İnsan Yaşam Süresi 90'ı Geçiyor

Yaşam süresi beklentisi yüzyıllar içinde sürekli bir artış gösterdi. Ama ilk defa yakın bir zamanda 90 yaşın üzerine çıkacak.

İnsan Yaşam Süresi 90'ı Geçiyor
24 Kasım 2017 - 10:05 - Güncelleme: 25 Kasım 2017 - 12:53
 Şu anda bu hedefe en yaklaşmış ülke, Güney Kore. Yeni bir bilimsel çalışma gösterdi ki, Güney Kore’de 2030 yılında doğacak olan kız bebekler ortalama 90.8 yıl yaşayacaklar. Bu da 2010 yılında doğan kızlardan 6.6 yıl fazla demek. Diğer gelişmiş ülkeler de Güney Kore’yi hemen arkasından takip ediyor ve onlarda da yaşam süresi beklentisi 90 çivarında gösteriyor....




Doğal felaketler, salgın hastalıklar gibi dış faktörlere rağmen, bilim adamları çalışmaya katılan, gelişmiş 35 ülkedeki yaşam süresinde bu sıradışı artışı bekliyor. Bu çalışma uluslararası bilim adamlarından oluşan bir grup tarafından İngiltere Medikal Araştırmalar Kurulu ve Amerika Çevre Koruma Ajansı tarafından yürütülmüş.













Yukarıdaki tablo 2030 yılında doğacak kız ve erkeklerin yaşam süresi beklentilerindeki değişimi ülkelere göre gösteriyor. Tipik olarak birçok ülkede kadınların erkeklerden daha uzun yaşaması bekleniyor. Ama şaşırtıcı bir şekilde yaşam süresi beklentisi çok artmayan tek ülke Amerika.

Çalışmayı yapan ekip “ Amerika yükselen bir sağlık eşitsizliğine sahip ve aynı zamanda yaşam süresi çok artmadığı gibi bazı popülasyon gruplarında düşüş bile yaşandığı görülüyor” dedi

Yani yaşam süremizi Güney Kore gibi ülkelerin yaşam pratiklerini modelleyerek uzatmak mantıklı gibi görünüyor.






evlilik ömrü uzatıyor






Evli Erkekler Daha Uzun Yaşıyor

Uzun yıllardır araştırmacılar daha uzun yaşamanın yollarını araştırıyor. 120 yaşına kadar sağlıklı bir şekilde yaşamayı nasıl başaracağız? Bilim adamları bu sorunun cevabı için sayısız çalışma yaptılar. Örneğin, 2006 yılında Şikago Üniversitesinden Linda Waite tarafından yayımlanan bir çalışma göstermiş ki mutlu evliliğe sahip çiftler yalnız yaşayan bekarlardan çok daha uzun yaşıyor. Bu çalışma göstermiş ki evli erkekler, yalnız yaşan bekarlara göre ortalama 10 yıl fazla yaşıyor. Kadınlarda bu fark 4 yıl civarı.

Bir süredir kalori diyetlerinin yaşlanmayı yavaşlattığı ve insan ömrünü uzattığı düşünüldü. Tavsiye edilen, enerji veren gıdaları %20-%40 azaltarak sağlıklı vücut yapısı korunabilir. Daha az obezite, daha az sağlık problemleri demek oluyor. Yapılan 145 bağımsız klinik çalışmada, diyet yapmanın yaşam süresini hatırı sayılır derecede arttırdığı gözlemlenmiş.

Erkekler için testosteron terapisinin kalp krizi ve kalp problemleri riskini azalttığına inanılıyor. Bununla birlikte, gelişen teknoloji ile birlikte, yaşam süresini uzatmanın sırrının gen düzenlemesinde yattığı düşünülüyor. İnsanlık artık kendi kişisel sağlıklarını yeniden yapılandıracak güce erişiyor.

Tüm bunlara rağmen belki de uzun yaşamın sırrı düşündüğümüzden basit. İnsanlara daha kolay ulaşabilecekleri bir sağlık sistemi sunmak, sigarayı bırakmak, sağlıklı gıdalar tüketmek, stresten uzak durmak ve spor yapmak. Belki de Güney Koreliler uzun yaşamın sırrını buldular bile ve Amerikalılar da yaşam süresi konusunda en az gelişen ülke olarak, onları yakından takip etse iyi olacak gibi.




Yazıyı Oku

YORUMLAR

  • 0 Yorum