İran'dan İsrail'e misilleme hava saldırısıyla geldi: İşte dakika dakika tüm yaşananlar

İran, İsrail'in taarruza geçmemesi durumunda saldırının "tek seferlik" olacağı mesajı verdi; İsrail füze ve dronların büyük oranda düşürüldüğünü bildirdi

İran'dan İsrail'e misilleme hava saldırısıyla geldi: İşte dakika dakika tüm yaşananlar
14 Nisan 2024 - 11:04

İran, nisan ayında Şam'daki konsolosluklarına gerçekleştirilen saldırıya karşılık olarak İsrail'e karşı saldırı düzenledi. Tahran, İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı gönderirken, İsrail ABD ve Britanya gibi müttefiklerinin de desteğiyle çoğunu topraklarına ulaşmadan düşürmeyi başardı.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, saldırının 1 Nisan'daki İsrail saldırısına karşı "meşru müdafaa" olarak düzenlendiğini söylerken, Tel Aviv'in karşılık vermemesi durumunda başka saldırı düzenlemeyeceklerinin sinyalini verdi. Tahran'ın Daimi Temsilciliği, "Meselenin sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, ABD'nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!” ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu, İran'ın saldırıda 200'den fazla dron, balistik füze ve seyir füzesi kullandığını ifade etti. 

İran'ın saldırısından sonra gözler İsrail'in bir karşılık verip vermeyeceğine çevrildi. İsrail ve Arap medyasında yer alan haberlere göre savaş kabinesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı'na "karşılık kararını verme" konusunda yetki verdi. 

Orta Doğu'da gerilimin daha da tırmanabileceği endişesi İran'ın saldırısıyla yükselirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, pazar günü İsrail'in çağrısıyla acil toplanacak. 

İşte dakika dakika yaşananlar...* 

10.23 | İran'dan "İsrail'e destek verirse ABD üslerini vururuz" mesajı

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail'in yapacağı potansiyel bir karşı saldırıda ABD'nin destek vermesi durumunda "Bölgedeki ABD üslerinin güvende olmayacağını" söyledi.

TIKLAYIN | İran: Washington'ı İsrail misillemesine destek vermesi halinde ABD üslerinin hedef alınacağı konusunda uyardık

10.15 | İran Devrim Muhafızları, saldırının "beklentilerin üzerine başarılı olduğunu" ifade etti.

İran Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selâmi, gelen ilk bilgilere göre İsrail'e gerçekleştirdikleri saldırının "beklentilerinin üzerinde başarılı olduğunu" söyledi. 

Selâmi, İsrail'in açıklamalarının aksine, müttefiklerinin verdiği desteğe rağmen "onlarca" dron ve füzenin İsrail'in savunmalarını aştığını iddia etti.

Selâmi, "Daha büyük bir saldırı yapabilirdik, ama Siyonist rejimin İran konsolosluğuna saldırdığı ve değerli komutanlarımızı şehit ettiği saldırının kapasitesiyle sınırlı tuttuk" dedi. 

09.28 | İsrail: dron ve füzelerin yüzde 99'unu düşürdük 

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, İran'ın dronlarından hiçbirinin İsrail hava sahasına giremediğini; dronlar ve füzelerden yüzde 99'unun da düşürüldüğünü belirtti. 

09.25 | İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'nda uçuşlar yeniden başladı

İsrail, dün gece İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle kapattığı hava sahasını sivil uçuşlara yeniden açtı.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, İHA saldırıları nedeniyle 7 saat kapalı kalan hava sahasının sivil havacılık trafiğine açıldığını belirtti.

08.36 | İran'ın İsrail'e saldırısını meşru gösterme hedefiyle uygulamaya soktuğu Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesi nedir?

İran, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesini uygulamaya koyduğunu söyleyerek İsrail'e gerçekleştirdiği saldırının meşru olduğunu savundu. Bu madde, üye ülkelere saldırılara uğramaları durumunda kendilerini savunma hakkı veriyor.

Antlaşmanın 51. maddesi şöyle: 

"İşbu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler Üyelerinden birinin silahlı bir saldırmaya hedef olması halinde, Güvenlik Meclisi milletlerarası barış ve güvenliğin muhafazası için lüzumlu tedbirleri alıncaya kadar, tabii olan münferit veya müşterek meşru müdafaa hakkına halel getirmez. Bu meşru müdafaa hakkını kullanarak Üyelerin aldığı tedbirler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilir ve Konsey'in, işbu Antlaşmaya dayanarak milletlerarası barış ve güvenliğin muhafaza veya iadesi için lüzumlu göreceği şekilde her an hareket etmek yetki ve ödevine hiçbir veçhile tesir etmez".

Tahran, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurmasının direkt olarak ülkenin egemenliğine yapılmış bir saldırı olarak sayılması gerektiğini savunuyor.

08.17 | İsrail, Gazze'de savaşı "var gücüyle sürdüreceğini" ifade etti

İsrail'in istihbarat kurumu Mossad, Hamas'ın Gazze'de ateşkes için arabulucuların sunduğu teklifi reddettiğini ifade etti. 

Mossad, "İsrail, Hamas'la savaşın tüm hedeflerini gerçeğe dönüştürmek için var gücüyle çalışmaya devam edecektir ve 133 rehinenin Gazze'den dönmesi için ters çevrilmemiş taş bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı.

07.48 | Netanyahu, X platformundaki hesabından paylaşımda bulundu: "Engelledik. Püskürttük. Birlikte kazacağız."

07.29 | ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya İsrail'in İran'a yapacağı bir karşı saldırıya destek vermeyeceğini söylediği aktarıldı. 

Axios'a konuşan bir Beyaz Saray kaynağına göre Biden, Netanyahu'ya "Bir zafer elde ettin. Fazlasını zorlama" dedi. 

Yetkilinin aktardığına göre Biden, Netanyahu'ya ABD'nin İran'a karşı yapılacak hiçbir saldırıya katılmayacağını ve destek vermeyeceğini söyledi. Netanyahu'nun buna "Anlıyorum" diye yanıt verdiği ifade edildi. 

Axios'a konuşan bir İsrailli yetkilinin aktardığına göre ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'tan bir karşı saldırı yapma kararı alırlarsa kendilerine haber vermelerini istedi. 

Habere göre ABD yetkilileri, İsrail'in İran'ın saldırısına vereceği bir karşılığın çok ağır sonuçları olacak bir bölgesel savaşı tetiklemesinden korkuyor. 

07.04 | ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD kuvvetlerinin İran İHA ve füzelerinin düşürülmesinde rol oynadığını, ancak Tahran ile çatışma istemediklerini ifade etti. 

İran'ın saldırısını kınayan Austin, "İran'la çatışma istemiyoruz ancak kuvvetlerimizi korumaktan ve İsrail'in savunmasını desteklemekten çekinmeyiz" dedi.

06.45 | ABD'nin en büyük Müslüman sivil haklar savunucu örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından, Biden yönetimine "bölgesel bir savaşa girmemesi" çağrısı yaptı.

CAIR tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'dan, bölgede gerilimi azaltması talebinde bulunuldu.

Biden yönetiminin, aşırı sağ hükümetine verdiği tam yetkiyle İsrail'i, Gazze'deki soykırımdan Şam'daki İran Büyükelçiliği kompleksini vurmaya kadar kriz üretme konusunda cesaretlendirdiği belirtilen açıklamada, "Binyamin Netanyahu'nun çaresiz ve başarısız hükümeti, açıkça dikkatleri Gazze'deki soykırımdan uzaklaştırmaya ve İran ile topyekun bir bölgesel savaşı ateşleyerek siyasi gücü korumaya çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

ABD halkının, Gazze'de süren soykırımı ya da İsrail hükümetinin ABD'yi başka bir kaçınılmaz ve gereksiz Orta Doğu savaşına sürükleme yönündeki girişimini desteklemediğine işaret edilen açıklamada, "Yeter artık. Biden yönetimi, İsrail hükümetinden devam eden krizi hafifletmesini ve uluslararası hukuku ihlal etmeyi bırakmasını talep etmelidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

06.38 | İranlılar, pazar akşamı İsrail'e saldırının başlamasının ardından Tahran'da kutlamalar yaptı.

06.06 | New York Times'a konuşan İsrailli kaynaklar: İran İsrail'e 185 İHA, 110 karadan karaya füze ve 36 seyir füzesi attı.

05.58 | Biden'dan İran'a kınama

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon konuşmasından kısa süre sonra bir açıklama yayımladı ve İran'ın saldırısını "en ağır şekilde" kınadı. 

Biden, bölgede konuşlu ABD kuvvetlerinin İsrail'in neredeyse tüm dron ve füzeleri düşürmesine yardımcı olduğunu belirtirken İsrail'in güvenliğine bağlılıklarını bir kez daha teyit etti.

ABD kuvvetleri veya tesislerine bir saldırı yapılmadığını vurgulayan Biden, "yine de tüm tehditlere karşı gözlerinin açık olduğunu" belirtti.

05.30 | Tahran, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi Başkanı Vannessa Frazier'a gönderdiği mektupta İran'ın İsrail'e saldırısının "makul" olduğunu ve "meşru müdafaa" kapsamına girdiğini savundu. 

İran mektupta BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna yapılan saldırıyı kınamamasını eleştirdi.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği mektupta da ilk açıklamasında yaptığı gibi BM’nin meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesi'ne işaret ederek hedeflerinin gerilimi tırmandırmak olmadığını ifade etti. 

Mektupta, "BM'nin sorumluluk sahibi bir üyesi olarak İran İslam Cumhuriyeti, BM antlaşmasında koruma altına alınmış amaç ve prensiplere, ve de uluslararası hukuka bağlıdır" ifadeleri kullanıldı.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği, "İran bir kez daha bölgede çatışma veya tırmanma istemediğine dair istikrarlı duruşunu teyit eder" yazdı.

Mektupta İran'ın yine de tüm tehditlere karşı vatandaşlarını ve çıkarlarını koruyacağı vurgulandı. 

05.11 | İsrail ordusu: Golan Tepeleri'nde alarmın çalmasından sonra Lübnan'dan 28 fırlatma yapıldı.

04. 38 | İsrail'in ABD Büyükelçisi: İran sorumlu tutulmalı

İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Herzog, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle sorumlu tutulması gerektiğini söyledi. 

Herzog, "İran on yıllardır Orta Doğu'da istikrarı en çok bozan kuvvet ve 7 Ekim ile onun ötesinde bölgede yaşanan tırmanıştan sorumlu. İran sorumlu tutulmalıdır" dedi. 

04.27 | İsrail Başbakanlığı: Şu anda Netanyahu, Biden ile görüşüyor 

04.11 | BM Güvenlik Konseyi, pazar günü İsrail'in talebiyle acil olarak toplanacak

03.47 | Al Jazeera: İsrail'de savaş kabinesi toplantısının sonunda, Netanyahu ve Savunma Bakanı'na saldırıya misilleme yapılması konusunda karar verme yetkisi verildi

03.45 | İsrail'de savaş kabinesinin gelişmeleri takip ettiği odadan yeni görüntüler paylaşıldı.

03.38 | İsrail ordusu, Eylat, Nevatim, Dimona ve Golan'daki vatandaşlarından bomba sığınaklarından çıkabileceğini duyurdu. 

03.31 | İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını talep etti

03.30 | İran Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama:

"İran, gerekirse, herhangi bir askeri saldırıya ve yasadışı güç kullanımına karşı meşru çıkarlarını korumak için daha fazla savunma önlemi almakta tereddüt etmeyecektir. İran, BM Şartı ve uluslararası hukuk ilkelerine bağlılığını bir kez daha teyit etmektedir."

03.27 | Al Jazeera: Biden, Netanyahu ile telefonda görüşüyor

03.16 | İran devlet haber ajansı: İsrail'e karşı saldırı henüz bitmedi

03.09 | İsrail ordusu: Güneyde bir askeri üs vuruldu, can kaybı yok

İsrail ordu sözcüsü Hagari, İran'ın saldırılarının devam ettiğini ve İsrail ordusu ile müttefiklerinin dron ve füzeleri düşürmeye devam ettiğini ifade etti. 

Hagari, saldırıda bir askeri üssün hafif hasar aldığını ve can kaybı yaşanmadığını; saldırılarda şu ana kadar sadece küçük bir kızın yaralandığını ifade etti. 

Hagari, İran saldırısını "çok büyük bir tırmanma" diye niteledi.

İsrail'in İran'a karşılık verip vermeyeceği ile ilgili bir detay sunmayan Hagari, "İsrail ordusu, halkını korumak için her şeyi yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaç füze ve dronun İsrail'e ulaştığıyla ilgili soruya cevap veren Hagari, "Saldırı devam ediyor. Şu ana kadar 200'den fazla dron, balistik füze ve seyir füzesi atıldı. Şu ana kadar partnerlerimizin yardımıyla ve kendi sistemlerimizle çoğunu düşürdük. Uçaklarımız hala havada. Ülkemizi korumak için her şeyi yapacağız" dedi.

03.00 | ABC News'a konuşan üst düzey ABD'li yetkili: İran İsrail'e şu ana kadar 150 füze attı

02.54 | İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısıyla ilgili gelişmeleri Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle takip eden ABD Başkanı Joe Biden, "İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda (Situation Room) ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantıdan bir kareyi X'teki hesabından paylaştı.

Biden, paylaşımında, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırıyla ilgili son durum için ulusal güvenlik ekibimle bir araya geldim. İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz." açıklamasında bulundu.

Biden, Durum Odası'nda, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili olarak Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Genelkurmay Başkanı General Charles Brown, CIA Direktörü Bill Burns ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan gibi isimlerle bir araya geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yaptığı yazılı açıklamada, "İran, İsrail'e karşı bir hava saldırısı başlattı. Başkan Biden'ın mesajı net: İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz. ABD, İrail halkının yanındadır ve İran'dan gelen tehditlere karşı onların savunmalarını desteklemektedir." ifadelerini kullanmıştı.

02.30 | Devrim Muhafızları'ndan ABD'ye uyarı

İran Devrim Muhafızları, ABD'ye "İsrail'e hiçbir tür destek vermeme veya İran'ın çıkarlarına zarar verecek bir hamlede bulunmama" uyarısı yaptı.

02.27 | Haaretz'e konuşan İsrailli kaynak: İran'ın saldırısına karşılık verilmesi bekleniyor

02.20 | İsrail ordusu: İran'ın balistik füze saldırısı sona erdi; dron ve seyir füzesi gelmesi bekleniyor

02.15 | Kudüs semalarında İran'a ait dronların İsrail hava savunması tarafından düşürüldüğü görüldü.

 

02.14 | THY ve Pegasus; İran, Ürdün, Irak ve Lübnan seferlerini iptal etti. 

02.06 | Al Jazeera, Kudüs üzerinde duyulan patlama seslerinin İsrail'in İran dron ve füzelerini vurmasından kaynaklı olduğunu belirtti. 

02.00 | İsrail ordusu, İsrail'e doğru balistik füze atıldığını doğruladı. Haaretz'in aktardığına göre Kudüs'te patlama sesleri duyuldu. 

01.57 | İsrail ordu radyosuna göre ABD ve Britanya'nın desteğiyle yüzden fazla İran dronu, İsrail topraklarına ulaşamadan düşürüldü. 

01.55 | Birçok ülke, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına tepki gösteren açıklamalarda bulunmaya devam ediyor.

01.32 | İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği saldırının BM'nin belirlediği misilleme çerçevesine uygun olduğunu vurguladı; İsrail'in tekrar taarruza geçmemesi durumunda bunun tek seferlik bir saldırı olacağını ifade etti. 

İran'ın BM Daimi Temsilciliği'nin X platformundaki hesabından yapılan açıklamada mevcut çatışmanın İran ve İsrail arasında olduğu, ABD'nin uzak durması gerektiği ifade edildi. 

Yapılan açıklamada, “BM’nin meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesi uyarınca gerçekleştirilen İran'ın askeri harekâtı, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik binalarımıza yönelik saldırısına yanıt olarak gerçekleşti" denildi.

Tahran'ın Daimi Temsilciliği, "Meselenin sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, ABD'nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!” ifadelerini kullandı. 

01.25 |TIKLAYIN - İran İsrail'e bu SİHA'larla saldırdı: Shahed-136S/Şehit nedir, nasıl çalışır?

01.22 | İsrail; Eylat, Nevatim, Dimona ve Golan'daki vatandaşlarından bomba sığınaklarına inmelerini istedi. 

01.10 | Hamaney'den ilk açıklama

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kötü niyetli siyonist rejim cezalandırılacak" dedi. 

01.05 | Golan Tepeleri'nde İsrail hava savunmasına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı Hizbullah üstlendi. 

01.04 | Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, İran İHA'larının hava sahasını kapayan Ürdün'ün başkenti Amman'ın üzerinden geçtiği anların görüntülerini paylaştı.

 

01.00 | İran, başlatılan operasyona "vaat edilmiş topraklar" ifadesine gönderme olarak "Gerçek Vaat Ediliş" adını verdi. 

00.55 | İran devlet medyası: İsrail'e doğru balistik füzeler atıldı

00.51 | New York Times'a konuşan İsrailli kaynaklar, İran'ın dron ve füzeleri Irak'tan havalandırdığını söyledi. İsrailli kaynaklar, Golan Tepeleri'nin ve Negev'deki hava kuvvetleri üssünün hedef alınmasını bekliyor.

00.49 | Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, İran İHA'larının hava sahasını kapayan Irak'ın başkenti Bağdat'ın üzerinden geçtiği anların görüntülerini paylaştı.

 

00.45 | ABD merkezli kanal ABC'ye konuşan üst düzey ABD'li yetkili, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısında 400 ila 500 arası dron ve füze kullandığını söyledi. 

00.42 | Britanya Başbakanı Rishi Sunak, İran'ın saldırısını kınadı 

Britanya Başbakanı Sunak, İran rejimini kınadığı açıklamada Londra'nın bölgedeki müttefikleri Ürdün ve Irak'la birlikte İsrail'in arkasında olduğu ifade etti.

00.38 | Tel Aviv semalarından canlı görüntüler

Al Arabiya, İran'ın başlattığı saldırının ardından Tel Aviv'in anlık çekimlerini yayınlamaya başladı. Kurulan kameraları buradan takip edebilirsiniz.

 

00.05 | İran Devrim Muhafızları'ndan ilk açıklama 

"Siyonist varlığın Suriye'deki İran konsolosluğunu hedef alma suçuna karşı dron ve füzelerle bir operasyon başlattık.

Operayonda onlarca füze ve dronla işgal altındaki topraklarda spesifik noktalar hedef alınıyor."

00.02 | Ürdün: Gelen tüm İran hava araçlarını düşürmeye hazırız

Reuters'a konuşan bölgesel güvenlik kaynakları, Ürdün'ün hava sahasına giren tüm İran hava araçlarına müdahale edeceğini ve düşüreceğini ifade etti.

İran, İsrail'in Şam'daki konsolosluk saldırısını gerekçe gösteriyor

İran, İsrail savaş uçaklarının 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurarak aralarında üst düzey bir İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Tuğgeneral Muhammed Reza Zahedi'nin de aralarında olduğu 11 kişiyi öldürmesinin ardından intikam sözü vermişti.

İran'ın liderleri, yaptıkları açıklamada diplomatik misyona yapılan saldırının "emsalsiz" olduğunu vurgulamış, İran'ın Suriye Büyükelçisi Hüseyin Ekbari de İsrail'e "aynı büyüklükte ve sertlikte" bir karşılık verileceğini söylemişti.

TIKLAYIN - İsrail'in Suriye'deki konsolosluğu vurmasının ardından İran intikam sözü verdi

TIKLAYIN - İran'dan İsrail'e tepki: Yanıt hakkını saklı tutuyoruz

23.56 | Türk Hava Yolları (THY), AJet ve Pegasus'un İstanbul'dan Tahran ve İsfahan'a giden uçakları, Türkiye'den çıkmadan İstanbul'a geri çağırıldı.

İran'ın İsrail'e İHA'larla saldırı başlattığını duyurmasının ardından, THY'nin İstanbul'dan Tahran ve İsfahan'a giden uçakları Türkiye'den çıkmadan İstanbul'a geri çağırıldı.

İran'ın İsrail'e hava saldırısı başlatması üzerine İsrail, 13 Nisan gece geç saatlerden itibaren hava saldırılarını karşılıklı hale getirdi. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail kuvvetlerinin tehdidi takip ettiğini; İHA'ların ülkeye ulaşmasının birkaç saat alacağını ifade etti. 

THY, AJet ve Pegasus, bölgeye olan uçaklarının geri döndüğünü açıkladı. Irak ve Lübnan da hava sahalarını uçuşlara kapattı. 

23.50 | İsrail Ulaştırma Bakanlığı, güvenlik birimlerinin telkinleri doğrultusunda saat 00.30 itibarıyla İsrail devletinin hava sahasının tüm uçuşlara kapatılacağını duyurdu. 

23.43 | Irak Ulaştırma Bakanlığı, saldırının başladığının duyurulmasının ardından ülkenin hava sahasını kapattığını ve tüm hava trafiğini durdurduğunu ifade etti. İran İHA'larının, İsrail'e ulaşmak için Irak'ın üzerinden geçtiği ifade ediliyor. 

23.36 | ABD, İran karşısında İsrail'e tam destek verdiklerini vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, "İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek" denildi.

23.32 | Haaretz'in aktardığına göre İsrailli güvenlik kaynakları İran dronlarının ilk bölümünün saat 2.00 sularında İsrail'e ulaşmasını bekliyor.

23.25 | Netanyahu'dan "hazırız" açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin İran tarafından gerçekleştirilecek "direkt bir tehlikeye hazır olduğunu" söyledi.

"Savunma sistemlerimiz hazır durumda. Hem savunma hem saldırı konusunda tüm senaryolara hazırız" diyen Netanyahu, ABD dahil birçok ülkenin İsrail'in arkasında olduğunu ifade etti.

23.17 | İsrail ordusu iddiaları doğruladı: İran, İsrail'e saldırı başlattı

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, canlı yayınlanan basın açıklamasından İran'dan havalanan İHA'ların İsrail'e doğru geldiğini doğruladı.

Hagari, İsrail kuvvetlerinin tehdidi takip ettiğini; İHA'ların ülkeye ulaşmasının birkaç saat alacağını ifade etti. 

23.15 | Saldırı iddialarının ardından İsrail'de birçok noktada sirenler çalmaya başladı. 

23.11 | İddia: İran'dan İsrail'e saldırı için dronlar havalandı

İsrail'de yayın yapan Kanal 12, onlarca insansız hava aracının İsrail'e saldırmak üzere havalandığını iddia etti. 

23.00 | Ürdün hava sahasını geçici olarak kapattı 

Ürdün, "bölgedeki tehlikelerin artması" nedeniyle hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatılacağını açıkladı.

Ülkenin resmi ajansı PETRA'nın haberine göre, Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumundan yapılan açıklamada, Ürdün hava sahasının yerel saatle 23.00'ten (TSİ 23.00) itibaren gelen, giden ve transit tüm uçuşlara "birkaç saat" kapatılacağı duyuruldu.

Açıklamada, bu uygulamanın, gelişmelere göre güncellenip kontrol edileceği belirtildi.

Ülkenin hava sahasını kapatma kararının, "uyulan uluslararası standartlara göre risklerin değerlendirilmesinin ardından bölgedeki tehlikelerin artması nedeniyle güvenliği ve Ürdün hava sahasında sivil havacılığın güvenliğini korumak amacıyla" alındığı aktarıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum