Kumpasın komuta kademesi

TSK'ya kurulan Balyoz kumpasıyla ilgili hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. Buna göre operasyonda kilit rolü Tuncay Opçin üstlendi, Taraf "yüklü para karşılığı" manşet yaptı.

Kumpasın komuta kademesi
13 Haziran 2016 - 10:24
Gülen’in talimatıyla 1. Ordu’daki paralelciler gizli bilgileri Tuncay Opçin’e verdi. Belgelerde oynama yapıldı, ‘Balyoz planı’ oluşturuldu. Baransu, Çongar ve Altan’ın haberleriyle rütbeli askerler tutuklandı.

Balyoz planı davasında yargılanan sanıklara “kumpas’’ kurulduğu iddiasına ilişkin Taraf gazetesi çalışanlarıyla ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı.

TEK TEK ANLATILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Tuncay Opçin ve Yıldıray Oğur hakkında hazırladığı iddianamenin detayları ortaya çıktı. Akşam gazetesinden   Baransu ve Opçin’in 35 yıldan 75 yıla kadar, Çongar, Altan ve Oğur’un ise 20 yıldan 52,5 yıla kadar hapsinin istendiği iddianamede paralel yapının TSK’nın üst düzey mensuplarına yönelik kurduğu kumpas tek tek anlatıldı. 

SUGA, ORAJ, ÇARŞAF!

Tuncay Opçin’in kumpasın yöneticisi, Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un örgüt üyesi olduğu belirtildi. İddianameye göre; Fetullah Gülen’in talimatıyla 1. Ordu Karargahı’ndaki paralelciler, çok gizli bilgi ve belgeleri Tuncay Opçin’e verdi. Belgeler üzerinde oynama yapılarak Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf gibi darbe planları oluşturuldu. Orijinalleri imha edilen belgeler gazeteciler Mehmet Baransu üzerinden Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’a ulaştırılıp yüklü para karşılığında haber yaptırılarak Balyoz kumpası ile birçok üst rütbeli askerin tutuklanması sağlandı.

İşte ihanetin tarihçesi

20 Ocak 2010 tarihinde Taraf gazetesinin haberi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açmış, ve soruşturma sonucu açılan davaya 19 Haziran 2010’da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanmıştı. Mahkeme, 21 Eylül 2012’de Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 365 sanıktan 325’ini “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti. Ancak “eksik teşebbüs” nedeniyle çeşitli cezai indirimlere gidildi. 

Yakalama kaldırıldı

19 Haziran 2014’te İstanbul Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi oybirliğiyle 234 komutanın tahliyesine karar verdi. Yeniden yargılama kararı da veren mahkeme, savcılıktaki tüm yakalama kararlarının da kaldırılmasına

hükmetti.

BELGELERDE TUTARSIZLIK VAR

İddianamede 11 ve 17 numaralı CD’ler içerisinde yer alan “Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf ve Sakal gibi” isimlerle hazırlanmış olan planların TSK’ya ait bilgi ve belgeler olmadığı belirtildi.

3. ŞAHISLARIN PARMAĞI

Bilirkişi raporlarına göre üst düzey askerlerin tutuklanmasına neden olan Balyoz darbe planındaki tarihlerde tutarsızlık var. Metinler ise askeri bilgiden yoksun 3’üncü şahıslar tarafından oluşturmuş.

Gizli bilgileri yok etmişler

Mehmet Baransu, Tuncay Opçin Yıldıray Oğur, Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’ın TCK’da yer alan “Çok Gizli”, “Gizli” ibareleri ile yüksek güvenlikli kozmik odalarda korunması gereken devletin güvenliğine iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaların kısmen veya tamamen yok edilmesi imha edilmesi, çalınması, bulundukları yerden gizlice alınması, gizli kalması gereken bilgilerin temin edilmesi, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerin açıklanması suçlarını işledikleri belirtildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum