Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ağır darbe

Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık talebini kabul eden Fener Rum Patrikhanesi ile tüm ilişkilerini kesti. Böylece Patrik Bartholomeos'un 'ekümeniklik' iddiası da ağır darbe yemiş oldu

Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ağır darbe
18 Ekim 2018 - 07:49
Rus Ortodoks Kilisesi, uzun yıllardır 'ekümeniklik iddiası içinde olan, Fatih Balat'ta Vatikan tarzında ayrı devlet kurma çalışması yürüten ve geçen hafta Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık talebini kabul eden Fener Rum Patrikhanesi'ne ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ağır darbe vurdu.



Bununla yetinmeyen Rus Ortodoks Kilisesi, 110 milyon Rus’tan Fener Rum Patrikhanesi'ne ait kiliselerdeki ayinlere katılmamalarını istedi. Rus piskopos ve rahiplere de Fener Rum Patrikhanesi temsilcileriyle aynı ayinlerde yer alamayacakları talimatı verildi.



Fener Rum Patrikhanesi'nin kararının 'tarihsel gerçeklerle örtüşmediğini' belirten Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion, gelinen noktada başka seçeneklerinin olmadığını belirtti. İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi ise bu karar öncesinde 300 milyondan fazla Ortodoks Hıristiyan'ın temsilcisi konumundaydı.



Rus Ortodoks Kilisesi'nin kararı sonrasında bu sayı 150 milyonun da altına geriledi zira Rus Ortodoks Kilisesi'nin kararı Beyaz Rusya ve Ukrayna'daki Rusları da kapsıyor.



Olayın siyasi boyutu da var



Rus Ortodoks Patriği Kiril, Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakın bir isim. Kiril, Patrik Bartholomeos'un Papa ile yakın diyalog kurmasına da karşı çıkıyor. Ukrayna hükümeti ise ülkenin Rus etkisinden kurtulması için 'kilisenin bağımsızlığı' istikametinde uzun zamandır yoğun çaba içindeydi.



Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Ukrayna kilisesinin bağımsızlığı Avrupa ve Ukrayna yanlısı devlet stratejisinin bir parçasıdır" demişti.



Öte yandan 787 yılından bu yana ilk kez 2016 yazında toplanma kararı alan 14 Ortodoks kilisesinin toplantısı gündem anlaşmazlığı nedeniyle çökmüştü. Bu süreçte Rusya’nın Fener Rum Patrikhanesi’ne muhalefeti etkili olmuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum