Neden uzun süre sevişilir?

Bir bilim insanı olmanın farkını ortaya koyan Zietsch cevaplanan soruya hemen başka bir soruyla karşılık veriyor: Seks neden vakit alan bir şey? Tüm yapılması gereken spermlerin yumurtayı döllemesini sağalmaksa neden dakikalarca debelenip duruyoruz? Neden vajinaya girer girmez boşalıp sonra gidip bi' çay falan demlemiyoruz...

Neden uzun süre sevişilir?
21 Şubat 2018 - 11:15
Birçoğumuz bu soruya 'çünkü zevkli' diye cevap verecektir fakat soru bu değil. Unutmamak gerekir ki evrimsel fayda sağlamayan birçok özellik zamanla köreliyor ya da yok oluyor. Bu çerçeveden ele alınca seks sırasında gösterilen çabanın bir anlamı, avantajı olmalı diye düşünüyor insan. Mesela yemek de hemen hemen her insan için gayet zevk veren bir eylem. Sırf biraz daha zevk almak için yutabileceğimiz bir lokmayı 3-5 dakika daha fazla çiğnemiyoruz. Bu, işlevsel bir eylem olmadığı için evrimsel süreçte bu eylemden tiksinmeye başladık.

Seksin neden uzun sürdüğü net cevabı olmayan bir soru fakat cevabın bir kısmı penisin şekliyle ilgili olabilir. 2003'te yapay penis, yapay sperm ve yapay vajinalarla yapılan bir deney gösterdi ki -seks sırasındaki ileri geri hareketle- penis başının etrafındaki çıkıntılar kadının sperm yolunda, daha önceki partnerlerinden kalan sperm atıklarını temizleyerek boşalma sırasında önceki partnerin spermlerinin de yumurtaya taşınmasını önleyebiliyor. Bu da erkeklerin neden boşaldıktan sonra devam edemedikleri konusunda küçük de olsa bir ipucu veriyor. Boşaldıktan sonra harekete devam eden erkeğin kendi spermlerini de temizleme riski bulunuyor. Peki uzun süre devam etmek bir avantaj sağlıyor mu? Muhtemelen hayır. Yine de erken boşalma sorunu olan ya da hali hazırdaki mevcut sevişme süresinden memnun olmayan erkekler psikolojik ve tıbbi yardım alarak sevişme sürelerini uzatabilirler. Zevk için ;)

YORUMLAR

  • 0 Yorum