İnsan bedeniyle ilgili bilmediğimiz 10 şaşırtıcı şey

Yapay zekadan tutun da modern teknolojik aletlere kadar çoğu yenilikle karşılaştırıldığında insan bedeni hala evren üzerindeki en harika sistem olarak sayılıyor. İşte şimdi modern teknolojiyle kıyasla bedenimizin potansiyelini öğreneceğiz.

İnsan bedeniyle ilgili bilmediğimiz 10 şaşırtıcı şey
22 Şubat 2019 - 09:18
 

Beynin depolama kapasitesi - Süper bilgisayarların depolama kapasitesi

İnsan beyni yaklaşık olarak 100 milyar nörona sahip ki bunların her biri de depolama yapacak 1000 sinir hücresine eşit. Bunların hepsini çarptığımızda ise beynin teorik olarak 100 terabayt bilgi depolayabildiği ortaya çıkıyor. Eğer kıyaslamak istersek dünya üzerindeki süper bilgisayarlardan olan Titan'ı ele alabiliriz. Titan ise sadece 710 terabayt bilgi depolayabiliyor.

Megapiksel farkı

Bilimsel bir bakış açısından bakıldığında insan gözüyle bir dijital kamerayı kıyaslamak tabii ki doğru değil. Bunu bir kenara bırakıp kıyaslama yaptığımızda ise göz bebeğimizin merkezinde yaklaşık olarak 126

1 saniyelik videonun büyüklüğü

Ayrıca görüş hacmimiz 21.45 GB'a eşit. 1 saniyelik bir iPhone videosu ise 375 MB.

Dünyaya ait veriler - İnsan bedenindeki veriler

Bilim kanallarından Veritasium'a göre 2020 yılına kadar dünya üzerinde insanlığa ait bilgiler 40 zettabyte'a ulaşacak. Kıyaslayın: İnsan bedeninde şu anda 60 zettabyte bilgi depolu.

Apple iOS - Genetik Şifre

İnsan bedenindeki genetik bilgiler tıpkı iOS 10 işletim sistemi gibi 1.5 gigabyte hafızaya karşılık geliyor.

Hız

Beynimizde saniyede 100.000 kimyasal tepkime oluyor ve bu da saatte 430 km hız yapabilen dünya üzerindeki en hızlı trenlerden olan Shanghai Maglev Tren'inin hızına eşit.

Beynimizin işletim sistemi

İnsanların beyninin sadece %10'unu kullandığı tamamen yalan. Bir radyoyu düşünün: Dinleyebileceğimiz yüzlerce başka kanal varken aynı anda sadece bir radyo kanalını dinleyebiliriz. Şimdi de insan beynini düşünün: Beynimiz de sadece o dakikada kullanması gereken kaynaklar neyse o kadar kaynağı kullanır.

Güç

Standart kapasitedeki bir insan beyniyle -ki kendisi 20W güçe sahip- bir bilgisayarı kıyaslarsanız 1.4 MW güçteki bir süper bilgisayara ya da 70.000 kat büyüğüne ihtiyaç duyarsınız.

Bozulduğu takdirde ne kadar işlevsel?

En güçlü makinelerin aksine insan beyni ve bedeni zarar gördüğü kısımları yenileyebilme ya da hasarlı olsa bile işlevelliğini koruyabilme konusunda çok başarılı. 

Göbek delikleri

İçeri göçük ve dışarıya çıkık şeklinde 2 çeşit göbek deliği vardır. Peki insanların sadece %1'inin dışarıya çıkık göbek deliğine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca bir araştırmaya göre içe göçük göbek deliğine sahip insanlar daha çekici bulunurken, dışarıya dönük göbek delikleri hijyen açısından (içine kir birikme olasılığı az) daha avantajlı.

megapiksel sayabiliriz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum