'Samanyolu'nda yüz milyon kara delik olabilir'

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yürütülen araştırmalara göre, samanyolunda yaklaşık yüz milyon kara deliğin olduğu tahmin ediliyor.

'Samanyolu'nda yüz milyon kara delik olabilir'
21 Ağustos 2017 - 20:48
ABD’deki üniversitelerde çalışan bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, samanyolunda yaklaşık yüz milyon kara deliğin olabileceğini ortaya koydu.

Science News‘te yer alan habere göre, Samanyolunu inceleyen Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, yeni yürütülen araştırma gereğince galaksinin kara delik popülasyonunu hesapladı. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımlanan analiz, yıldızların çökmesiyle oluşan kara deliklerin sayısına ilişkin ipuçları veriyor. Bu objelerin ağırlığı, güneşin ağırlığından onlarca kat daha fazla olabiliyor.

Araştırmacılar, çalışmayı yıldızlar ve galaksilerden topladıkları çeşitli bilgilerle yürütüyor. Bir yıldızın boyutu ve yapısı, bir kara delik oluşturup oluşturamayacağı ve oluşturursa büyüklüğünün ne kadar olacağına dair bilgiler sunuyor. Bu bilgilerin ve galaksinin boyutu ışığında bilim insanları, galaksideki yıldız sayısını ve özelliklerini tahmin edebiliyor ve bu bilgiler araştırmacıları kara delikler ve boyutları hakkında fikir sahibi yapabiliyor.

“YÜZ MİLYON KARA DELİK OLABİLİR”

Samanyolu ve kara delikler hakkında yürütülen araştırmayla, sadece samanyolunda yaklaşık yüz milyon kara delik olabileceği tahmin ediliyor.

Şikago Üniversitesi’nde çalışan fizikçi Daniel Holz, gelişmeyi “Büyük bir rakam gibi görülebilir fakat astronomik standartlara göre, oldukça küçük bir sayı.” ifadesiyle yorumluyor. Samanyolundaki yıldız miktarı, bu sayıdan bin kat daha fazla.

Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan astrofizikçi Richard O’Shaughnessy, bu buluşa şaşırmadığını belirtiyor fakat; bu çalışmanın bulguları garip bulan araştırmacıların gönlünü alabileceğini belirterek, “Umarım bu şekilde bir sunum şüphecileri bile bunun gerçek olabileceğine ikna eder” diyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum