Güneş Hakkında 20 Parlak Gerçek

Güneş. 4.6 milyar yaşında ve Gezegenimizin hayat kaynağı. Bu yaşına saygı duyup hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? işte Güneş Hakkında 20 Parlak Gerçek.

Güneş Hakkında 20 Parlak Gerçek
13 Mart 2018 - 09:30

Güneş, dokuz büyük gezegenle çevrilidir: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüto (artık resmi bir gezegen değil).
Büyüklüğü, ısısı ve kimyasal yapısı nedeniyle G2 cüce olarak sınıflandırılan güneş, orta boy bir yıldızdır. Bir G yıldızı serindir (Kelvin sıcaklık ölçeğinde 5,000-6,000 arasında) ve karmaşık bir kimyasal yapıya sahiptir, bu da onun içeriğinde helyumdan daha ağır kimyasallar içeriyor demektir.
Bir G2 yıldızının ortalama ömrüne dayanarak, güneşin yaşının 4.6 milyar yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
Her saniyede güneş tarafından dört milyon ton hidrojen tüketiliyor ve güneşin bileşimi yüzde 75 hidrojen, yüzde 23 helyum ve yüzde 2 daha ağır elementlerden oluşuyor.





 




Güneş, güneş sistemindeki kütlenin% 99.85’ini içerir.
Bilim adamları, güneşin çekirdeğinde toplanan hidrojeni beş milyar yıl daha yakmaya devam edeceğini ve ardından helyumun birincil yakıt haline geleceğini belirledi. 
Güneş büyük bir yıldızdır. Yaklaşık 864.000 mil (1,4 milyon kilometre) genişliğinde, yüzeyinde 109 Dünya Kadar Toprak tutabilir. Eğer güneş boş bir top olsaydı, içinde bir milyondan fazla Dünya toplanabilirdi. Ancak güneş boş değildir; Güneş sistemindeki toplam kütlenin yüzde 99,8’inden fazlasını oluşturan ateşli gazlar ile doludur. Sıcaklık, yüzeyde yaklaşık 10.000 Fahrenheit (5500 ° C) ve çekirdekte 28 milyon Fahrenheit (15.5 milyon Celsius) dır.
Güneş Dünya’ya en yakın yıldız ve 149.60 milyon kilometre (92.96 milyon mil) uzaktadır.





 




Güneş her 25.38 Dünya gününde veya 609.12 saatte bir ekseninde döner. 
Güneş tarafından üretilen enerjiyle eşleştirmek için her saniye 100,000,000,000 dinamit patlatılması gerekirdi.
Dünya üzerinde 150 kilo ağırlığında bir kişi güneşte 4,200 kilo ağırlığında olacağı için güneşin yerçekimi Dünya’nınkinden 28 kat daha fazla olacaktır.
Güneş,  güneş rüzgarı olarak bilinen yüklü parçacıklar yayar ve bu da güneş sisteminde saniyede yaklaşık 280 mil (450 kilometre) eser.
Güneş rüzgarlarındaki patlamalar,  patlayan parçacıkların jetleri ve uydu iletişimlerini kesintiye uğratabilir ve Dünya üzerindeki elektriği kesebilir.
En güçlü güneş parlaması, 1 Eylül 1859’da meydana geldi ve telgraf kablolarını ateşe verdi.
Mısır, Hint-Avrupa ve Mezo-Amerika kültürlerinde güneş-ibadet dinleri vardı.
Eski Mısır’da, güneş tanrısı Ra, yüksek tanrıların baskın şekli idi. Kendisi ve sekiz tanrı daha yarattığına inandığından en üst sıraya çıktı.
16. yüzyılda, Nicholas Copernicus, Dünyanın güneşin etrafında dolandığını savundu. Bununla birlikte, Copernicus’un güneş sistemi hakkındaki görüşü, Newton’un hareket yasalarını formüle edene kadar uzun yıllar kabul görmedi.
Yunan filozofu Aristarchus, Dünya’nın güneşin etrafında döndüğünü iddia eden ilk kişidir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum