Bilgisayara “göz kırpın”

Bilgisayara “göz kırpın” 22 Şubat 2012 16:57

Okunma Sayısı : 722
Yorum Sayısı : 0
 

Bilgisayar karşısında normalden 3 kez daha az göz kırpılıyor, bu da göz kuruluğu, gözlerde yanma, batma ve bulanık görmeye yol açıyor.

 

Uzun süre bilgisayar önünde çalışanlarda ortaya çıkabilen göz kuruluğu, gözlerde yanma ve batma ve bulanık görme gibi sorunların, ekran önündeyken bilinçli kırpma alışkanlığı edinilmesi ile önlenebiliyor.
 
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kubilay Yardımcı, günümüzde milyonlarca insanın yoğun bir şekilde kullanmak zorunda olduğu bilgisayarların göz sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
 
Özellikle işi nedeniyle günde 3-4 saatten fazla bilgisayar kullanmak zorunda olan yazılımcı, bankacı, grafiker gibi meslek gruplarındaki kişilerde genellikle bilgisayarın yol açtığı sendrom ile karşılaşıldığını belirten Yardımcı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, geçici bulanık görme, kuruluk veya batma hissi, ışık hassasiyeti, boyun ve sırt ağrıları, ışık hassasiyeti, çift görme, göz ağrısı, odaklanma güçlükleri, göz sulanması ve gözlerde kızarıklık ile kendini gösterdiğini ifade etti.
 
Yardımcı, belirtilerin çalışma şartları, çalışma alışkanlıkları ve gözlerde kırma kusuru gibi rahatsızlıkların varlığına paralel olarak değişiklik gösterdiğini söyledi.
 
BİLGİSAYAR KULLANIRKEN AYDINLATMA NASIL OLMALI?
Bilgisayar kullanan bir kişinin normalden 3 kez daha az gözlerini kırptığını anlatan Yardımcı'nın verdiği bilgiye göre, bu durum gözyaşının gözü yeterince ıslatamamasına, gözlerde yanma, batma ve bulanık görmeye yol açıyor. Bu durumun önlenmesi için gözlere bilinçli kırpma alışkanlığı kazandırılması gerekiyor. Çalışma aralarında mola verilmesi ve ara sıra preservan madde içermeyen suni gözyaşı damlaları kullanılması öneriliyor.
 
Rahatsız edici yansımaların giderilmesi isteniyor. Ofis aydınlatmaları ve gün ışığı monitörü üzerinde aşırı yansımalara neden olabiliyor. Pencerenin, monitörün önünde veya arkasında değil yanında yer alması uygun görülüyor. Masa lambasının ışığının monitör üzerinde yansıma yapmaması isteniyor. Antirefle kaplamalı gözlüklerin faydalı olduğu vurgulanıyor.
 
GÖZ BOZUKLUĞU İHMAL EDİLMEMELİ
Monitör ayarlarının, gün içinde değişen ışık koşullarına göre ayarlanması ve monitörün göze uzaklığının 50-65 cm olması tavsiye ediliyor. Monitörün üst kenarının göz hizasına gelecek şekilde konumlandırılması önem taşıyor.
 
Ekranın temiz olması ve çözünürlüğünün gözü yormayacak düzeyde (70Hz ve üstü) olması isteniyor. Önceden mevcut göz bozukluğunun derecesine göre 35-50 yaşlarında okuma ve bilgisayar için ayrı birer gözlük kullanılması tavsiye ediliyor.
 
S

722


Anahtar Kelimeler : Bilgisayara , “göz , kırpın” , Bilgisayar , karşısında , normalden , 3 , kez , daha , az , göz , kırpılıyor , , bu , da , göz , kuruluğu , , gözlerde , yanma , , batma , ve , bulanık , görmeye , yol , açıyor. ,



Yorum Yap
Üye olup yorum yaptığınız taktirde yorumunuzda kullanıcı adınız görünecetir. Üye Ol / Üye girişi
 

Yorumlar

Toplam Yorum Sayısı : 0  

Bu habere ilk yorumu siz yapın

Diğer Sağlık haberleri

















Presstürk Kayıp İlanı Ver
 
 
 
 
 
  • Astroloji
 
  • Gazete Manşetleri
 
  • En Çok Okunanlar
  • En Çok Yorumlananlar