Okulda cep telefonu uyuşturucu etkisi yapıyor

Fransa Parlamentosu geçen öğrencilerin okula cep telefonu sokmasını yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Fransa’nın yeni yasası, okullarda akıllı telefon kullanımını yasaklıyor. Buna göre 3-15 yaş arasındaki çocuklar akıllı telefonları kullanamayacak.

Okulda cep telefonu uyuşturucu etkisi yapıyor
14 Ağustos 2018 - 07:16
Çocuğunuzun eline cep telefonu vermenin kokain vermekten farkı yok!” Bunu sözlerİngiltere’de cep telefonlarının çocuklar üzerindeki potansiyel tehlikelerine dikkat çekmeye çalışan Harley Street Klinik’ten doktor Mandy Saligari’ye ait... Salagari abartıyor mu orası tartışılır ama meselenin boyutunun sandığımızdan epey ciddi olduğu kesin. 

 

Küçük büyük hepimizin elinde telefon, nedensizce ekrana bakıyoruz. Çevremizdeki hiçbir şey bizi o mavi ekrandan kafamızı kaldırmamıza izin vermiyor. Bir tek yetişkinler değil, telefon bağımlılığı çocuk ve gençler için de adeta yeni nesil bir uyuşturucu gibi… Düşünmelerini engelliyor, zaman, mekân algılarını kırıyor. Üstelik sağlığa da olumsuz etkileri var. Ancak yasal olduğu için bu tehlikesinin farkına bile varmıyoruz. 

 

10 öğrenciden 9’unda var

 

Öyle ki geçtiğimiz hafta, Fransa Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanımını yasaklayan yasa teklifini onayladı. Hükümet, yeni yasanın sınıflarda konsantrasyonu artıracağı, “siber zulümleri ve pornografiyi engelleyeceği” görüşünde. FransaEğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, yeni teknolojilere açık olmanın Fransa’nın her türlü teknolojiyi kullanacağı anlamına gelmediğini söyledi. Yeni yasaya göre 15 yaş altı çocuklar okul sınırları içinde cep telefonlarını çantalarında ve gözden uzak tutmak zorunda.

Fransa’da yaşları 12 ila 17 arasında değişen her 10 Fransız öğrenciden 9’unun cep telefonu var. Fransız öğretmenler, öğrencilerin ders sırasında mesaj atmalarından, sosyal medyada vakit geçirmelerinden şikâyetçi. 

 

2.5 yaşına kadar dikkat

 

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu, “Çocuklar artık henüz 9 aylıkken tabletleri manipule etme davranışları gösterebiliyorlar” diyor ve ekliyor, “Dünyanın en büyük gelişim psikologlarından Piaget’nin 1.5 yaş civarı ortaya çıktığını iddia ettiği nesne sürekliliği kavramı, bu tablet ve akıllı telefonlar nedeniyle 10 ay civarına kadar inebiliyor. En az 2.5 yaşına kadar evlatlarımızı bu aletlerden uzak tutmayı başarmalıyız. Sonrası artık çok zor, çünkü her yerdeler” diyor.

 

Bill Gates örneği

 

Dünyanın en zengin insanı ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates, geçtiğimiz günlerde çocuklarına 14 yaşından önce cep telefonu almadığını açıklamıştı. Kimi uzmanlar 14 diyor, kimisiyse 20. Uzmanlar bunun çocuğunuzun sorumluluk bilincine ve olgunluğuna bağlı olduğunu söylüyor ve onların ne zaman hazır olduğunu anlayacak en iyi kişinin ebeveynler olduğunu belirtiyorlar. New York Üniversitesi’nden Psikolog Lori Evans toplu taşıma kullanan çocuğunuzda aklınız kalıyorsa iletişim kurmak adına telefon alınabileceğini söylüyor.

 

Ortaokuldan önce ‘cep’ sakıncalı

 


İngiltere’de Kraliyet Psikologlar Birliği, ailelere ‘Çocuklarınıza ortaokul öncesi cep telefonu kullandırtmayın’ diye uyarıyor. İngiltere’de ailelerin yüzde 92’si küçük yaşta internet kullanımının çocukları olumsuz etkilediğini düşünüyor.  Ayrıca telefonların çocuklarda uyku düzenini bozduğu da anlaşıldı. Psikologların sosyal medya konusunda ailelere tavsiyesi iseTwitter ve Facebook gibi uygulamaların 13 yaşından önce kullanılmaması yönünde. 

Gün boyu telefona ve tablete bakan çocukların göz yapısı bozuluyor, yuvarlak olan göz bebekleri, ovale dönüyor. Bunun sonucunda gözün arkasında ışığı yakalayan hücreler hasar görüyor. Akıllı telefon ekranına uzun süre bakan çocuklarda uyku bozuklukları da baş gösteriyor, obezite riskleri artıyor, kör olma ihtimalleri doğuyor. Bağımlılık risklerin en ciddisi.Avrupa ve Amerika’da akıllı telefon bağımlılığını tedavi yaşı, 10-13 yaşa inmiş durumda.

 

Sanal dünya gerçek yaşamdan koparıyor

 

Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu çocukların ve gençlerin cep telefonuyla ilişkisinin nasıl olması gerektiğini ise şöyle anlatıyor, “TÜİK’e göre 16-74 yaş aralığındaki kullanıcı yüzdesi yüzde 66.8. Erkeklerin yüzde 75.1’i, kadınların ise yüzde 58.7’si internet kullanıyor. Evlerin yüzde 80.7’sinde internet var. Bu tanım içerisinde büyük bir risk görünmüyor. Fakat risk bu sanal dünya aktivitelerinin bizi gerçek dünyadan koparması ile başlıyor. Özellikle sosyal medya gerçek dünyaya güçlü bir alternatif olarak ortaya çıkıp, kişilerin kendilerini ifade edebilecekleri, ideal bene biraz daha yakın kurgulayıp, tüm dünyaya kendilerini sunacakları bir evrensel alan haline geldi. Önemli olan, gençlerin sanal dünyada bulunup bir yandan da gerçek dünyadaki tüm sorumluluklarını yerine getirebilmeleridir.”

 


Kuralları siz belirleyin ödül olarak vermeyin

 

Peki ebeveynlere ne yapmalı, nasıl önlemler almalı? Çocuklar günde kaç saat teknolojik cihazları kullansınlar? Şakiroğlu velilere önerisi şöyle, “İhtiyaç dahilinde kullanılmalı. Yatak odanıza sokmayın, yemek masasına getirmeyin, ailenizle zaman geçirirken yanınızda olmasın, çocuklarınızla ilgilenirken telefonunuzu kontrol etmeyin. Tableti ödül haline getirmek ise en büyük sakıncalardan biri: Çocuğunuza tablet ya da akıllı telefon kullanma, internetteoyun oynama veya sosyal medya kullanma iznini ödevlerini bitirdiği zaman ödül olarak vermeniz, ödev yapma motivasyonundan ziyade çocuk için bu kullanımları pekiştirir. Ödül ya da pekiştirici haline gelen akıllı telefon kullanımı bir süre sonra çocuğun ödül mekanizmasına etkileri nedeniyle bağımlılığa dönebilir ve çocuk o ödülü hep ister hale gelebilir.” 

 


Türkiye’de her şey serbest

 


Türkiye’de ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmeliğine göre okullara cep telefonu getirmek suç değil, ancak derste kullanmak yasak. Kurallara uymayan öğrenciler disiplin suçu işlemiş sayılıyor. Telefonunu açık tutarak dersin akışını bozan öğrenci kınama cezası alıyor. Veliler de kimi zaman bu yasağı yok sayıyor. Günlük yaşamlarında akıllı telefon ya da bir tabletten başka bir meşgale veremediğimiz çocuklar, birer teknoloji bağımlısı haline dönüşüyor. 




YORUMLAR

  • 0 Yorum