Yargı paketine sürpriz erteleme

Hükümetin geçen hafta Meclis’e sevk ettiği ve geçen cuma günü de Adalet Komisyonu’nda hızla geçirilen yargı paketiyle ilgili dün sürpriz bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgiye göre AKP grup yöneticileri, MHP ve CHP grup başkanvekillerini arayarak, bayram öncesi ve sonrasındaki çalışma takvimine ilişkin getirmek istedikleri grup önerisine ilişkin nabız yokladı.

Yargı paketine sürpriz erteleme
21 Haziran 2016 - 11:23
Bu kapsamda AKP kanadı, bayramdan önce terörle mücadelede görev alan askerlere soruşturma iznini MİT yasasında olduğu gibi bakan ve başbakan iznine bağlayan yasa tasarısı ile 30 yılın üzerinde çalışan memurlara emekli ikramiyesi verilmesini öngören tasarı geçtikten sonra Meclis’in bayram tatiline sokulmasını önerdi. AKP ayrıca, 9 günlük bayram tatilinden sonraki haftanın da tatil edilmesini düşünüyor. AKP kanadının yargı paketi ile ilgili ise bir takvimlendirme sunmadığı öğrenildi.

CHP temkinli

AKP ve MHP, söz konusu iki düzenlemeye de kısmi itirazları olmasına karşın, olumsuz bakmıyor. Ancak CHP kanadı, Bakanlar Kurulu’nun dün akşam Saray’da toplandığına dikkat çekerek, oradan çıkacak nihai sonucu görmeden, somut bir yanıt vermemeyi tercih etti. CHP grup yöneticileri, AKP’nin sadece bayram öncesi ve sonrasındaki bir haftaki tatille ilgili takvimlendirme önerdiğine dikkat çekerek, “Saray’da yeni bir plan da şekillenmiş olabilir. AKP’nin asıl niyetini yarın (bugün) getirecekleri grup önerileriyle görmüş olacağız. Ama yine de bayram öncesinde yargı paketini getirmemeleri önemli bir gelişme” değerlendirmesini yaptılar.

Sonbahar seçeneği

AKP’nin hızla komisyondan geçirdiği ve bayram öncesinde Meclis’ten çıkarmayı planladığı yargı paketini, bayram sonrasına ertelemesi, kulisleri hareketlendirdi. Yargı kanadından sert eleştirilerin gelmesi nedeniyle, paketin bir süre ertelenmiş olabileceği değerlendirilirken, yeni yasama yılına yani sonbahara da kalabileceği yorumları yapıldı.

Bildiriyle tepki vardı

Yargı paketinin Meclis’e sevk edilmesine ilk tepkiyi bir grup Yargıtay üyesi, ortak bildiriyle dile getirdi. Ardından da iktidara yakınlığıyla bilinen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, paketle Yargıtay üyelerinin görev süresinin 12 yılla sınırlanmasını “doğru bulmadığını” ifade etmişti.

Ayşe Sayın

YORUMLAR

  • 0 Yorum