Evde Zayıflamak için Kullanabileceğiniz 20 İpucu

Ünlü Oyuncu ve Aromaterapist Ayşe Tolga evde zayıflamanın en kolay yolları hakkında bilgi verdi.

Evde Zayıflamak için Kullanabileceğiniz 20 İpucu
16 Eylül 2017 - 21:59 - Güncelleme: 17 Eylül 2017 - 11:21
Kıştan kalan ufak tefek kilolar, yaz mevsiminin gelmesiyle hepimize dert olmaya başladı. Bu yaz daha fit şekilde yaşamak istiyorum diyorsanız, size bazı ufak ama önemli önerilerim olacak. Hele bir de spor salonuna gidecek vaktiniz yok, yaşadığınız yerde de dışarıda spor yapmaya uygun ortam yoksa, o zaman evde zayıflamanın yollarını bulmamız lazım. Zayıflamak için aslında ne sokağa çıkmaya ne spor salonlarına gitmeye ne de çok fazla para harcamaya gerek yok. Sadece sizin disiplinli ve tutarlı olmanız şart. Eğer hazırsanız çok basit, uygulanması kolay, kesinlikle sizi hedefinize ulaştıracak zayıflama önerilerine bir bakalım!

 

• Bol bol su için!

 

Su içmek vücut açısında çok önemli. Yemek masasına oturmadan 10 dakika önce, 1 ya da 2 bardak oda sıcaklığında beklemiş su için. Midenizin bir bölümü bu su ile dolacak ve normalde yediğinizden daha az yemek yiyeceksiniz.

 

• Sabah aç karnına limonlu ya da sirkeli su için!

 

Sabah uyanır uyanmaz eliniz hemen kahve ya da çay fincanına gitmesin. Metabolizmanızın hızlı çalışması, sabah ihtiyaç duyduğunuz C vitaminini alabilmeniz, enerjinizi yükseltebilmeniz için koca bir bardak dolusu limonlu ılık su içmeniz gerekiyor. Hatta içebilirseniz ılık suyunuzun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı da bal atabilirsiniz.

 

• Porsiyonlarınızı küçültün!

 

Az yemek istiyorsanız, yemek tabaklarınızı küçültün. Tabakların ardından her gün yediğiniz porsiyon miktarını düşürün. Küçük tabaklardaki porsiyonlar size büyük görünecek ve öncelikle gözünüz doyacaktır.

 

 

 

• Her yemekte bir kase salatanız olsun!

 

Küçük bir tabak sulu ev yemeğinin yanında, bol yeşililki bir kase salatanız olsun. Salata sosunuz da bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı elma sirkesinden oluşsun. Bu sayede bir kase çorba ya da küçük bir porsiyon yemek ve bol salata sizi tıka basa doyurur.

 

• Ara öğünlerde kuru meyve değil de, normal meyve yiyin!

 

Kuru meyveler çok lezzetli ve kesinlikle sağlıklı, ancak kilo verme sürecinde kuru meyvelerden uzak durmalısınız çünkü kuru meyvelerin kalorisi, şeker oranı, taze meyvelerden daha fazla. İşe, alışverişe hatta sahile giderken yanınıza biraz kiraz, çilek, kayısı gibi mevsim meyvelerinden alın. Bu sayede hem enerji kazanacak hem de açlığınızı yatıştıracaksınız, boş yere fazladan kalori almamış olacaksınız. Ancak taze meyve yerken de miktarı abartmamakta fayda var.

 

• Bitter çikolata yiyin!

 

Tatlı ihtiyacınız için kesinlikle bitter çikolata öneriyorum. Diğer herşeyi unutun…Yüksek kakao oranı içerenleri tercih edin ve yağları yakmaya yardımcı olun. Fakat abartmayın!

 

• Her sabah mekik çekin!

 

Evde zayıflamak deyince spor da yok zannetmeyin. Egzersiz hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmak durumunda. Bu sebeple sabah uyanınca mekik çekmeden güne başlamayalım. Egzersize dayanıklılık durumunuza göre en az 10-15 tane mekik çekin. İlerleyen dönemde mekik sayılarını artırabilirsiniz ya da evde yapılacak kolay başka hareketler ekleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

• Merdivenleri kullanın!

 

Aslında evde zayıflamak inanın çok kolay. Spor salonlarındaki egzersiz aletlerinden alacağınız performansın çok daha fazlasını apartmanın merdiveninden alabilirsiniz. Sabah işe giderken ya da alışverişten dönünce merdivenleri kullanın. Elbette ki 10 kat merdiven çıkmaktan bahsetmiyorum. Ama 3 kat merdiven çıkmak, inmek çok da zor olmayacaktır. Bu sayede basenlerdeki, bacaklardaki yağlar eriyecek, kas kütleniz ve dayanıklılığınız artacak.

 

• Ara öğünleri atlamayın!

 

Aç kalmadan zayıflamak önemlidir. Metabolizmamız beynimizin kontrolü altında çalışıyor. Siz aç kalırsanız beyin, sindirim sistemine “sakın besinleri harcama, çünkü kıtlık var” şeklinde bir emir veriyor. Doğal olarak da yediklerimiz depolanıyor. Ama sık aralıklarla düşük kalorili atıştırmalıklarla, metabolizma hızlandırıcı besinlerle beslendiğimizde sindirim çok daha iyi çalışıyor.

 

• Atıştırmalıklarda bol protein ve lif, az karbonhidrat tercih edin!

 

Aslında neyi, ne kadar yediğimiz önemlidir. Zayıflama döneminde yediklerimizin bol protein içermesi kendimizi tok tutmamızı sağlar. Bol lif içeren besinler sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlar. Düşük karbonhidratlar vücutta yağ depolanmasını azaltır, kan şekerinin hızlı inip çıkmasını önler.

 

• Akşam yemeğinde hafif beslenin!

 

Sabah işe gitme telaşıyla, öğle vakti çalışma yoğunluğuyla çok zengin beslenemeyenler genellikle akşam yemeklerinde kontrolü kaçırıyorlar. Kilo vermek istiyorsanız aslında bunun tam tersini uygulamanız gerekiyor. Sabah çok doyurucu bir kahvaltı, öğlen yine besleyici bir öğün, akşam ise çorba, salata ve zeytinyağlı bir sebze yemeği sizin kilo verme maceranızı kesinlikle olumlu yönde

destekleyecektir. Akşam yemeklerinde aşırı yağlı, tuzlu, kalorili besinlerden uzak durun.

 

• Akşam yemeğinizi erken yiyin!

 

Akşam en geç saat 7’de akşam yemeğinizi yemiş olmalısınız. Bundan sonraki ara öğününüzde belki küçük bir porsiyon meyve ya da bir kase yoğurt tüketebilirsiniz.

 

• Her gece ortalama 7 saat uyuyun!

 

Az uyuyan kişiler, gün boyu kendilerini yorgun ve enerjisiz hissederler. Hal böyle olunca da gün içinde enerji kazanmak için elleri atıştırmalıklara gider, uyanık kalmak için de bol çay, kahve içerler. İşte bu da zayıflama sürecinde zorlar. Bunun için daha uzun saatler uyumaya, iyice dinlemiş olmaya dikkat edin.

 

• Kahvaltıda yumurta yiyin!

 

Kahvaltıda karbonhidrat yönünden zayıf, protein bakımından da zengin beslenmek gerekiyor. Sabahları 1-2 yumurtadan yaptığınız bir omlet sizin saatlerce tok ve dinç kalmanızı sağlayacaktır.

 

• Yoğurt ile dost olun!

 

Yoğurt, hem de evde sağlıklı koşullarda mayalanmış bir yoğurt, zayıflamak isteyenlerin en önemli yardımcısıdır. Bolca protein ve kalsiyum içeren ev yoğurdunun zayıflama amacınıza büyük destektir. Midenize aldığınız diğer besinlerle karşılaştırıldığında, yoğurt kesinlikle daha uzun süre midenizde kalır ve bu sayede tokluk hissiniz sizi terk etmeyecek.

 

• Zeytinyağı tüketin!

 

Doğal, soğuk sıkım zeytinyağları vücudumuzun gün içinde ihtiyaç duyduğu pek çok vitamini ve minerali bize sunuyor. Zeytinyağının içeriğinde yüksek oranda bulunan D vitamini sizi güçlü ve canlı tutarken; zeytinyağlı yemekler, salatalarla çok daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Zeytinyağı sayesinde sindirim sisteminiz çok iyi

çalışacak, metabolizmanız hızlanacak, bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve zararlı toksinleri vücudunuzdan çok daha kolay bir şekilde atabileceksiniz.

 

• Yağsız et ve balık tüketin!

 

Özellikle etin sindirilme süreci diğer besinlere göre daha uzundur ve böylece uzun süre tok kalmak, sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmak mümkün olur. Beslenmemizde proteine ağırlık verdiğimizde kalori yakma hızı da kesinlikle artacaktır.

 

• Kendinize gerçekçi ve kısa vadeli hedefler koyun!

 

Zayıflama sürecinde kısa sürede ulaşabileceğiniz makul hedefler koyun. Amacınızı da unutmayın ama gerçekçi olun. Yapabileceğiniz şeylere odaklanın. Bu sayede kilo verme sürecinde motivasyon da yüksek olacaktır.

 

• Bitki çayları için!

 

Kilo vermek istiyorsanız çayı ve kahveyi günde 2 fincan olarak sınırlandırın. Asitli, gazlı, şekerli, kola, meyve suyu gibi içecekleri ise tamamen hayatınızdan çıkarın. Bunun yerine size enerji verecek midenizi, sindirim sisteminizi rahatlatacak, metabolizmanızı hızlandıracak bitki çaylarından ve özellikle de yeşil çaydan günde 3-4 fincan için.

 

• 12 saat kuralını mutlaka uygulayın!

 

24 saatlik 1 günde 12 saat içinde, 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere en fazla 6 öğün beslenebilirsiniz. Ancak geri kalan 12 saat içinde su ve bitki çayı dışında her hangi bir şey yiyip içmemelisiniz.

Kaynak:

http://www.aysetolgaiyiyasam.com/evde-zayiflamanin-20-yolu

YORUMLAR

  • 0 Yorum