Kur'an'da Hz. Adem'in yaratılışı

Kur'an ve sünnetin haber verdiği değişik yaratma modelleri vardır. Yüce Rabbimizin yarattığı bu mahlukatı şöyle özetleyebiliriz:

Kur'an'da Hz. Adem'in yaratılışı
14 Temmuz 2017 - 11:45
1- Melekler nurdan yaratıldılar. (Müslim, Zühd, 60, hd: 2996)

2- Cinler dumandan yaratıldılar, halis ateşten yaratıldılar. (Rahman, 14-15) Zehirleyici, kavurucu ateşten yaratıldılar.

(Hicr, 26-27)

3- Hz. Adem (ilk insan ve ilk peygamber) çamurdan (Sad, 71-78, Araf, 7) süzme çamur (Sülale min tin): yapışkan çamur (tin lazib): kurumuş çamur (salsal) gibi çamur türlerinden ve aşamalarından yaratılmıştır.

(Hicr, 26, 28, 33: Rahman, 14; Ali İmran, 59)

4- Hz. İsa babasız, ruh üflenerek ol emriyle yaratıldı, anne rahminden doğdu.

(Meryem, 21; 19: Ali İmran, 45, 47 vd)

5- Bizler bir anne ve babadan doğduk.

(Hacc, 5)

6- Hz. Havva, Hz. Adem'in bir parçasından yaratıldı. (Zümer, 6; Nisa, 1) Hz. Salih'in devesinin yaratılışı gibi benzeri örnekleri de eklerseniz; bütün bunlar Yüce Rabbimiz kâinatı ve varlığı var etmede kudret, azamet, kibriye ve hükümranlığına işarettir. Allah (c.c.) bizim mahkûm olduğumuz prensiplere mahkûm olmadan varı var ediyor, ham maddeyi yaratıyor, ondan da şekil veriyor, dilediğini vücuda getiriyor.



İlk insanın yaratılması 

Topraktan yaratılan ilk insanın -ve ilk peygamberin- adını Yüce Allah Ali İmran suresinin 59. ayetinde açıkça zikrediyor.

Diğer ayetler de ise malum olana işaret ediyor.

Her birimiz çamurun -toprağın- değişik süreçlerinden geçmediğimize göre topraktan yaratılandan vücuda geldik. Tek canlıdan eşini yaratan Yüce Kudret oradan da erkekler ve kadınlar yaydı, bizi vücuda getirdi.

(Nisa, 1)



 

Devamını Oku 

YORUMLAR

  • 0 Yorum