Muharrem İnce canlı yayında

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Fatih Portakal'ın sunduğu Liderler FOX'ta programına konuk oldu...

Muharrem İnce canlı yayında
16 Mayıs 2018 - 23:08
CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce  Fatih Portakal'ın sunduğu Liderler FOX'ta programına konuk oldu. Muharrem İnce, Fatih Portakal'ın heyecanlı mısınız sorusuna "24 Haziran'da cumhurbaşkanı olucam. Bu yüzden heyecanlıyım" dedi. İnce açıklamalarında, "ABD Gülen'i iade etmezse İncirlik'teki askerleri göndeririz" demesi dikkat çekti.

Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile arasında geçen diyaloğu ise "Kılıçdaroğlu'nun kendisinin karşısına iki kere aday olmuş kişinin aday göstermesinin büyük bir centilmenlik olarak düşündüm. Eşim bana adaylığımı sorduğunda 80 milyonun yükünü omuzlarımda hissediyorum. İnsanlara umut olmak çok büyük bir görev dedim” sözleriyle aktardı.

“Her yere kravatsız çıkıyorunuz, Erdoğan'ın karşısına da böyle çıktınız bu belirli bir tercih mi?" sorusuna ise İnce, "Asık suratlı bağıran çağıran ayar veren bir cumhurbaşkanı olmak istemiyorum. 16 yıllık milletvekiliyim. Daha rahat daha özgür daha insanlara dokunan birisi olmak istiyorum Kravatla bir derdim yok, severim. Ama böyle davranmanın toplanmanın topluma daha iyi olacağını düşünüyorum. Balıkçının oltasına dokunabilen, kahvede yancı olabilen asık suratlı olmayan, ceketini çıkaran onları düşünen biri olmak istiyorum. Bunun için takmıyorum. Ama Anıtkabir'e giderken kravatımı takarım, saygı duruşumu okurum" dedi.

İnce, “Saray'da oturmayacağım. Kendi evimde oturacağım bu daha keyifli. Hiç tepeden bakmadan trafiği çok fazla aksatmadan 300-500 korumayla gezmeden yaşayacağım" ifadelerini kullandı.

İnce, "Ola ki 24 Haziran'da kazanamadım Kılıçdaroğlu'nun karşısına asla aday olmam. Ben vefalı bir insanımdır. Kendisiyle asla bir yarışa çıkmam. Benden daha iyi bir cumhurbaşkanı adayı bulursak onu da desteklerim" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun kendisine kazanacaksın, cumhurbaşkanımız olacaksın dediğini söyleyen İnce, "16 yıldır Kılıçdaroğlu'yla milletvekilliği yaptım. Beni çok iyi tanır. Kamuoyunda tanınmışlık oranımı bilir. Kılıçdaroğlu da doğru kişiyi aday yapmışız dedi bana" diye konuştu.

İnce’nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Türkiye'de şu anda bizzet AYM  tarafından rafa alınmış durumda. Şu anda bir kişinin sınırları var sadece. Ben 2002 yılından beri Meclis'teyim. Bugün Türkiye'de yargı, yasama, yürütmeyi tek başına kontrol eden birti var. Üniversite bölünsün diyor, bölünüyor. Türkiye'de kurallar işmeiyor. Böyle bir durumda cumhurbaşkanı olacağım. Ben çok büyük bir zorlukla karşı karşıyayım. Kuralları doğru koyarsak işin içinden çıkabiliriz. 81 milyonun bütçesinin bir cumhurbaşkanı tek başına karar verebilitor. Ben bu yetkiyi kullanmayacağım. Ben bu yetkiyi Meclis'e geri vereceğim. Yargıyla ilgili yetkikleri de kullanmayacağım. Bizde yüksek yargı yetkilileri iliklemesi kolay olsun diye çıtçıtlı cübbe yaptuıracaklar nerdeyse.

"BİR ONARIM SÜRECİ GEREKECEK"

Bir onarım süreci gerekebilir. Onarım sürecinde hesap vermekten kaçılmamalı. Örtülü ödenek için vekillerden oluşan bir komisyon kurulabilir. Sonradan kaldırırsınız belgeleri. Bugün Türkiye'yi yöneten Erdoğan hiç kimseye hesap vermiyor. Bakanların bile yok. Bugün sokağa çıksak bakanların isimlerini sayamazlar. Bakanlar önemsiz artık. Ben cumhurbaşkanı olduğumda bu yetkileri böyle kullanmayayım, parlamentoya dönelim. Komisyonlarda bunu tartışın. Yeni sistemde Meclis'in hiçbir hükmü yok. Meclis yapsın, Cumhurbaşkanı onaylasın. TBMM bir danışma kurulu değildir. Başında büyük var. İki tane görevi var. Bence en önemli görevi bütçe yapmak. Bu görevini devretti Meclis, bir kişide şu an. Parlamentoda Cumhur İttifakı güçlü olsa dahi bu yetkiyi kullanmayacağım.

Bu tehlikenin bertaraf etmenin bir koşulu vardır bir düzen kurmak gerekir. Kamuda yükselmeyi objektif kriterlere bağlarsak kişi tek adam Yoksa herkes tek adam olabilir. Yasayı, anayasayı ona göre koyacağız.

KÜRT SEÇMENLER



Cumhuriyet 1923'te kurulmuştur. Ziya Gökalp, "Paşam sakın program yapma, esneyemeyiz. İlke koyalım ona göre hareket ederiz" der. Ben de siyaset için ilkeli ilerlerim.

"ONLARIN DA BENİ ZİYARET ETMESİNİ BEKLERDİM"



Eğer  bir doğru varsa bu doğruda da CHP'yi desteklemek, yanlış ise bu yanlış demek. Partide pek çok konuda başkaldırmışımdır. Ben şimdi Kürtlerin gönlünü alayım sonra bana oy verirler diye düşünmem. Rakiplere giderken o seçmen bu seçmen kızar diye bir siyaset yapma biçimi yok. Eleştiri geldi mi geldi. Türkiye'yi yönetmeye talibiz. Bu çok normal.

Cumhurbaşkanı seçildiğimde AK Partililerin de cumhurbaşkanı olmayacak mıyım? Ben neden rozetimi çıkardım o zaman. Cumhurbaşkanı 81 milyonun cumhurbaşkanı olur. Onun için siyaset normalleşsin istiyorum. Edirne'den Hakkari'ye geçtim. En keyifli olduğum yer Hakkari idi. Yalova'da otobüste 15-20 kişi el sallamadı, Hakkari de böyle bir şey olmadı.

HDP NEDEN İTTİFAKTA YOK?



Cumhurbaşkanlığı adaylığı başka bir şey ittifak olayı başka bir şey. Ben bütün muhalefetin toplanmasını isterdim.

Uzlaşmak ne demektir? Çok istediğinden vazgeçeceksin ki uzlaşacaksın. TRT her şey serbest desin, adil bir biçimde konuşsak iki yıl boyunca daha doğru olacak diye düşünüyorum.

"KÜRT BAŞKAN YARDIMCISI DA YAPARIM"



Millete hiç yalan söylemeden yapmalıyız. Bundan kızacaklarmış kızsınlar önemli değil. Millet için doğruysa o zaman yapmalıyız. Kürtler bu memleketin değil mi? Kürt başkan yardımcısı da yaparım. Neden muhafazakar olan biri yardımcılık yapmasın.

ANA DİLDE EĞİTİM

Ana dilde eğitimi vekil ve gazetecilerin haddine değildir. Pedagogların, uzmanların işidir. Bir TV kanalında ayrıca tartışılsın diyorum. Ben Kürt çocuklarını birilerinin reyting savaşına malzeme edemem. Bir öğretmen için Hakkari'deki öğrenci ile Yalova'daki öğrenci arasında ayrım olur mu? TRT'nin bir kanalını buna tahsis edeceğiz ve korkmadan tartışacağız.

KÜRT SORUNU  



Kürt sorununu çözmek için ilerici, çağdaş ve cesur adamlara ihtiyaç var. Türkiye'nin en gerici partisinden en ilerici adımı bekliyorsunuz. Demokrasiyi araç olarak gören birinden demokrasi için adım bekliyoruz. Burası yanlış.Kürt sorunu kültürel, ekonomik ve siyasal bir sorundur. En önemlisi siyasi ahlak sorunudur. İnsanları yıllarca kandırdılar. Orada başka burada başka konuştular. Bu çözüm milletin gözünün önünde olmalı.

OHAL'i hemen kaldırıacağız. OHAL sadece Erdoğan'ın işine yaradı.

EĞİTİMDEKİ PROBLEMLER

200 bin öğretmen emekli olacak. Sabahçı-öğlenci ve birlikte olan sınıflar ayrılacak. Böylece eğitimin niteliği değişecek. AK Parti döneminde bütçeyi artırdılar ama kalite artmadı. Nasıl başlayacağız eğitime? 20 yılda 10 bakan, 5 sınav değişti.Bir yıl uzlaşma bekliyorum. Bir yıl eğitimi tartışacağız. Eğitimde siyasal uzlaşma olmadan çözemeyiz. Her yıl palavradan reform yapmaktansa siyasal uzlaşmayı yapacağız.

Bunları yapabilmemiz için para lazım bize. Ekonomiyi nasıl düzenleyeceğiz?



Yargı düzelmelidir. Evrensel kurallar gerekiyor. Yabancı yatırımcı buraya gelmeli. İdeolojik saplantılara takılmış bir Cumhurbaşkanı var. Merkez Bankası Başkanı'nı siyasal partiye çağırmak Türkiye'yi küçük düşürmektir. Bunlar bağımsız olmalıdır.

Büyüme rakamlarınız, işsizlik rakamlarınıza kimsenin inandığı yok. AVM ekonomisinden çıkabilmek için birincisi demokrasi. Dolar yükseldi bugün. 2017'deki orta vadeli programda 2018'in sonunda 3,73 olacak diyor. 2019'da 3,92 olacak. 2020'de 4,02 olacak. Şimdi dolar 4,40. Sonra diyor ki; Bizi dolarla terbiye etmek istiyorlar. Sen onların suç ortağısın. Geçmediğimiz köprünün, yatmadığımız hastanenin parasını ödüyoruz. Bunu nasıl çözeceğiz. Birincisi, soygun düzenini engelleyeceğiz, bilimi egemen kılacağız. Rakamları düşük göstermek için alicengiz olaylarından uzak duracağız. Ekonomi rakamlarını doğru söyleyelim. Güven veren bir ülke olduğumuzda hiçbir şey yapmadığımızda dolar kendiliğinden düşecektir.

ZİRAAT BANKASI'NIN AÇIKLAMASI

Ziraat Bankası'nın görevi nedir? Çiftçiyi kalkındırmak. Medyayla ne ilgili ne işi var? Bir ahlakının olması lazım.

HULUSİ AKAR AÇIKLAMASI

Sök apoletlerini çık karşımıza.Genelkurmay Başkanı^nın Abdullah Gül ile ne işi var. Hulusi Akar'la kısa bir süre çalışırım. Bu zihniyetteki insanlarla uzun süreli çalışmamız mümkün değildir.

Kararname ile faiz indireceksem Erdoğan olurum.

"BİRİNCİ TURDA KAZANACAĞIMI DÜŞÜNÜYORUM"

Birinci turda kazanacağıma inanıyorum. Adaylığım açıklandığından beri çok yol aldığımı görüyorum. İkinci tur olursa Erdoğan ile kalacağımı düşünüyorum. 



SEÇİM GÜVENLİĞİ



Yurttaşlarımız rahat olsunlar. CHP^nin zayıf olduğu yerlerde Saadet, İYİ Parti var. Onların olmadığı yerde biz varız. YSK'da bir şey olur mu diye düşünürseniz avukatlara çağrıda bulunmuştum zaten. YSK alicengiz oyununa girişirse avukatlarla orada olacaklar. Herkes haddini bilecek.

SEÇİM MANİFESTOSUNUN TARİHİ

Yapılan sözleşmeleri inceleyeceğiz. Ayın 19'unda manifestomu açıklayacağımMazotu çiftçiye 3, 3.5 TL'ye vereceğiz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum