Neden cinsel ilişkiye giriyoruz?

Çin'de neden cinsel ilişkiye girildiği sorusunu yanıtlamaya çalışan araştırma yapıldı. Araştırma sonuçları ise bir hayli ilginç işte neden cinsel ilişkiye giriyoruz sorusunu yanıtlamaya çalışan deneyin sonuçları…

Neden cinsel ilişkiye giriyoruz?
30 Ekim 2018 - 08:45
Çin'de neden cinsel ilişkiye girildiği sorusunu yanıtlamaya çalışan bir deneyde, iki anneli ve babasız yavru fareler üretildi. İki babalı, annesiz yavrular ise hayatta kalamadı.



Ancak iki erkek fareden yavru üretme konusunda aynı başarı sağlanamadı. İki babalı fare yavrularının hepsi doğduktan birkaç gün sonra öldü.

Neden böyle bir deneye ihtiyaç duyuldu?



Araştırmacılar, neden cinsel ilişkiye girdiğimiz sorusunu yanıtlamaya çalışıyordu. İnsanlar da dahil memeliler, sadece cinsel üremeyle çoğalabiliyor. Bir başka deyişle annenin yumurtası ve babanın spermi gerekiyor. Ancak doğanın geri kalanında aynı kurallar geçerli değil, bazı dişi balıklar, sürüngenler, amfibik canlılar ve kuşlar tek başlarına üreyebiliyor.Çinli araştırmacıların amacı da, aynı cinsiyetten ebeveynlerle yavru fare üretebilmek için eşeyli üremenin hangi kurallarını bozmak gerektiğini anlamaktı. Bu da bu kuralların neden bu kadar önemli olduğunu anlamamıza yardımcı olacaktı. Francis Crick Enstitüsü’nden Prof. Robin Lovell-Badge “İlginç bir çalışma, bizi hindilere çevirebilmek için neler yapmanız gerektiğini çözmeye çalışıyorlar” dedi.

Peki,  neden cinsel ilişkiye giriyoruz? 



Cinsel ilişkiye girmemizin nedeni DNA’mızın, yani genetik kodlarımızın anne veya babadan gelmesine bağlı olarak farklı davranış göstermesi. Dişi kopya ve erkek kopya olmaksızın, gelişimimiz mümkün değil. Buna genetik damga deniyor ve spermdeki DNA ile yumurtadaki DNA farklı damgalar vurarak nasıl çalışacağını değiştirebiliyor. Genetik damgalamadaki bazı hataların Angelman sendromu gibi bazı hastalıklara yol açtığı söyleniyor.Araştırmacıların, iki anneden yavru fare üretebilmeleri için silmeleri gereken DNA parçaları da bunlardı. Çalışmayı yapan Dr Wei Li, “Bu araştırma bize neyin mümkün olduğunu gösteriyor. İki anneli farelerdeki hataların silinebileceğini ve ayrıca memelilerde iki babalı üreme engelinin de aşılabileceğini gösterdik” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum