Et ihalesinde pis koku

ESK’ya 20 bin ton ithalat izni verilmesine karşın 55 bin ton et ithal etti. Üstelik ihaleyi en düşük teklifi veren firmanın yerine Macar firması aldı

Et ihalesinde pis koku
20 Ekim 2017 - 10:31
Et ve Süt Kurumu'na 2017 yılı sonuna kadar 20 bin ton karkas et kontenjanı tanınmasına rağmen kurumun 55 bin ton et ihalesi yaptığı iddia edildi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “AKP, Türkiye'de hayvancılığı çökertti. Çözümü üreticiyi desteklemek yerine ithalatta buldu. İthalatları da usulüne uygun yapmıyor'' dedi.

TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın karkas et ihalesiyle ilgili iddiaları cevaplandırmasını istedi. Gaytancıoğlu, “Temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Canlı Hayvan ve Et İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması'na göre, Et ve Süt Kurumu'na (ESK) 2017 yılı sonuna kadar 20 bin ton çeyrek karkas et kontenjanı tahsis edilmiş. Ancak bize gelen iddialara göre, 55 bin ton karkas et ihalesi kurallara aykırı şekilde bir firmaya verilmiş. Nerede 20 bin ton, nerede ihalesi usulsüzce yapılan 55 bin ton. 20 bin ton tahsis edilen kontenjan nasıl oluyor da 55 bin tona çıkıyor?” diye sordu.

KURALLAR İHLAL EDİLDİ

ESK'ya 2018 yılı sonuna kadar 500 bin canlı büyükbaş ve 475 bin baş canlı koyun ve keçi ile 75 bin ton taze veya soğutulmuş büyükbaş hayvan kontenjanı verildiğini hatırlatan CHP'li vekil, “Et ihalesinin ESK'ya çalışan tedarikçilerden fiyat alınmadan, ihale kuralları ihlal edilerek iki yabancı firmaya verildiği iddia edilmektedir. Firmalardan birinin Ürdün asıllı Hicazi, diğerinin ise Hunland isminde Macar firması olduğu, bu firmaların verdiği tekliflerin altında daha düşük teklif olmasına rağmen ihalenin Hunland firmasına daha yüksek bedelle verildiği öne sürülmektedir” bilgisini paylaştı.

Gaytancıoğlu ‘' Et ihalesi ne zaman yapılmıştır? İhaleye kaç firma girmiştir? Bu firmalar hangileridir? İhaleyi hangi firmalar kazanmıştır? Kazanan firmaların verdiği teklifler nedir? Kazanan firmaların verdiği tekliflerin altında daha düşük teklif verildiği iddiası doğru mudur? İhalenin ESK'ya çalışan hiçbir tedarikçiden fiyat alınmadan yapıldığı iddiası doğru mudur? 55 bin ton karkas et ihalesinin de ihale kurallarına aykırı şekilde Etat adlı firmaya verildiği iddiası doğru mudur? sorularını da yöneltti

YORUMLAR

  • 0 Yorum