Meclis Başkanı kim olur? Başkan seçiminde 6 bomba aday!

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi 26. dönem Meclis Başkanını bugün seçiyor. Meclis başkanı seçimi oylamasında 6 aday yarışacak. Peki İsmail Kahraman, Zekeriya Temizel, Celal Adan, Selma Irmak ve Yusuf Halaçoğlu kimdir hangi parti adayları;

Meclis Başkanı kim olur? Başkan seçiminde 6 bomba aday!
20 Kasım 2017 - 09:27 - Güncelleme: 20 Kasım 2017 - 20:06
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 26. Yasama Dönemi'nde başlayan görev süresinin 22 Kasım 2017'de sona ermesi nedeniyle bugün yeni meclis başkanı seçimi yapılıyor. AK Parti, İyi Parti, MHP, CHP ve HDP birer aday çıkardılar. Peki hangi partinin adayı kimdir?

 

Önce partilerin adaylarını verelim. AK Parti meclis başkanı adayı yine İsmail Kahraman oldu. CHP'nin adayı Zekeriya Temizel, MHP’nin adayı Celal Adan, HDP’nin adayı Selma Irmak, İYİ Parti’nin adayı ise Yusuf Halaçoğlu.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ İÇİN GEREKEN OY : TBMM Başkanlık seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının 2/3’ünün yani 367 kişinin oyu gerekiyor. Üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu yani 276  aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye başkan seçilecek.

Anayasa değişikliğiyle genel seçimlerin süresi 4 yıla indirildiğinden, ikinci dönem için seçilecek TBMM başkanının görev süresi 2 yıl olacak. Şu ana kadar ilk seçilenin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yıldı.

MECLİS BAŞKANI ADAYLARI KİMDİR? : Peki AK Parti, MHP, CHP, HDP ve İyi Parti'den aday olan İsmail Kahraman, Zekeriya Temizel, Celal Adan, Selma Irmak ve Yusuf Halaçoğlu kimdir? 



AK Parti İsmail Kahraman kimdir? : AK Parti’nin Meclis Başkan adayı Kahraman halen Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. Dindar anayasa istiyorum çıkışı ile hatırlanan İsmail Kahraman aslen Rizelidir. 7 Aralık 1940 yılında dünya gelen İsmail Kahraman 76 yaşında asıl işi avukatlık.

CHP adayı Zekeriya Temizel kimdir? : Zekeriya Temizel 55 ve 56. hükümet döneminde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014’te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçilen Zekeriya Temizel  CHP’nin İzmir vekilliğini yürütüyor.

MHP adayı Celal Adan kimdir? : 10 Eylül 1951 tarihinde Ağrı'da dünyaya gelen Celal Adan, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden mezun. İMPA A.Ş. ve İNMAŞ Limited Şirketini kuran Celal Adan, 21. dönem DYP ve 24.ve 25. dönem MHP İstanbul Milletvekiliği görevinde bulundu. 26. dönemde yeniden İstanbul milletvekili seçilen Celal Adan aynı zamanda MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

HDP adayı Selma Irmak kimdir? : HDP’nin adayı Selma Irmak 4 Kasım’dan beri Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunuyor. 24. dönem Şırnak milletvekili olan Selma Irmak, 25. ve 26. dönemde ise HDP Hakkari milletvekili olarak Meclis'e girdi. 8 Mart 1971'de Mardin Kızıltepe'de doğumlu olan Selma Irmak lise mezunu.

İyi Parti adayı Yusuf Halaçoğlu kimdir? :MHP'den ihraç edilen Yusuf Halaçoğlu Meral Akşener’in kurduğu İYİ Parti’ye geçti. Yusuf Halaçoğlu, Adana’nın Kozan ilçesinde, 10 Mayıs 1949 tarihinde doğdu. 1967’de liseyi, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsünden mezun oldu. 2015 Türkiye genel seçimlerinde Kayseri milletvekili seçilen Yusuf Halaçoğlu bir dönemi Türk Tarih Kurumu'nun başkanlığını da yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum