Paralel evrenin kanıtı bulundu mu?

Uzaydaki “Soğuk Leke”, kendi gerçekliğine sahip alternatif dünyaların kapısını aralıyor

Paralel evrenin kanıtı bulundu mu?
06 Ağustos 2017 - 11:37 - Güncelleme: 06 Ağustos 2017 - 11:48
Yeni ortaya konan teoriye göre, 13,8 milyar yıl önce evrenimizle çarpışan başka bir evren uzayı yerçekimiyle çarpıttı ve bu da uzayda Soğuk Leke adı verilen kalıcı yara izini bıraktı.

Uzayın ıssız karanlığında, evrende yalnız başına bir şey olduğumuzu hayal etmek zordur. Ama bir an için, yalnız olmadığımızı, aslında kendimizin sonsuz sürümlerini içeren sonsuz sayıda paralel evrenden biri olduğunu düşünün.

Bir evrende ABD başkanı olabilirken, bir başkasında jelatinden yapılmış olabilirsiniz. Bu, ‘çoklu evren’ teorisidir ve yeni bir çalışma, uzaydaki gizemli bir “Soğuk Leke”nin evrenimizin yalnızca sonsuz bir gerçek dizesinden biri olduğunu kanıtlayabileceğini keşfetti.


paralel-evren-1

 


Soğuk Leke’nin (siyah noktalar) ön planında yer alan 3 boyutlu galaksi dağılımı, Soğuk Leke (kırmızı noktalar) arka planın olmadığı bir alanda galaksi dağılımı ile karşılaştırması. Her iki alanda da düşük galaksi yoğunluk bölgelerinin sayısı ve boyutu benzerlik göstermesi ve boşluklar nedeniyle oluşmuş Soğuk Leke’nin varlığını açıklamak zorlaşmaktadır. Kaynak: Durham University


Yıllardır bilim insanları, dünyadan 3 milyar ışık yılı uzaklıkta ve 1.8 milyar ışık yılı çapına sahip “Cold Spot” yani “Soğuk Leke” konusunda bir açmazdalar. Bilim insanları, evrenin genel radyasyonunu ölçerken çevresinden yaklaşık 0.00015 dereceye (0.00027 derece Fahrenheit) kadar daha soğuk olduğunu tespit ettikleri bu lekeyi keşfetti ve bu anomali hakkındaki tartışmalar bitmek bilmedi.


paralel-evren-2

 


Planck uydusu tarafından üretilen kozmik mikrodalga arka plan (CMB) gökyüzünün bir haritası. Kırmızı, biraz daha sıcak bölgeler ve mavi biraz daha soğuk bölgeler. “Soğuk Leke” çoklu evren teorisini ispatlamaya yardımcı olabilir


Daha önce astronomlar Soğuk Leke adı verilen süper boşluğun çevreden daha az madde, yani daha az sayıda galaksi içerdiği için soğuk olduğunu düşünüyordu. Öyle ki Soğuk Leke ile dış uzay arasında birim hacim başına 10 bin galaksi fark vardı. Bu nedenle Soğuk Leke içlerinde çoklu evrenlerin kanıtı olduğunu da barındıran birçok açıklamaya temel oluşturdu.


Soğuk Leke'nin temsili resmi

 


Soğuk Leke’nin temsili resmi


Dailymail’de yer alan habere göre, yeni bir araştırma, bu “büyük süper boşluğun” mümkün olamayacağını, yani Soğuk Leke’nin herhangi bir ‘kayıp’ maddeyle açıklanamayacağını gösterdi.


paralel-evren-3

 


Soğuk Leke, evrenin 13 milyardan daha fazla yıl önce şekillendiği sırada oluştu. İlk kez 2004 yılında NASA’nın WMAP uydusu tarafından tespit edildi, bu görüşme daha sonra ESA Planck misyonu tarafından 2013 yılında doğrulandı.


Durham Üniversitesi’nde gökbilimci olan araştırmanın ortak yazarı Tom Shanks, Leke’nin [parçacık fiziğinin] standart modeli ile açıklanan olası bir dalgalanmadan kaynaklandığını tamamen elemine edemiyoruz.” diyor: “Fakat, bu cevap değilse, o zaman daha egzotik açıklamalar var. Bunlardan belki de en heyecan verici olanı, Soğuk Leke’nin evrenimizle başka bir kabarcık evreninin çarpışmasıyla oluşmasıdır. Eğer daha da ayrıntılı bir analiz bunun olabileceğini ispat edebilirse, Soğuk Leke, çoklu evrenin ilk kanıtı olarak kullanılabilir.”

Eğer doğruysa, Soğuk Leke, evrenimizin sonsuz sayıda gerçekliğe sahip sonsuz sayıda paralel evren içerdiği ortaya konulabilir.

Astronom Dr. Stuart Clarke, Guardian’a yazdığı makalede “Bu sayısız alemler, duyularımızın doğrudan algılayamayacağı çok yüksek sayıda boyutlarla yan yana duruyor. Her alternatif evren gerçekliğin kendi farklı versiyonunu taşır.” diyor.

paralel-evren-4

 


Soğuk Leke, evrenin 13 milyardan daha fazla yıl önce şekillendiği sırada oluştu. İlk kez 2004 yılında NASA’nın WMAP uydusu tarafından tespit edildi, bu görüşme daha sonra ESA Planck misyonu tarafından 2013 yılında doğrulandı.

Yeni çalışmada ise Soğuk Leke tek, bir büyük süperboşluk olmasından ziyade, bölgedeki galaksilerin baloncuklar gibi yayılmış daha küçük boşlukların etrafında kümelenmesini öneriyor. Fakat bu galaksi kümeleri Soğuk Leke’nin daha düşük sıcaklıkta olmasını açıklayamıyor.

Bilim insanları, kümelerin Soğuk Leke’den sorumlu olduğunu kanıtlamak için standart olmayan bir kozmolojik modele ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar. Çalışmadaki simülasyonlar, Soğuk Leke’nin rastgele oluşma ihtimalinin sadece %2 olduğu, bunun da -çoklu evren veya değil- gizemli bölgede daha fazla araştırma gerektiğini ortaya koyuyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL



 

 



 




YORUMLAR

  • 0 Yorum