İşsiz ordusu büyüyecek

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 15 Eylül Cuma günü açıklayacağı işsizlik verilerini bir hafta öncesinden hesapladı.

İşsiz ordusu büyüyecek
11 Eylül 2017 - 09:39 - Güncelleme: 11 Eylül 2017 - 22:16
Buna göre, haziran dönemi işsizlik oranının 0.3 puan artarak yüzde 10.5'e yükseleceğini tahmin eden SPM, tarım dışı işsizliğin de 0.5 puan artarak yüzde 12.7'ye çıkacağını hesapladı.

NEDEN ARTACAK?

Hesaplamayı yapan SPM araştırmacısı Pınar Kaynak, mayısta az da olsa düşüş gösteren işsizliğin haziran döneminde yön değiştirerek yeniden artış eğilimine geçmesini beklediklerini söyledi. Haziran döneminde ihracatın yüzde 3 azalırken, yatırım malları ithalatının yüzde 2, ara malları ithalatının ise yüzde 11 oranında düştüğüne işaret eden Kaynak, “Sanayi üretim endeksi de 10,4 puan geriledi. Tüm bu gelişmelerin ekonomiyi yavaşlatıcı etkisinin haziran dönemi işsizlik verilerine yansıması beklenmelidir” değerlendirmesini yaptı.

SPM'nin Eylül-2017 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarına göre, 15 Eylülde açıklanacak haziran dönemi mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise sabit kalarak yüzde 13.4 seviyesinde seyretmesi bekleniyor. SPM, bu dönemde istihdam oranının 0.1 puan artarak yüzde 47.8 düzeyinde gerçekleşmesini, sanayi istihdamının ise azalarak 5 milyon 347 bin kişi seviyesine düşeceğini tahmin etti.

YAVAŞLATICI ETKİ

SPM, çalışmanın sonuç bölümünde şu değerlendirmeyi yaptı:

“Mayıs döneminde ivmesini azaltarak da olsa devam eden azalma eğiliminin haziran döneminde yön değiştirerek yeniden artış eğilimine geçmesi beklenmelidir. Haziran döneminde ihracat yüzde 3 oranında azalırken, yatırım malları ithalatı (taşımacılık hariç) yüzde 2, ara malları ithalatı ise yüzde 11 oranında azalmıştır. Diğer yandan sanayi üretim endeksinin 10.4 puan azaldığı görülmektedir. Tüm bu gelişmelerin ekonomiyi yavaşlatıcı etkisinin haziran dönemi işsizlik verilerine yansıması beklenmelidir. Nitekim yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum