Oxford Araştırdı: Türkiye Yalan Haberde İlk Sırada

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün yanıltıcı ve sahte haber konusunda 37 ülkede yaptığı bir araştırmada, Türkiye yüzde 49 ile listenin en başında yer aldı.

Oxford Araştırdı: Türkiye Yalan Haberde İlk Sırada
23 Haziran 2018 - 20:19 - Güncelleme: 24 Haziran 2018 - 09:49

Siyasi görüşünü açıklamaktan çekinenlerde de Türkiye ilk sırada




 
Siyasi görüşünü açıklamaktan çekinenlerde de Türkiye ilk sırada









Resmi Twitter'da görüntüle


Resmi Twitter'da görüntüle









Servet Yanatma@servetyanatma



 




 

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 37 ülkede yaptığı araştırmaya göre internette siyasi görüşlerini açıklamaktan en çok Türkiye'den katılımcılar endişe ediyor (%65). Sebep ise "yetkililerle sorun yaşama" ihtimali. @risj_oxford https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/sites/default/files/digital-news-report-2018.pdf …

21:24 - 14 Haz 2018



 
88 kişi bunun hakkında konuşuyor





 




 



 








Sanal haber platformları ve sosyal medya mecraları nedeniyle küresel çapta bir artış yaşayan sahte ve yanıltıcı haberlerin pek çok ülkede ciddi etkileri olmaya başladı. Siyaset, ekonomi ve toplumsal olaylarda adeta tahribat gücü yüksek kitlesel bir silaha dönüşen sahte habercilik ile mücadelede alınan önlemler yetersiz kalıyor.






Özellikle sosyal ağlar yoluyla toplanan kişisel verilerin de kullanımı yoluyla dezenformasyon çok daha keskin ve hedefli şekilde yapılabilimekte. Son olarak ortaya çıkarılan Cambridge Analytica ve Facebook veri skandalları ABD Başkanlık seçimlerinden Brexit referandumuna kadar pek çok önemli olayda yanıltıcı ve/veya kışkırtıcı haber ve dezenformasyonun kullanıldığını gösterdi.





Özellikle haber kaynakları ve mecra alternatifleri sınırlı, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu yöntemler kullanılarak hükümetlerin düşürüldüğü veya otoriter yönetimlerin iktidarda kalmak için bu yöntemleri kendi toplumlarına karşı kullandıkları biliniyor.





Teknolojinin getirdiği olanaklar hayatı kolaylaştırırken ve vatandaş haberciliği ismi verilen yeni bir olguyu yaratırken diğer yandan gazetecilik ve habercilik standartları erezyona uğruyor. Dünya hızlanan iletişim, yapay zeka yazılımları ve küçülen teknolojiler nedeniyle gazetecilerin işlerini kaybettiği ancak standartları olan güvenilir haberlere ve haberciliğe en çok ihtiyaç duyduğu dönemi aynı anda yaşıyor.

Toplumlar teyit edilmemiş bilgi ve görseli en hızlı şekilde alma ve bunu yayma imkanına kavuştu. Ne var ki, bu bilgi ve görsellerin en doğru ve en araştırılmış hali için güvenilir filtrelerden geçmesini beklemek gerekiyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum