koyan başka örnek bulunamaz herhalde. 

Brexit, İngiltere’de, ülkenin AB’deki konumunu tartışmaya açmak için yapılmadı. Başbakan Cameron kazanacağını önden varsaydığı referandumu, partide konumunu sağlamlaştırmak ve sağda rakiplerini elemek için kullandı. 

“Göç” ve “küreselleşme”nin yükünü taşıyan seçmenler ise iktidar uğruna “araçsallaştırılan” bu tartışmada, sadece kendilerini iyi hissettiren hamasi söylemlere itibar ettiler. İngiltere’nin kalesine gol atmasına yol açan tarihi “AB’den çıkma” seçeneğini oyladılar.

Yazının devamı için tıklayın >>

YORUMLAR

  • 0 Yorum