Astronomiye yön veren bilim adamları kimler

Stephen Hawking (1942 ): Evrenin büyük patlamayla başlayıp kara deliklerle sonlandığını gösteren,

Astronomiye yön veren bilim adamları kimler
24 Şubat 2016 - 19:28
 

genel görelilik kuramı ile kuantum mekaniğinin birleşmesi gerektiğini dile getiren, yazdığı ‘Zamanın Kısa Tarihi’, ‘Ceviz Kabuğundaki Evren’ gibi kitaplarla milyonlarca okuyucuya ulaşan İngiliz bilim adamı.

Stephen HawkingStephen Hawking

Carl Sagan (1934-1996): Astrobiyolojinin öncüsü olarak kabul edilen Sagan, bilimin popülerleşmesi ve halk içerisinde anlaşılması için yaptığı çalışmalarla bilinmekte. Cosmos adlı kitabı ve televizyon serisi ve Mesaj adlı romanı uzayda yaşam olabileceğini ve kainatta insanın yerinin daha iyi anlaşılmasına hizmet etmiştir.

Carl SaganCarl Sagan

James Van Allen (1914-2006): Dünya çevrelerinde kendi adıyla anılan Van Allen radyasyon kuşaklarını keşfeden ABD’li bilim adamı.

James Van AllenJames Van Allen

Jan Hendrik Oort (1900-1992): Samanyolu Galaksisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Hollandalı astronom galaksinin dönme hareketini açıklamayı başarmış, sarmal yapıda olduğunu keşfetmiş ve kütlesini tanımlamaya çalışmıştır. Bunun yanısıra kendi adıyla anılan güneş sistemi etrafında dönen kuyruklu yıldızlar kümesi olan Oort Bulutu hakkında da önemli çalışmalar yapmıştır.

Georges Lemaitre (1894-1966): Büyük patlama teorisini ilk ortaya atan rahip ve bilim adamı. Evrenin bir geçmişte bir zamanlar bir atomun içinde sıkışmış olduğunu, parçalanan atomun’da evreni oluşturduğunu ileri sürdüğü görüşü önceleri kabul görmese de daha sonra bir çok delille birlikte kabullenildi.

Edwin Hubble (1889-1953): Evrenin sürekli genişlediğini ispatlayan, yıldızların uzaklaştıklarını bize ulaşan renklerindeki farklılaşmalar sayesinde ortaya koyan, Samanyolu’ndan farklı galaksiler de olduğunu ispatlayan bilim adamı.

Edwin HubbleEdwin Hubble

Albert Einstein (1879-1955): Işık hızı, özel ve genel görelilik kuramları, kütle-enerji eşdeğerliği ve benzeri birçok çalışmayla Newton mekaniğinin hakimiyetini yıkmış ve uzay konusunda devrim niteliğinde çalışmalar yapmıştır.

Max Planck (1858-1947): Kuantum kuramını geliştiren, termodinamik yasaları üzerinde önemli çalışmaları bulunan, Planck sabiti ve Planck ışınım yasasını ortaya koyan bilim adamıdır.

John Herschel (1792-1871): Satürn ve Uranüs’ün uydularının adlandırılması, Jülyen gün kullanımı ve benzeri birçok çalışmaya imza atmış İngiliz gökbilimci.

William Herschel (1738-1822): Uranüs’ü ve iki büyük uydusunu, Satürn’ün uyduları Enceladus ve Mimas’ı, kızılötesi radyasyonu keşfeden İngiliz gökbilimci.

Edmond Halley (1656-1742): Kendi adıyla anılan Halley kuyruklu yıldızının kaşifi.

 

Isaac Newton (1642-1727): Evrensel kütle çekimini ve hareket kanunlarını ortaya koyan Newton, tarihteki en etkili bilim adamlarından biridir.

Sir Isaac NewtonSir Isaac Newton

Christiaan Huygens (1629-1695): Satürn’ün uydusu Titan’ı, Orion takımyıldızını keşfeden Huygens, ayrıca daha dakik saatler ve daha güçlü teleskoplar yapılmasına katkıda bulunmuştur.

Johannes Kepler (1571-1630): Gezegenlerin hareketlerini açıklayan Kepler kendi adıyla anılan 3 temel yasa ortaya koymuştur.

Galileo Galilei (1564-1642): Modern astronominin kurucusu olarak kabul edilmekte Galilei, teleskopla ilk defa gözlem yapan kişi olmuştur. Ayın kraterlerini, Jüpiterin uydularını, Satürn halkalarını ilk kez gören kişi olmuştur.

Giordano Bruno (1548-1600): İtalyan filozof, rahip ve gökbilimci olan Bruno, o zaman kadar kabul edilegelen Aristo’nun kapalı evren görüşünü terk edip dünyadan başka birçok gezegenin varlığını kabul eden, Kopernik’in görüşlerini kabul ederek zamanın din alimleri tarafından ciddi baskılar görmüş, görüşlerinde ısrar etmesi üzerine yakılarak idam edilmiştir.

Tycho Brahe (1546-1601): Ciddi astronomik gözlemler yapan ve bu gözlemleri kullanan Kepler’in yasalarını oluşturmasında katkıları olan bilim adamı.

Nicolaus Copernicus (1473-1543): Dünyanın ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında döndüğünü ilk kez dile getiren astronomdur. Kopernik ile birlikte dünyanın evrenin merkezi olduğu düşüncesi yıkıldı.

Ali Kuşçu ( 1403-1474): Osmanlı astronomi çalışmalarında önemli bir yer tutan Ali Kuşçu, Fethiye isimli kitabında zamanının astronomi bilgilerini toparlamıştır.

Ömer Hayyam (1048-1131): Dünyanın ilk rasathanesini kuran, Celali Takvimi’nin hazırlayan İranlı bilim adamıdır.

Eratosthenes (Yaklaşık M.Ö. 200 yılları): Dünyanın çevresini yaklaşık olarak doğru hesaplayan Mısır’da yaşayan bilim adamıdır.

Notlar: 1- Bilim adamları doğum tarihlerine göre sıralandırılmışlardır. Sıralama günümüzden geriye şeklindedir.

2- Yazıda verilen bilgiler internette çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Doğruluğunu başka kaynaklardan’da araştırma yapmadan bilgileri kullanmanız sakıncalı olabilir.

3- Bilim adamlarının en çok bilinen çalışmaları üzerinde durulmuştur. Tüm çalışmalarının ayrıntılı biyografilerinde yer alacaktır.

4- Yazımızı kaynak göstermeden alıntı yapmamanızı önemle rica ediyoruz.

5- Liste henüz tamamlanmamıştır. İleriki zamanlarda listenin daha içeriği zenginleştirilmiş, daha güncel ve eksiksiz olmasını umut ediyoruz. Önerilerinizi lütfen yorum yaparak belirtiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum