Et komedisi!

Bir ülkede hesapsız, kitapsız, plansız, programsız politika nasıl olur görmek istiyorsanız, hayvancılık alanında ortaya koyduğumuz politikalara bakabilirsiniz.

Et komedisi!
06 Aralık 2018 - 10:40

Et fiyatlarını düşürmek adına, “yapmayın, etmeyin, bu cadde çıkmaz sokak” diye feryat edenleri dinlemeyerek et ithalatını zirveye çıkaranlar, şimdi ortaya çıkan trajikomik durum karşısında şaşkına dönmüş durumdalar.

Neden mi?

Fransa’dan, Sırbistan’dan, Arjantin’den, Brezilya’dan, Avustralya’dan ve daha birçok ülkeden karkas et ve canlı hayvan ithalatı yaptık, şimdi her taraf et ve hayvan doldu, bunları ne tüketebiliyoruz ne stoklayacak yerimiz var, tek çare olarak ihracatı düşünüyoruz.      

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberinden öğreniyoruz ki; Türkiye, Et ve Süt Kurumu depolarında biriken ihtiyaç dışı yaklaşık 20 bin ton karkas et ve kesilmek üzere bekleyen 300 bin baş canlı hayvan elde kalmış.

Yıldırım’ın haberinde şöyle deniliyor:

“İhtiyaç duyulandan çok daha fazla karkas et ve canlı hayvan ithalatı yapılması nedeniyle depolarda biriken etlerin ve hayvanların ihraç edilmesi için pazar arandığı öne sürüldü.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre, Et ve Süt Kurumu depolarında yaklaşık 20 bin ton kırmızı et stoku oluştu. Etin şoklanması ile ilgili sorun yaşamaya başlayan Et ve Süt Kurumu ihracat için pazar arayışına girdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bir süre önce et fiyatının yüksek olmasından şikâyet ederek; "Et yemeyin, hindi, tavuk, balık yiyin" açıklamasından sonra ihracatın gündeme gelmesi şaşkınlık yarattı" ifadelerine yer verildi.

Depoların dolu olması nedeniyle hayvanını kestirmek isteyen üreticiye en erken Şubat 2019'a gün verilebiliyor. 

Besi süresini tamamladığı için kesilmek üzere Et ve Süt Kurumu'na üreticiler tarafından başvurusu yapılmış 300 bin büyükbaş hayvan var. Depolama konusunda sorun yaşayan Et ve Süt Kurumu bu hayvanları kesmek yerine ihraç etmek istiyor. Et ve Süt Kurumu ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü yetkilileri ihracat için İran, Irak, Suriye ve diğer komşu ülkelere yönelik çalışma yapıyor. Ayrıca Katar'a ihracat için de çalışmalar sürdürülüyor.”

Haberi okuyunca tam bir tarımsal komedi içerisinde bulunduğumuz anlaşılıyor.

Kendi üreticine destek vermek yerine hesapsız bir ithalat politikasının ne kadar büyük sorunlar ortaya çıkardığını net bir şekilde görüyoruz.

Devletin depolarında, stoklarında 20 bin ton et ve 300 bin büyükbaş hayvan bekliyor. Hayvanların kesim zamanı gelmiş ama kesilmiyor. Etler depoda ama halka verilmiyor.

İhraç edecek ülke arıyoruz!

E niye ithal ettin kardeşim?

O milyon dolarları kendi hayvan üreticine verseydin ortada hayvancılık sorunu mu kalırdı?

Ve en önemlisi, bu ithal etler neden piyasaya sürülmüyor, bu 300 bin hayvan neden kesilmiyor?

Neden “eti rüyasında görür hale gelmiş” vatandaşa sunulmuyor?

Verin vatandaşa, vatandaş kısa süreli de olsa ucuz et yesin.

Bir yandan stokçuluk yapıyorlar diye soğan depolarını basıyorsunuz, diğer yandan on binlerce ton eti stokta tutuyorsunuz!

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!

Demek ki neymiş; sorun ithalatta değil bu topraklarda.

 



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum