Irak'tan Türkiye'ye bir uçak dolusu çocuk geliyor

IŞİD'e katılıp Irak'ta tutuklanan Türklerin çocukları, yakın zamanda ülkeye geri dönecekler…

Irak'tan Türkiye'ye bir uçak dolusu çocuk geliyor
21 Şubat 2019 - 09:41
2014 ile 2017 yılları arasında Irak ve Suriye'de terör örgütü IŞİD'e katılan ebeveynleri yüzünden hayatları alt üst olan Türk çocuklar Irak'taki cezaevlerinde kalıyor. Çocuklardan çoğu idam veya müebbet hapisle cezalandırılan anneleriyle ya da ailenin diğer üyeleriyle zor şartlar altında hayat mücadelesi verirken, Türkiye'deki yakınları ise endişe içinde gelecek umutlu haberleri bekliyor.

Milliyet’ten Cihat Aslan’ın haberine göre; Irak'taki üst düzey bir Türk yetkili, "Çalışmalarda sona gelindi. Şimdiye kadar hep küçük gruplarla Türkiye'ye gönderildiler. Şimdi grupların büyüdüğü noktada Iraklılardan alınacak onayla birlikte özel uçak tutulabilir" diye konuştu.

36 ÇOCUK GETİRİLDİ

Cezaevlerinde yüzlerce Türk kadın ve çocuğun olduğunu belirten Türk yetkili, şu ifadeleri kullandı:

"Ailelerin bizim tavsiyemizle ve yönlendirmemizle tutmuş olduğu avukatlar, çocukların iadesi ve işlemlerinin tamamlanması konusunda büyük yol aldı. Süreçte sona doğru gelindi.”

Geçtiğimiz yıl ekim ayında Bağdat'taki Salihiye Yetimhanesi'nde bulunan 5'i 3 yaşın altındaki 17 Türk çocuk, Ankara'ya getirilerek Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerine teslim edilmişti. Türk yetkili, "Çocukların nasıl getirileceği ise Türkiye'de devam eden sürecin de bir parçası. Önceliğimiz çocukları bu kötü şartlardan kurtarmak. Her halükarda havayolu ile gönderilecekler. Şimdiye kadar çocuklar hep küçük gruplar halinde Türkiye'ye gönderildiler. Şimdi grupların büyüdüğü noktada çocuklar yine belli gruplara mı ayrılacak, yoksa büyük bir grup halinde mi olacak ona bakılacak. Bu küçük çocukların diğer insanların arasında getirilmeleri uygun olmuyor. Şu ana kadar peyderpey yaklaşık 36 çocuğu Türkiye'ye gönderdik" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum