Robotlar insanları öldürecek mi?

Bazı bilimcilere ve teknoloji şirketi yöneticilerine göre robotlar bir gün insan ırkını ortadan kaldırabilecek güce erişebilir. İnsanın kendi yarattığı zeka tarafından alt edilmesi belki bir paranoya fakat ciddiye alanların sayısı hızla artıyor.

Robotlar insanları öldürecek mi?
10 Aralık 2018 - 10:41
Eşyaların ve makinelerin bilimkurgu senaryolarından çıkıp zeki birer ara ırk oluşturarak gündelik hayatımızın parçası haline gelmesine az bir zaman kaldı. İnsanlığın kendi eliyle yok olmasına engel olmak amacıyla Oxford ve Cambridge üniversiteleri bilimcilerinden oluşan bir ekip, yeni teknolojilerin insan varlığına yönelttiği tehdidi öngörmek ve tedbirler almak üzere çalışıyor. Oxford Üniversitesi İnsanlığın Geleceği Enstitüsü (FHI) ile Cambridge Üniversitesi bünyesindeki Varoluşsal Risk Araştırma Merkezi (CSER) işbirliğine gitti.

TEHLİKE SENARYOLARI

Oluşturulan bu ekip, farklı alanlarda geliştirilen yapay zeka, robotlar ve nanoteknoloji konularında tehlike senaryoları üzerine çalışıyor. Yapay zekâ kazasına kurban gitme olasılığının kanserden ya da kalp hastalığından ölme olasılığından daha yüksek olacağını söyleyenler de var.

KENDİLERİNİ ÇOĞALTACAKLAR

Olumsuz senaryolar çoğunlukla robotların fiziksel ve mental olarak kendi kendilerini üretebileceği bir sürece dayanıyor. Kendi teknolojisini üreten, çoğalan robotların ilk işi insanlardan kurtulmak olabilir ve emin olun bu fikri robotlara bir insan verecektir. Sadece fiziksel olarak değil, duygusal anlamda da insansı robotların yakın gelecekte ‘piyasaya’ çıkacağını görebiliriz. Öğrenen, anlayan, tahmin yürüten, empati kuran, muhakeme yeteneğine sahip robotlar birer dost, yardımcı, sırdaş, hatta sevgili olabilir. İnsana özgü niteliklere sahip robotlar pek çok insanda heyecan uyandırıyor.

ROBOT HAKLARI BEYANNAMESİ

Yakın zamanda yapay zekalı robotlar çok daha fazla filme konu olacak ve farklı bakış açılarıyla işlenecek. Robot hakları, yasakları, cezaları ve aklımıza bile getiremediğimiz pek çok ilginç detayı tartışıyor olacağız. Kötü senaryoyu belki daima aklımızın bir köşesinde tutmamız hatta bu konuda tedbiri elden bırakmayan insanları dinlememiz de gerekiyor.

ENDİŞELER YENİ DEĞİL

Akıllı makinelerle ilgili teorilerin başlangıcı esasında çok eskilere dayanıyor. Alan Turing’in Bletchley Park’ta çalışan arkadaşı Irving Good, 1965’te New Scientist’te yayımlanan bir makalesinde, insan tarafından yapılacak bir yapay zekalı makineyle ilgili bazı düşüncelere yer vermişti. Good’a göre bu makine, insanlığın son icadı olacak ve makine kendini üretecek zeka ve yeteneklere kavuştuğunda önü alınamaz bir dönem başlayacak.

BÖYLE SEVGİYE HAZIR DEĞİLİZ

Twitter hesabımda (@Kaplanseren) geçtiğimiz hafta düzenlediğim bir ankette insanlara robot sevgili konusuna nasıl baktıklarını sordum. Ankete 2 bin 500’ü aşkın kişi katıldı.

İşte anket sonuçları:

% 60 - Hayır istemem.

% 13 - Bu konuda kararsızım.

% 20 - Evet İsterim

Dünya çapında robot nüfusu geçtiğimiz yıl 2 milyonu geçti. Bu rakamın 2022’de 4 milyonu bulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Her yıl yüzde 20 civarında büyüme gösteren robot nüfusunun etkileri fabrikalarda yoğun. Yakın zamanda alışveriş merkezi, havaalanı, hastane, okul ve benzeri halka açık yerlerde asistan robotları yoğun olarak görmeye başlayacağız. Dahası evlerimizde de hizmetkar robotlar bizlerle olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum