Solar Impulse 2 Atlantik'i geçmek üzere yola koyuldu

Güneş enerjisiyle dünya turu yapan "Solar Impulse 2" uçağı, Atlantik Okyanusu'nu geçmek üzere yola çıktı

Solar Impulse 2 Atlantik'i geçmek üzere yola koyuldu
20 Haziran 2016 - 14:42 - Güncelleme: 20 Haziran 2016 - 22:51
Güneş enerjisiyle dünya turu yapan "Solar Impulse 2" uçağı, Atlantik Okyanusu'nu geçmek üzere yola çıktı.

BBC'nin haberine göre, temiz enerji kaynaklarına dikkati çekmek amacıyla dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2, en önemli parkurlarından biri olan Atlantik Okyanusu'nu geçmek için New York'tan havalandı.

Pilot Bertrand Piccard, İspanya'nın Seville kentine 90 saatte varmayı planladığını belirtti. Piccard, dün başlaması gereken uçuşun olumsuz hava koşulları nedeniyle bugüne ertelendiğini söyledi.

Solar Impulse ekibi, "uçağın bu yılki en uzun mesafeyi katedeceğini" dile getirdi. Piccard'ın uçuş esnasında çok kısa süreliğine uyuma imkanı olacak.

Pensilvania'dan 11 Haziran'da havalanan Solar Impulse 2, New York'taki John F. Kennedy Havalimanı'na inerek dünya turunun 14. etabını tamamlamıştı

Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2'nin tamamladığı 13 etap ise şöyle: "1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) - Muskat (Umman), 2. etap Muskat - Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad - Varanasi (Hindistan), 4. etap Varanasi - Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay - Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing - Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing - Nagoya (Japonya), 8. etap Nagoya - Hawaii, 9. etap Hawaii - San Francisco (ABD), 10. etap San Francisco - Phoenix (ABD), 11. etap Phoenix - Oklahoma (ABD), 12. etap Oklahoma - Ohio (ABD), 13. etap Ohio- Pensilvanya (ABD)"

Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor.

Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

30 BİN KİLOMETRE YOL YAPTILAR

İki pilotun dönüşümlü olarak kullandığı Solar Impulse 2, Mart 2015'ten bu bu yana 14 etapta yaklaşık 30 bin kilometre yol yaptı ve 400 saat civarında havada kaldı.

Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

Temiz enerji kaynaklarına dikkati çekmek amacıyla dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2, en önemli parkurlarından biri olan Atlantik Okyanusu'nu geçmek için New York'ta gün sayıyor. Proje çalışanları New York JFK Havalimanı'nda uçuş öncesi hummalı bir hazırlık içinde. Hava şartlarının uygun olması halinde uçağın bir hafta içinde hareket edeceği ve yine hava durumuna göre hedefin Avrupa olacağı kaydedildi.

 

Hazırlıklar sırasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da pilotları ve proje ekibini ziyaret ederek güneş enerjili uçak projesinin, iklim değişikliği ile mücadele ve gezegenin geleceği için taşıdığı önemi vurguladı. Uçağın iki pilot ve mucidinden biri olan Andre Borschberg, Ban Ki-mun'un ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, özellikle 5 gün 5 gece süren Japonya - Hawaii etabında yaşadığı zorlukları anlattı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum