İşte Kılıçdaroğlu'nun miting yapmamasının nedeni

Öncelikle en olumsuz tablodaki anketler de dahil hiçbir çalışma ilk turda Cumhurbaşkanlığı seçiminin bitmediğini gösteriyor...

İşte Kılıçdaroğlu'nun miting yapmamasının nedeni
20 Haziran 2018 - 09:42
Genel Merkezler ve Meclis’in boşalması nedeniyle nabız tutma işlerimizi Muharrem İnce mitingleri, Kemal Kılıçdaroğlu toplantıları ve saha çalışması yapan Milletvekillerinin yanında yapıyoruz.

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var: Muharrem İnce’nin Genel Başkan adaylığına karşı en sert karşı çıkışı gerçekleştirenlerden tekrar Milletvekili adayı gösterilenler de dâhil herkes (bu ayrımı özellikle yapıyoruz, tekrar aday gösterilmeyen Milletvekillerinin neredeyse tamamı İnce ile birlikte çalışmalara katılıyor) büyük bir heyecana kapılmış durumda. Tabanda “İnce yanlış aday” diyen bir CHP’liye rastlamadık desek yeridir.

Bir diğer nokta, aslında tepkilerden yorumladığımız, İnce’den bu denli bir performansın çok kişi tarafından beklenmediği oldu. Hazırcevaplığı, televizyon programlarında yandaş gazetecilere karşı takındığı tavrı, mitingleri, hazırlanan videolar, görseller kısacası topyekûn bir İnce kampanyası, tabanın içine sinmiş durumda. Son hafta biraz daha kucaklayıcı mesajlarla gündeme gelmesinin daha olumlu olacağı yapılan yorumlardan biri.

KILIÇDAROĞLU NEDEN MİTİNG YAPMIYOR SORUSUNUN YANITI

Genel Başkana yakın isimlerden, “Kılıçdaroğlu neden miting yapmıyor? İnce konusunda tereddütleri mi var?” sorularının yanıtlarını da aldık. Dediklerine göre, Kılıçdaroğlu, miting yaparak tabanın enerjisini bölmek istemiyor ve İnce’nin kazanmasına odaklanmış durumda. STK’lar, muhtarlar, Meslek Odaları temsilcileriyle mümkün olduğunca bire bir görüşerek, seçim vaatlerini anlatma yöntemini seçmiş. Aslında seçtikleri yöntemin olumlu geri dönüşü olduğunu da söylüyorlar.

Bu dönemin en sık sorulan sorularından biri: Anketlerde durum ne? CHP, Genel Merkez olarak kurumsal anket yaptırmayı pek tercih etmiyor. Bunun yerine güvenilir olduğu düşünülen firmalardan bilgi alıyor. Ellerindeki en olumsuz ve en olumlu tabloyu ve ortalamayı sorduk.










EN OLUMSUZ ANKETTE BİLE SEÇİMLER İKİNCİ TURDA

Öncelikle en olumsuz tablodaki anketler de dahil hiçbir çalışma ilk turda Cumhurbaşkanlığı seçiminin bitmediğini gösteriyor. Ortalamaya bakıldığında iseErdoğan’ın oyunun yüzde 42-44 civarında olduğu görülüyor. İnce’nin yüzde 28-30 bandına yükseldiği görülüyor. Ayrıca son anketlerde tek yükselişte olan aday İnce görünüyor. Erdoğan ve Perinçek harici yaklaşık yüzde 55’lik bir kesim bulunuyor ki CHP’lileri 2. tur için bu oran umutlandırıyor. Son haftada ise İnce’nin daha da yükselmesi bekleniyor.

MİLLETVEKİLİ BEKLENTİSİ: 310’A 290

Milletvekili seçimlerinde ise çok ilginç bir tablo söz konusu. 24 Haziran’a dönük anketlerin büyük kısmı Cumhur İttifakı harici partilerin Meclis’te çoğunluğu elde edeceğini söylüyor. Çok büyük farklar beklenmese de 310’a 290 gibi bir Milletvekili dağılımı ortaya çıkabilir. Buradan da anlaşılacağı gibi, Cumhurbaşkanı kim olursa olsun, Parlamentodan Milletvekilliğinden istifa ettirerek Bakan belirleme yöntemini pek kullanamayacak.

Bir diğer konu, tam da bu noktada Deniz Baykal’ın adaylığına büyük tepki var. Saygı gereği pek dile getirilmese de bu denli önemli bir seçimde, kritik bir oylamada bir kişi bile çok önemli olduğu için tepkiler sessiz olsa da belli oluyor.

HDP’NİN BARAJ SORUNU KALMADI

HDP’nin barajı geçip geçmediği konusunda sorduğumuz soruların tamamında, artık baraj sorunu kalmadığı yanıtını aldık. Başka bir ifadeyle oy geçişlerinin büyük rakamlara ulaşmasının, Millet İttifakı’nın artık oydan fazla vekil çıkarmasına engel olacak duruma gelebileceği tedirginliği iletiliyor.

İYİ Parti’nin baraj sorununun kalmamasının, CHP’den oy geçişini çok ciddi oranda azalttığını belirten yöneticiler, bundaki en önemli gerekçelerden birinin Muharrem İnce’nin aday gösterilmesi olduğunun altını çiziyor.  

KADIN ADAYLAR

Alandan notlar da tuttuk. Bunları da Odatv okurlarıyla paylaşmak istiyoruz. Örneğin; Sandık Gücü çalışmasıyla seçim güvenliği noktasında Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in yanında, Mehmet Ali Çelebi’nin emekleri partide en çok takdir edilen işlerden biri olarak anılıyor. Basında çok görünmese de il il gezen Bülent Tezcan’ın mitinglerine ve toplantılarına oldukça büyük ilgi var. Yine Özgür Özel, Manisa harici çalışmalarla tabanda derli toplu çalışmaları teşvik ediyor. Kadın adayların çok ciddi emek sarf ettiği partide konuşulan konulardan biri.

Ankara 1. bölgede bir sürpriz var. Milletvekili Adayı Gamze Taşcıer 7 aylık hamileymiş. Hamile olarak yemin etmesi bekleniyor. “2 kişi çalışıyorum” diyerek, ciddi bir çalışma performansı gösteriyor. Akademisyen kimliği ile bilsek de İbrahim Kaboğlu alanda 40 yıllık siyasetçilere taş çıkarır cinsten çalışmalar gerçekleştiriyor. Isparta’da, Demirel’in ilinde, Demirel’in evinden bir aday olduğu bilgisini aldık.

Demirel’in Gençlik Kolları Genel Başkanlığını yapmış, evinde çok bulunmuş Mustafa Ceyhan, 2011’den beri CHP çatısı altındaymış ve şu an 1. sıra adayı. Beşiktaş Çarşı’nın basın sözcülüğünü de yapan Temel Borga Budak, Ankara 3. Bölgede seçilemeyecek bir sıradan aday olsa da iyi bir performans gösteriyor.

İYİ PARTİ’YE OY GEÇİSİ

Daha önceden Milletvekili olmasının yanında, son seçimde kaybedilen Erzincan, Adıyaman, Kahramanmaraş tekrar Milletvekili çıkarılacak iller olarak görülüyor. Bursa’da en az 6 Milletvekili çıkaracak hava estiği söyleniyor. Çanakkale’de CHP’nin 2 Milletvekilini korumasını, AKP’nin milletvekillerinden birinin de İYİ Parti’ye geçmesi bekleniyor. Kırşehir uzun bir aradan sonra CHP’nin vekil beklediği yerlerden biri. Aslında tüm Türkiye’de olmakla birlikte, İzmir’de CHP’den İYİ Parti’ye geçişin önüne geçen gelişme Muharrem İnce’nin adaylığı olmuş. İttifak kurulmasıyla birlikte; Konya, Samsun, Sivas, Karaman, İstanbul, İzmir, Zonguldak, Denizli, Gaziantep, Edirne, Çanakkale, Bursa, Antalya, Kırıkkale gibi illerde İttifak içindeki partilerin fazladan vekil çıkarması bekleniyor.

Değerlendirmelerimizi ve kulis bilgilerini aktarmaya devam edeceğiz. Bakalım 24 Haziran nelere gebe.

Meclis Kulisi

Odatv.com





YORUMLAR

  • 0 Yorum