Kumarhane kapitalizminin hakem döven fedaisi

Ülkede yasal kumarhaneler yok ama ülke neredeyse bütünüyle bir açık hava kumarhanesine dönüşmüş durumda

Kumarhane kapitalizminin hakem döven fedaisi
15 Aralık 2023 - 10:17

Kumarhaneler organize suç örgütlerinin kara para akladıkları yerlerden biridir. Ancak buradaki kumarhane sözcüğü aynı zamanda metaforiktir. Zira artık kara para aklamak için kumarhane kurmak gerekmiyor.

Nitekim ülkede kumarhane işletmek yasa dışıdır ama ülke en fazla kara aklanan ülkelerin başında geliyor. Bu yüzden dolayı da ülke bir türlü Gri Liste'den çıkamıyor.

Endüstriyel futbol: Açık hava kumarhanesi

Ülkede yasal kumarhaneler yok ama ülke neredeyse bütünüyle bir açık hava kumarhanesine dönüşmüş durumda. Zira bu ülkede milyonlarca insan yetersiz beslenme ve yoksulluktan kıvranırken, bazıları çok kolay ve çok rahat para kazanıyor ve bu durumlarını görgüsüzce sosyal medyada da sergileyebiliyor. Hatta bazı milletvekilleri Meclis’te, görgüsüzce, toplu ciğer kebap partileri düzenleyebiliyor.

Onlar ciğerlerini afiyetle yerken, sözüm ona çok üzüldükleri Gazze’deki Filistinli çocuklar İsrail devletinin bombalarından ölüyorlar, ya da bir yasal düzenleme yapmadıkları için ülkede milyonlarca çocuk okulda öğlen yemeğinden mahrum bırakılıyor.

Bugün ülkedeki endüstriyel futbol böyle bir kumarhaneye dönüşmüş durumda. Kayıt dışı büyütülen onlarca milyon dolarlık futbolcu parası, milyonlarca dolarlık yasa dışı bahisler, bir ünlü teknik direktörün hiç vergi ödemeden yüzbinlerce dolarını tefeci faiziyle ikiye katlaması ve bir futbol kulübünün siyasi mafyöz başkanının, tıpkı kumarhane kapısını bekleyen fedailerin yaptığı gibi, bir futbol hakemine uyguladığı fiziki şiddet.

Bu örnekler kumarhane kapitalizmine dönmüş ülkenin kumarhanelerinden birinde yaşanan olaylardan sadece bazıları.

Parayı kutsal sayan sistem

Tüm bunlar aynı zamanda içinde yaşadığımız "parayı kutsal sayarak, nasıl olursa olsun para kazanmayı her şeyin üzerinde tutan" kapitalist sistemin neden olduğu toplumsal çürümenin bazı belirtileridir. 

Kara para, rüşvet, yolsuzluklar ve benzerleri gizlilik ve bilinmezlik içinde gelişirler. Toplumsal denetimle azaltılabilmeleri mümkün olabilir ancak etkili bir toplumsal denetim, halkımızın kamu kaynaklarının ve diğer müştereklerimizin çalınmasını kolaylaştıran rantsal ve mali düzenlemeleri iyi anlayabilmesi ve bunlarla nasıl mücadele edilebileceğini bilmesiyle mümkündür.

En geniş demokrasi cephesini kurmak lazım

Yaklaşan Mart Yerel Yönetimler Seçimlerinde AKP-MHP iktidar blokunun özellikle de geçmişte çok büyük rantlara ve yolsuzluklara kaynaklık etmiş İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne nasıl asıldığı göz önüne alınarak, Meclis’teki muhalefet partilerinin sonuna doğru geldiğimiz 2024 yılı Bütçe Yasa Teklifi görüşmelerinde daha bilinçli, daha kararlı, teşhir edici ve aynı zamanda halkı örgütlü demokratik mücadeleye çağırıcı daha radikal bir tutum izlemeleri gerekiyor.  

Ayrıca, farklılıklarımız olsa da, yolsuzluklar karşıtı, demokrasi ve sosyal adaletten yana tüm kesimlerle en geniş bir birleşik seçim cephesi oluşturulmalıdır. Bir kez daha yerel yönetimler rantçı ve talancılara teslim edilirse ilerde onları oralardan uzaklaştırmanın çok daha zor olacağı akıldan çıkartılmamalıdır.
 

Mustafa Durmuş

[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum