Kara Cuma (Black Friday) Nedir?

Black Friday olarak bilinen, Türkçe karşılığı Kara Cuma anlamına gelen bu deyiş, Şükran Gününden(Thanksgiving Day) sonraki ilk Cuma gününe denk gelir.

Kara Cuma (Black Friday) Nedir?
27 Kasım 2017 - 09:15
Bugün alış-veriş mağazaları erken saatte açılır ve geç saatlerde kapanır. Çalışanların fazla mesai yaparak yorulduğu bugün, inanılmaz indirimlerle çok fazla satış yapılır. Resmi tatil sayılmayan bugün Amerika, Kanada ve İngiltere’de yoğun olarak bilinir. Kara Cuma (Black Friday) Ne Zaman? Bu yıl 24 Kasım 2017 tarihine denk gelen gündür. Amer...

 

Kara Cuma (Black Friday) Ne Zaman?

Bu yıl 24 Kasım 2017 tarihine denk gelen gündür. Amerika’da Kasım ayının dördüncü perşembesi olarak kutlanan Şükran Günü‘nü takip eden ilk cuma günüdür.

Bir çeşit indirim günü olarak bilinen gününden ilk olarak 1961 yılında bahsedilmiştir.

Kara Cuma (Black Friday) Adı Nereden Gelir?

1961 yılında gazetelerdeki manşetlerden yola çıkılarak bulunmuştur. Bugün mağazaların gün doğmadan açılması veya indirimler sonucu alış-veriş mağazalarında yaşanan arbedelerden dolayı adının bu şekilde olduğu düşünülmektedir.



Not: Yani İslam inancına göre mubarek olan Cuma günüyle herhangi bir alakası yoktur.

Kara Cuma İndirimleri Hangi Ürünlerde Oluyor?

Özellikle teknolojik eşyalar; Televizyon, Bilgisayar, Cep Telefonu vb. başta olmak üzere, ayakkabı, elbise ve diğer giyim eşyaları, ev gereçleri, oyunlar, aksesuarlar bu gün indirime giriyor. Özellikle teknolojik eşyalar satan mağazalarda bugün kargaşa ortamı hakim oluyor.

kara-cuma

Kara Cuma’nın Kötü Tarihi

Mağazalarda aşırı kalabalıktan dolayı kaza oranı artar. Ciddi yaralanmalar ile karşılaşılabilecek Black Friday gününde 2006 yılında, kapıların açılması sonucu müşterilerin Wal-Mart mağazasına akın etmesi sonucu, içerideki çalışanlar yaralanmıştır.

2008 yılında ise bir çalışanın ezilerek hayatını kaybettiği belirtilmiştir. Ve müşterilerin bundan dolayı hiç suçlu hissetmedikleri gözlemlenmiştir.

Bu arbededen kaynaklı yaralanmaların yanı sıra insanların ön sıralara geçebilmek için birbirlerini tehdit etmeleri, sözlü ve fiziksel olarak taciz etmeleri de gerçekleşir.

Kara Cuma, yaşanan şiddete rağmen, ABD’de meşhur olarak kutlanır ve sıcak para akışı sağlanır.

Yazıyı Oku

YORUMLAR

  • 0 Yorum