İstanbul 40 şehir içinde 39'uncu olabildi

İlham ve yaratıcılıkta 42 puan ile sınıfta kalan İstanbul dinamik şehirler liginde 40 şehir içinde 39’uncu ...

İstanbul 40 şehir içinde 39'uncu olabildi
09 Eylül 2017 - 11:00 - Güncelleme: 09 Eylül 2017 - 11:06
Londra, Paris ve Moskova ile birlikte Avrupa'nın 4 megakentinden biri olan İstanbul, dinamizm konusunda son sıralarda yer buldu. İngiliz gayrimenkul ve yatırım danışmanlığı şirketi Savills tarafından derlenen “Dinamik Şehirler 2017” endeksinde İstanbul, 40 şehir içinde 39'uncu oldu. 1650 yılında bile 600'den fazla kahvehane olan İstanbul'da bugün 3 bin 400'den fazla modern kahve dükkanı olduğuna dikkat çeken Savills uzmanları, sosyal medya uygulaması Instagram'da 2016'da İstanbul etiketiyle 35 milyon fotoğraf paylaşıldığını ve İstanbul'daki Twitter kullanıcılarının 921 bin ile Avrupa'da bu sosyal medya ağının ikinci en büyük topluluğunu oluşturduğu kaydedildi. 6 pistli yeni havalimanının inşa edildiği İstanbul'da 2016 yılında bin civarında yenilikçi şirket girişiminde bulunulduğuna dikkat çekildi.

YARATICILIK NOTU ZAYIF

Bunlara karşın, Londra'nın 100 üzerinden 98 puan ile birinci olduğu endekste İstanbul'un puanı 65'te kaldı. İlham ve yaratıcılıkta 42 puan ile sınıfta kalan İstanbul, farklı kültür, etnik köken veya inançtan insanları kapsama konusunda 45 puan aldı. Yatırım imkanları bakımından 54 puan verilen Türkiye'nin megakenti, diğer dünya kentlerine bağlantı kapasitesinde ve yenilikçilikte (inovasyon) 67'şer puan aldı. İstanbul'a en yüksek puan ise 69 ile alt yapı başlığında verildi.

İstanbul'un küçük Norveç kentleriyle son sıraları paylaştığı sıralamanın en dibinde ise İngiltere'nin kuzeydoğusundaki Newcastle kenti yer aldı. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) sürecine girmesine rağmen, sıralamanın ilk sıralarında İngiltere başkenti Londra ile tarihi kentlerden Cambridge'in yer alması dikkat çekti. İngiltere ile birlikte Birleşik Krallığı oluşturan İskoçya başkenti Edinburgh da ilk 10'a girmeyi başardı. Fransa, Hollanda, Almanya, İrlanda ve İsveç başkentleriyle İsviçre'nin en kalabalık şehri Zürih, ilk 10'u oluşturan diğer kentler oldu.

09szt08a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

 


İNOVASYON FARKI

SavIlls raporunda, sıralamada zirveyi kapan şehirlerin sağlam alt yapılara sahip olmakla birlikte, inovasyonu (yenilikçilik) destekleyen üniversitelere ve işletmelere sahip olduğuna dikkat çekildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Bu şehirler küresel yetenek sahipleri havuzundan beslenirken, bu yetenekli kişileri koruyacak güçlü kültürel imkanlara sahip. Dahası, bunlar uzun vadede zenginlik yaratan yüksek vasıflı işgücünü çekmeye devam ediyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum